• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 7 razloga da trgujete derivatima sirove nafte kroz CFDove

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 3 januar, 2024.

    CFD nafta

    Uprkos razvoju proizvodnje obnovljive energije, fosilna goriva i dalje predstavljaju većinu svetske potrošnje energije, a nafta je najkorišćenije fosilno gorivo.

    S obzirom da je tržište trgovine naftom veoma nestabilno, od ključne je važnosti da se upoznate sa alatima analize da biste bolje razumeli dnevne trendove nafte, jer volatilnost podrazumeva visok rizik od gubitaka, kao i visok potencijal za profit.

    Takođe je jako bitno pratiti i geopolitička dešavanja na globalnom nivou jer sukob kao ovaj koji se trenutno odvija u Evropi može bitno uticati na kretanje cena energenata. To je pogotovo slučaj kada je u sukob uključena država koja ima bogate prirodne resurse i dosta rezervi određenog energenta.

    Zahvaljujući ugovorima za razliku, dobijate pristup ovom derivatu uz malu inicijalnu investiciju. Svakako, dobitak može biti pozamašan ukoliko se pokažete kao dobar trgovac. A evo i sedam prednosti trgovanja CFDovima na sirovu naftu.

    
    

    1. Širok spektar opcija za trgovanje

    Odličan metod da se osiguraju fleksibilne mogućnosti trgovanja i raznolik portfolio ulaganja je da se uključite u trgovanje za razliku, CFD, na nekoliko različitih instrumenata.

    U ovom slučaju, to može podrazumevati više naftnih derivata ili energenata kao što su:

    • Nafta
    • Tečni naftni gas
    • Metan

    » Pročitajte više o top CFDovim energetskih sirovina za trejdovanje

    

    2. Pristup raznim tržištima

    Berza, tržišta valuta i tržišta roba su samo neka od velikih tržišta na kojima investitori mogu špekulisati. Uz CFD, možete pristupiti skoro svakom tržištu i otvoriti poziciju za naftu ili bilo koji derivat nafte koji možda deluje primamljivo i za koji verujete da ima potencijal da raste.

    » Pročitajte detaljan vodič o tome kako trgovati CFD-ovima sirove nafte

    

    3. Bolja finansijska efikasnost

    U poređenju sa drugim proizvodima za trgovanje, minimalna rezervna margina za CFDove je obično mnogo manja. To u ovom slučaju daje i fleksibilnost ali i jako dobru finansijsku efikasnost pri otvaranju i zatvaranju pozicija.

    

    Uz dobru strategiju, kretanje cene nafte može ići u vašu korist

    

    Koje sve pogodnosti nudi Kapital RS realni račun

    • savetovanje sa našim stručnjacima
    • dnevni i nedeljni finansijski izveštaji
    • vežbanje sa virtuelnim novcem putem demo naloga
    
    

    4. Likvidnost

    U poređenju sa drugim opcijama trgovanja, kao što su fjučers ugovori, CFDovi se obično obavljaju na direktniji način korišćenjem market mejkera u vidu ​​brokera. Ovo rezultira višim stepenom likvidnosti, što dosta olakšava trgovanje.

    

    5. Trgovanje ugovorima za razliku nije komplikovano

    Ovaj vid trgovanja nije komplikovan, ali je osnovno da izaberete dobro tržište i pouzdanu platformu. Nakon toga je od velikog značaja da uradite analize ili da za početak konsultujete profesionalce koji su u ovom poslu iskusniji.

    Kada odradite domaći, vreme je za prvu poziciju. To znači da ili kupujete ili nešto prodajete. Analogija koja je svima poznata jeste da se kupuje jeftino a prodaje skupo.

    Naravno, uz to je bitno podesiti i stop loss (stop gubitak) kako bi se smanjio rizik od ozbiljnije štete u slučaju da prognoza ne bude tačna.

    Ovako jednostavna procedura čini ugovore za razliku vrlo jednostavnim vidim trgovanja.

    
    

    6. Fleksibilnost

    Trgovanje na nekim finansijskim tržištima na dnevnoj bazi zahteva veliku količinu kapitala, ali to nije slučaj kada trgujete ugovorima za razliku, što je jedan od razloga zašto dnevni trgovci mogu smatrati da je to privlačna opcija.

    Pored toga, dnevni trgovci su u mogućnosti da trguju raznim robama na jednostavan i bezbrižan način kada trguju CFDovima sa brokerom koji je dobro poznat i legalan.

    » Želite da trgujete naftnim CFDovima? Napravite prvi korak: otvorite račun na KapitalRS

    

    7. Vrlo atraktivni troškovi trgovanja

    Naftni ugovori za razliku (oil CFDs) su dizajnirani da obezbede investitorima iste prinose kao i trgovine robom na berzi, ali bez velikih troškova koji su obično uključeni.

    I sami ćete videti da obično troškovi korišćenja platformi za trgovanje ne prelaze ni nekoliko procenata što je zaista dosta dobro u odnosu na neke druge uslove na berzi i kod drugih vidova trgovanja.

    » Brent ili WTI sirova nafta? Saznajte šta je bolje za CFD trgovanje

    

    CFDovi nude pogodnosti koje drugi vidovi trgovanja nemaju

    Korišćenje ugovora za razliku je jedan od najefikasnijih, a možda i ubedljivo najefikasniji način da se špekuliše cenom nafte. Razlog je vrlo prost, a to je činjenica da je nafta, kao i zlato, popularna imovina kojom trguje većina ljudi. Zbog toga i sam trgovac ima mogućnost da ulazi i izlazi u bilo kom trenutku bez obzira na iznos trgovine.

    Na cenu nafte utiču brojni spoljni faktori i ona više reaguje na promene političkih i ekonomskih uslova od cene drugih roba. Ove promene uključuju ratove u zemljama koje proizvode naftu, promenu vladinih zakona oko naftovoda, porast proizvodnje nafte i rastuću potražnju na novim tržištima. Promene u stopama ponude i potražnje takođe obično izazivaju faktori poput ovih.

    Ove godine svedočimo i sukobu u istočnom delu Evrope koji je jako uticao na cene energenata. Takve prilike, iako užasne po ljude, otvaraju prostor za profitiranje na tržištu derivata energenata.