• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati CFD-ovima sirove nafte

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 9 februar, 2023.

    Burad ulja sa strelicom na gore

    Nafta nije bez razloga redovno nazivana "crnim zlatom". Kao pokretač prevoznih sredstava i ključna sirovina za mnoštvo proizvoda, ona je možda i najznačajnija roba našeg doba. Pošto je neobnovljiv prirodni resurs, ima je u ograničenim količinama. Ta ograničenost tek treba da dovede do nastavka rasta cene nafte - što znači da je sada idealan trenutak da se upustite u tržište.

    Za razliku od kupovine same robe, ugovori na razliku (CFD-ovi) vam omogućavaju da to uradite bez preteranog rizika. Zato smo odlučili da vam danas predstavimo jedan sažet vodič za trgovanje CFD-ovima sirove nafte (crude oil CFDs). Naravno, postoji mnogo toga što ne može da stane u ovaj format tako da ukoliko vas interesuje nešto specifično što nismo pomenuli u blogu, pitajte našu zajednicu. Hajde da počnemo od samih osnova.

    Nauči da trguješ cenama nafte na svetskom tržištu

    

    Zašto trgovati CFD-ovima sirove nafte?

    • Rast potražnje: Kako su naftne zalihe širom sveta ograničene, ponuda se smanjuje a potražnja polako raste. Ovo dovodi do stvaranja disbalansa koji će vremenom biti sve profitabilniji. Svet zavisi od nafte i kompanije kao što su Aramco će uvek biti relevantne, nezavisno od ostalih dešavanja.
    • Širok spektar uticaja na profit: Štošta može da utiče na profitabilnost CFD-ova sirove nafte. Od geopolitičkih razmirica do međunarodnih projekata, zaista ne postoje ograničenja kad je u pitanju nešto što može da utiče na same cene.
    • Dugoročna investicija: CFD-ovi sirove nafte su veoma dobra dugoročna investicija. Sama veličina tržišta dosta toga govori. Na primer, Vitol Grupa je prošle godine zaradila 3 milijarde dolara trgujući naftom.
    • Mali rizik: Kada još uzmemo u obzir činjenicu da CFD-ovi nisu ni približno rizični koliko i instrumenti koji iziskuju posedovanje same nafte, sad je idealan trenutak da iskoristite priliku. Uz relativno skroman kapital možete sebi obezbediti dodatan vid prihoda.

    Najbolji brokeri za trgovanje CFD-ovima sirove nafte

    Nesumnjivo je da ne postoji ništa bitnije od planiranja. Ako možete da priuštite da izgubite uložen novac, i ako imate razrađenu strategiju, već ste u prednosti. No, planiranje nije jedini faktor. Da biste mogli da maksimizirate profit i iskoristite sve mogućnosti CFD-ova sirove nafte, potreban vam je adekvatan alat.

    Zato je bitno izabrati dobru brokersku platformu. Bilo da je u pitanju statistika ili informativni članci, svaki savet ili analiza su dobrodošli.

    Najbitnije je imati priliku da isprobate kako platforma funkcioniše. Zato sajtovi poput Kapital RS nude korisnicima mogućnost da otvore demo nalog. Kada vam nalog bude dodeljen, imaćete određenu svotu fiktivnog novca na raspolaganju. Pomoću njega možete sve funkcije da isprobate, bez rizika da snosite stvarne gubitke. Isto tako nije moguće ovaj novac povući sa vašeg naloga.

    Posle uvežbavanja, na scenu stupa realan nalog. U ovom trenutku, možete i isprobati različite softvere za trgovanje CFD-ovima sirove nafte. Kreiranjem naloga na Kapital RS dobijate pristup platrofmama Meta Trader 4 i Pro Trader, koje važe za vodeće.

    Nauči da trguješ cenama nafte na svetskom tržištu

    
    

    Kako trgovati CFD-ovima sirove nafte

    Sam proces stupanja u situaciju da trgujete nije komplikovan. Evo kako to možete da uradite na Kapital RS platformi:

    1. Aktivirajte vaš demo nalog
    2. Preuzmite Fortrade aplikaciju i ulogujte se
    3. Isprobajte platformu i vidite kako funkcionišu CFD-ovi sirove nafte - obratite posebnu pažnju na vrednost ugovora, datum isteka, i ostale detalje koji određuju vaš potencijalan profit
    4. Napravite realan nalog i aktivirajte ga
    5. Uplatite depozit i nemojte da preterate sa leveridžom
    6. Istražujte o tržištu svakodnevno i beležite anomalije

    Nauči da trguješ cenama nafte na svetskom tržištu

    
    

    Drugi načini za trgovanje sirovom naftom

    Iako interesantni, ugovori na razliku nisu jedini način za trgovanje naftom. Međutim, rekao bih da je ovo svakako najbolja opcija za početnike. Ne snosite neke katastrofalne gubitke zbog mogućnosti zatvaranja pozicije, a i nije toliko komplikovano pratiti sam rast cene.

    Ako vas interesuje, takođe možete i kupiti akcije firmi koje se bave proizvodnjom ili rafinisanjem nafte. Trenutno najinteresantniji igrači na tržištu su:

    • California Resources Corp. (CRC),
    • Baytex Energy Corp. (BTE.TO)
    • Surgutneftegas PJSC (SGTPY)

    Naravno, ne treba ni zaboraviti na stare znalce kao što su Shell (RDS.A), BP PLC (BP), i Exxon (XOM).

    Budući ugovori su takođe solidna solucija. Pomoću njih, vi se obavezujete da ćete kupiti 1 lot ili 1 akciju na određeni datum. Ako je cena instrumenta veća nego što je bila, vi ga i dalje dobijate po dogovorenoj ceni, uz mogućnost da odmah profitirate na tržištu. Isto tako, pad cene može da znači da ste u gubitku. Stoga, preporučili bi CFD-ove kao solidan "entry point" za celokupno energetsko tržište, ne samo naftu.

    Da li je trgovanje sirovom naftom profitabilno?

    Profitabilnost je dosta arbitrarna reč. Tržište se menja usled mnoštva faktora, i zato se ne može reći da li je profitabilno ili ne na duže staze.

    Takođe, imamo i razlike u perspektivama. Ako smo mi, recimo, predvideli cenu nafte kao padajuću i zaradili, a vi niste, onda je prodaja tih CFD-ova sirove nafte za nas profitabilna, a za vas nije. A da ne napominjemo važnost strategije i korišćenja dobro opremljene platforme.

    Nema razloga zašto ne biste mogli profitirati od ovog vida trgovanja. Naučite da tempirate vaše trejdove i učite iz grešaka. Srećno!

    Nauči da trguješ cenama nafte na svetskom tržištu