• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD Trgovanje: Vodič za Početnike

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    Wooden letter blocks that spell "CFD" next to pile of silver coins

    CFD trgovanje je jedna od najdinamičnijih i najzanimljivijih oblasti na finansijskom tržištu. Investitore najviše privlači činjenica da ne moraju da poseduju sirovinu, akciju ili kripto derivat na koju kupuju ugovor na razliku. Ovo je ogromna prednost kada nastupi bear market i kada svaki dodatan dan "holdovanja" može da znači velike gubitke. Međutim, bilo bi suludo svesti CFDove na prosto "klađenje na to kako će se kretati cena nečega." Postoji još dosta detalja koje svaki investitor treba da zna. Zato nastavite da čitate naš CFD vodič za početnike i bićete spremni da izvršite vaš prvi trejd veoma brzo!

    

    Kako Trgovati CFDovima

    Sam koncept ugovora na razliku nije toliko težak za razumeti. Stranke koje ga sklapaju ste vi (investitor) i broker. Međutim, određene nejasnoće se pojavljuju oko samog procesa. Kada treba da se dotaknu ovoga, stručnjaci uglavnom samo spomenu kako se proces odvija ili preteraju sa količinom informacija. Zato će KapitalRS tim pre svega da izloži korake i objasni ih ukratko. Naravno, postoje određene razlike na nekim platformama, ali uglavnom treba da uradite ovo da biste počeli da trgujete CFDovima:

    1. Informišite se o CFDovima. Ovo je prvo i najvažnije. Nemojte ulaziti u bilo kakvu oblast investiranja bez da ste stopostotno sigurni da poznajete materiju kojom se bavite. KapitalRS ima mnoštvo resursa koji mogu da vam pomognu, ali slobodno bacite pogled i na ostale online izvore.
    2. Otvorite nalog. Svaka brokerska platforma zahteva nalog. Podaci koje treba da podelite sa brokerom su uglavnom ime, prezime, datum rođena i informacije o kartici/načinu uplate koji nameravate da koristite.
    3. Odaberite tržište. Danas je moguće kupiti CFDove na bukvalno sve - od akcija, kripto derivata, pa sve do sirovina i ostalih dobara. Najbolje je da se na početku fokusirate na samo jednu oblast i onda potom da pređete na slične niše.
    4. Odlučite se za poziciju. Ako mislite da će cena npr. akcije da poraste u određenom roku, možete da otvorite "long" poziciju. Međutim, ako mislite da će pasti, onda je "short" pozicija ispavan izbor.
    5. Koja će biti veličina trejda? Baš kao što se strane valute prodaju i kupuju u lotovima na Forex tržištu, tako se i ugovori na razliku mogu kupiti "na veliko." Veće količine donose veći profit jer se razlika u ceni množi sa količinom ugovora.
    6. Razmislite o poluzi. Poluga vam omogućava da platite samo delo cene ugovora kao depozit. Međutim, iako ovo može dovesti do velikih dobitaka, i gubici će vam se isto računati na normalan način.
    7. Stop loss i monitoring. U ovom trenutku ste već otvoriti trejd. Dobra ideja bi bila da uključite stop loss - mehanizam koji će vam automatski zatvoriti poziciju ako gubici premaše određenu cifru. Od ovog trenutka, sve što ostaje je da nadgledate cenu više puta dnevno.

    Najbolji CFD Broker i Platforme

    Brokeri za CFD trgovanje su brojniji nego ikada. Iako ovo znači da postoji mnoštvo specijalizovanih platformi, takođe ima i dosta prevaranata i neiskrenih kompanija. Generalno, investitori savetuju eToro, ForTrade, Plus500 i Capital.com. Ono što izdvaja ove platforme od ostalih je pre svega njihova reputacijama. Svaki broker proknjiži milione transakcija dnevno i utisci su prevashodno pozitivni. Takođe, mnogi profesionalni investitori cene oruđa koje im ove platforme pružaju. Pre nego što odaberete određenu platformu, obavezno obratite pažnju na to da li imaju licencu i pročitajte Terms & Conditions. Na taj način ćete se zaštiti od neprijatnih iskustava i moći ćete mirno da pristupite kupoprodaji ugovora na razliku.

    Koliko je Potrebno Novca za Trgovanje CFDovima

    Ne postoji odogovor na ovo pitanje koji može da reši nedoumice svim investitora. KapitalRS se uvek zalaže za stavljanje ličnih ciljeva kao prioritet. Recimo da želite da uložite novac koji ste nasledili da biste kupili nekretninu. Vama će očigledno trebati više resursa nego nekome ko želi da se bavi CFDovima. Ono što svaki broker zahteva je minimalan depozit. Ovo ne utiče na same limite pri trejdovanju, ali može da odredi kako će vam izgledati prvo CFD investitorsko iskustvo. Informišite se o troškovima, bonusima i ostalim detaljima.

    Da Li je Potrebno Platiti Porez na CFDove

    Iako su ugovori na razliku jasno definisani od strane Narodne Banke Republike Srbije, postoji razlika u zavisnosti od toga na šta se CFD odnosi. Ako je u pitanju CFD na akciju, onda se oporezuje kao kapitalna dobit (20%), ali samo ako ste dobitke povukli. Ako je CFD na nešto drugo, ne smatra se derivatom akcije i potpada pod druga pravila. KapiralRS vam savetuje da se posavetujete sa advokatom i računovođom pre nego što stupite u bilo kakvo ispunjavanje vaših poreskih obaveza.

    

    CFDovi bez Poluge

    Trgovanje CFDovima bez poluge je najpreporučljivije za početnike. Iako je dobitak manji, bitno je da osetite "punu težinu" trejda da biste mogli da osetite gubitke i dobitke u potpunosti. Veoma je lako zaneti se kad su CFDovi u pitanju, stoga polako povećavajte leverage, u zavisnosti od situacije.

    Najbolje Strategije za Trgovanje CFDovima

    Ako imate iskustva sa trgovanjem opcijama, videćete da su CFDovi mnogo jednostavniji. Bilo da su u pitanju CFDovi na akcije ili na kripto derivate, princip je isti. Stručnjaci uglavnom preporučuju ove strategije:

    • Pozicionalno trejdovanje. Osmatranje vesti, političkih dešavanja i makroekonomskih faktora. Dugoročna strategija.
    • Hedging. Kada posdujete akciju ili sirovinu kojoj pada cena, jednostavno kupite CFD sa short pozicijom i gubici će vam biti neutralisani. Samo za hitne situacije.
    • News trading. Isto uključuje vesti kao pozicionalna strategija, ali se news traderi više fokusiraju na kratkotrajne dobitke i određene događaje.