• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najveća nalazišta nafte u Srbiji

    Srbija na svojim nalazištima proizvodi količinu nafte koja je dovoljna za trećinu njenih potreba.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Published 26 februar, 2024.

    nis benzinska pumpa

    Srbija je zemlja koja nije na moru i koja se nalazi u srcu Balkana, i definitivno nije prva asocijacija kada se pomisli na velike proizvođače nafte. Ipak, ispod njenih plodnih ravni i valovitih brda kriju se rezerve sirove nafte. 

    Istorija istraživanja nafte u Srbiji seže više od jednog veka. Od tada, Srbija postepeno razvija svoju naftnu industriju, sa nekoliko glavnih nalazišta koja doprinose njenoj proizvodnji.

    
    

    Koja su najveća nalazišta nafte u Srbiji?

    Najveća nalazišta se mahom nalaze u Vojvodini, što nije iznenađenje, s obzirom da u tom predelu ima dosta fosilnih ostataka iz perioda Panonskog mora. Osim Vojvodine, oklina Požarevca može se pohvaliti značajnim brojem naftnih bušotina.

    Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, na teritoriji zemlje izvedeno je između 2.000 i 3.000 bušenja za potrebe istraživanja nafte i gasa. U Srbiji se nafta vadi sa 67 eksploatacionih polja, od kojih se većina, tačnije 63, nalazi u Vojvodini, dok su preostala četiri južno od Save i Dunava.

    Trenutno je u Srbiji u funkciji 822 naftne bušotine, kako navodi Ministarstvo rudarstva i energetike, a podaci su dobijeni od Naftne industrije Srbije (NIS). Najveće rezerve nafte i gasa u zemlji se nalaze u Vojvodini, posebno u severnom Banatu, gde se ističu polja poput Velebita, Kikinde, Mokrina i drugih. 

    Ujedno, istražuju se i nova nalazišta nafte i gasa, a nedavna otkrića su zabeležena i u centralnoj Srbiji, posebno na području opština Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište i Malo Crniće, gde se nalaze ležišta kao što su Sirakovo, Bradarac-Maljurevac, Kasidol i Ostrovo.

    Napomenuto je i da je na teritoriji Srbije izbušeno više od 2.000 bušotina nafte i gasa, od kojih je oko 800 aktivnih. Najdublja bušotina u Srbiji je Krajišnik, sa dubinom od 4.650 metara.

    » Evo kako da trgujete brent sirovom naftom

    
    
    

    Analiza trenutne situacije

    Sirova nafta je vrlo bitna za srpsku ekonomiju i generiše značajne prihode za državu. Naftna polja direktno i indirektno zapošljavaju hiljade ljudi, podstičući i razvoj drugih industrija. Međutim, zavisnost od fosilnih goriva nosi rizike zbog fluktuirajućih globalnih cena nafte.

    Dotrajala infrastruktura u nekim poljima zahteva modernizaciju. Privlačenje investicija za istraživanje i razvoj ostaje izazov u konkurentnom globalnom tržištu. Takođe, ekološki izazovi, poput potencijalnih proliva nafte i emisija štetnih gasova, zahtevaju pažljivo upravljanje i jasnije pridržavanje propisa.

    Budućnost naftnih nalazišta u Srbiji zavisi od usklađivanja ekonomske koristi sa održivošću. Inovativne tehnologije, odgovorno upravljanje i mudre investicije ključne su za dugoročnu budućnost ovog važnog resursa. Efikasnim upravljanjem svojim nalazištima, Srbija ne samo da može ubirati ekonomske koristi, već i početi put ka održivoj energetskoj budućnosti.

    Srbija uglavnom koristi konvencionalne metode proizvodnje poput vertikalnog i horizontalnog bušenja. 

    Uz to, primenjuju se i tehnike za povećanje iscrpljivanja rezervi poput fludovanja vodom. Tehnološki napredak poput hidrauličkog loma pažljivo se razmatra i proučava zbog potencijalnih ekoloških rizika.

    » Ne zanemarite ovih 7 razloga da trgujete naftom kroz CFD

    

    Budućnost naftnih nalazišta u Srbiji

    Naftna bogatstva Srbije pružaju značajne mogućnosti, ali i neizostavne izazove. 

    Iako su postojeća nalazišta značajna, procene ukazuju na mogućnost otkrivanja novih rezervi. Ministarstvo energetike planira istraživanje perspektivnih područja poput centralne Srbije. Tehnološki napredak takođe može otvoriti vrata za eksploataciju teško dostupnih rezervi.

    Srbija sprovodi strategije za smanjenje negativnog uticaja naftnog sektora na životnu sredinu. Primena novih tehnologija se razmatra i ulažu se sredstva u obnovljive izvore energije kako bi se diverzifikovao nacionalni energetski miks. Balansiranje ekonomske koristi sa ekološkom odgovornošću biće ključni izazov u budućnosti.

    Sirova nafta će i dalje biti značajan deo energetskih rezervi Srbije u doglednoj budućnosti, jer obezbeđuje energiju i sigurnost snabdevanja. Međutim, vlada se zalaže za postepeni prelazak na održiviju energetsku budućnost.

    
    

    Eksploatacija srpskog crnog zlata

    Budućnost naftnih nalazišta u Srbiji zavisi od mudrih odluka i odgovornog upravljanja. Korišćenje punog potencijala ovih resursa, uz istovremeno smanjivanje ekološkog rizika i prilagođavanje energetskoj budućnosti, predstavlja veliki izazov, ali i jedinstvenu priliku da se osigura stabilnost i prosperitet za naredne generacije.

    Bitno je ostati informisan o situaciji sa naftom u Srbiji, naročito za one koji planiraju da ulažu u ovo crno zlato.

    » Zanima vas šta je sirova nafta i zašto je važna za investitore?