• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Trgovanje CFD-ovima na WTI sirovu naftu

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    Makete naftne buradi

    Ugovor za razlike (contract for difference) je finansijski ugovor kojim se plaćaju razlike u ceni poravnanja između otvorene i zatvorene trgovine.

    CFD-ovi u suštini omogućavaju investitorima da trguju hartijama od vrednosti u vrlo kratkom roku i posebno su popularni u deviznim i robnim proizvodima.

    Suštinski je bitno da znate da trgujete kretanjem cene, a ne datim proizvodom. Dakle, ne postajete vlasnik proizvoda kada trgujete CFD-ovima. Shodno tome, moguće je ostvariti profit i kada cena pada i kada cena raste.

    Ali, kako stvari funkcionišu kada se radi o trgovanju sirovom naftom kroz CFD? Saznajte više u ovom članku.

    

    Šta je WTI sirova nafta?

    Sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) je specifična klasa sirove nafte i jedna od tri glavna merila u određivanju cena nafte, zajedno sa Brent i Dubai Crude.

    WTI je poznata kao lagana slatka nafta jer sadrži oko 0,34% sumpora, što je čini "slatkom", a ima nisku gustinu (specifičnu težinu), što je čini "laganom".

    WTI je glavno merilo nafte za Severnu Ameriku jer se dobija iz Sjedinjenih Američkih Država, prvenstveno iz Permskog basena. Nafta dolazi uglavnom iz Teksasa. Zatim putuje kroz cevovode gde se rafiniše na Srednjem zapadu i u Meksičkom zalivu. Glavna tačka isporuke za fizičku razmenu i poravnanje cena za WTI je Kušing, Oklahoma.

    Sistem isporuke čvorišta Kušing sastoji se od 35 (20 ulaznih i 15 izlaznih) cevovoda i 16 skladišnih terminala. Čvorište ima 90 miliona barela skladišnog kapaciteta i čini 13% skladišta nafte u SAD. Ulazni i izlazni kapacitet je 6,5 miliona barela dnevno. Kušing je poznat kao „raskršće svetskog cevovoda“.

    Koji su ključni faktori koji utiču na CFD trgovanje sirovom naftom?

    Prvi i možda jedan od najbitnijih faktora jeste, naravno, ponuda. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nastojala je da utiče na globalne cene nafte ograničavajući snabdevanje sirovom naftom decenijama, sa različitim stepenom uspeha.

    Poslednjih godina, moć OPEC-a da određuje cene bila je potkopana razvojem ponude škriljaca u kontinentalnom delu SAD, ali je pojačana savezništvom OPEC-a sa Rusijom i drugim izvoznicima pod okriljem OPEC+.

    Vlade, naftne kompanije i špekulanti nastavljaju da obraćaju veliku pažnju na svaku odluku OPEC+.

    Zatim imamo i potražnju, što je i logično. Snažan ekonomski rast i industrijska proizvodnja imaju tendenciju da povećaju potražnju za naftom, što se ogleda u povećanoj tražnji zemalja u razvoju koji se brzo razvijaju poslednjih godina.

    Drugi važni faktori koji utiču na potražnju za naftom uključuju transport (komercijalni i lični), rast stanovništva i sezonske promene.

    Valja spomenuti i to da učesnici na tržištu sve više kupuju i prodaju sirovu naftu ne u njenom fizičkom obliku, već preko fjučersa i opcionih ugovora.

    Na primer, avio-kompanije i proizvođači nafte koriste derivate poput fjučersa i opcija za zaštitu od promena cene sirove nafte, dok špekulanti koriste iste hartije od vrednosti u nadi da će profitirati od kretanja cena sirove nafte.

    Da li je moguće trgovati deonicama WTI sirove nafte?

    Dugoročno može biti teško trgovati zalihama nafte jer se vrednost i cena nafte konstantno menjaju, stoga mnogi trgovci radije koriste više kratkoročnih strategija trgovanja, kao što je dnevno trgovanje.

    Na ovaj način, vrednost ETF-a se odražava u dnevnoj promeni cene nafte i lakše je analizirati trendove u grafikonima cena kako bi se predvidela buduća kretanja.

    Slično klađenju na spred kao i CFD trgovanju, fond kojim se trguje na berzi nafte je skup akcija kojima se može trgovati na tržištu, ali trgovac još uvek ne poseduje osnovnu imovinu.

    Važno je zapamtiti da su ETF-ovi sa leveridžom složeni finansijski instrumenti koji nose značajne rizike. Određeni ETF-ovi sa leveridžom se smatraju prikladnim samo za iskusne trgovce.

    

    Kako trgovati WTI sirovom naftom kroz CFD?

    Odaberite da li želite da obratite pažnju na Brent ili WTI, ili možda oboje. Otvorite račun i počnite da deponujete sredstva.

    Od vitalnog je značaja da razmislite o strategijama upravljanja rizikom kao i to da se upoznate sa osnovama leveridža i kako da ga najbolje iskoristite. Ako ne možete priuštiti da preuzmete visok rizik od gubitka novca, dostupni su nalozi za zaustavljanje gubitka za zatvaranje pozicije kada trgovina dostigne vašu maksimalnu cenu.

    Budite u toku sa vestima i tražite analize tržišta. Dobri analitičari tržišta pružaju detaljne preglede najnovijih globalnih vesti i mogu pomoći da se predvide mogući ekonomski ili politički trendovi koji mogu uticati na tržišta nafte.

    Ovo se posebno odnosi na vremena kada su CFD-ovi na naftu posebno nestabilni za trgovinu.

    Razmislite o svom trgovačkom planu i strategiji. Postoji obilje dugoročnih i kratkoročnih strategija koje se mogu koristiti kada se trguje CFD-ovima za naftu.

    Možda ste zainteresovani za trgovinu ne samo ove dve referentne sirove nafte, već i niz energetskih proizvoda, uključujući prirodni gas i lož. ulje. Trgovanje indeksima robe vam omogućava da trgujete CFD-ovima na više roba u jednoj trgovini dok širite rizik od trgovanja sa leveridžom.