• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 razloga zašto je cena nafte porasla u 2024. godini

    Cena nafte je porasla zbog nekoliko razloga. Najznačajniji razlozi nisu tržišni, već se tiču trenutnih sukoba u svetu.

    a man with a mustache and a suit jacket
    Napisao Veljko Petrović
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Published 24 april, 2024.

    Minijature naftne bušotine i barela nafte, naslaganih na novčićima

    Cena nafte predstavlja jedan od najvažnijih ekonomskih pokazatelja stabilnosti jednog ekonomskog sistema.

    Presudan je faktor kod troškova transporta i često ima uticaj i na cenu same proizvodnje. Porast cene nafte se skoro uvek direktno odrazi na novčanik običnog potrošača.

    Postoji mnogo razloga iza povećanja cene nafte i treba ih znati ako želiš da trguješ ovom sirovinom. Štaviše, ovi parametri čine osnovu finansijske pismenosti. Stekni vredne uvide u tržište fosilnih goriva u daljem tekstu.

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova,  što NE OMOGUĆAVA kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i NE treba ih smatrati savetima.

    
    

    Razlozi iza porasta cene nafte

    Promene cena nafte na tržištu su manje-više očekivana stvar. Treba imati u vidu da su često posledica kombinacije uticaja, pre negoli samo jednog.

    1. Geopolitičke tenzije

    • Rat u Ukrajini Sama Ukrajina nije veliki proizvođač nafte, ali jeste njen veliki potrošač, s obzirom da je jedan od značajnih proizvođača žitarica na svetu. Pored toga, rat generalno stvara nesigurnost u investicije, pa samim tim i u fosilna goriva.
    • Tenzije na Bliskom istoku Konflikti na Bliskom istoku generalno uvek imaju uticaj na cenu nafte. Pored toga, sukob između Izraela i Palestine izazvao je i poteškoće u snabdevanju. Smatra se da je cena nafte porasla za 3 do 4 USD po barelu u vidu rizične premije. U kontekstu povezanosti cena fosilnih goriva sa tenzijama na Bliskom istoku, treba naglasiti i značaj građanskog rata u Jemenu i njegove eventualne eskalacije.
    • Sukob Irana i Izraela Pored toga što konflikt može uticati nepogodno na tržište, Iran je i važna država po pitanju proizvodnje nafte. Često se svrstava u prvih 5 najvećih proizvođača i poseduju naftne rezerve od oko 150 milijardi barela.

    » Pogledaj detaljniji pregled kako svetski događaji utiču na cenu nafte

    2. Ekologija

    Novi zakoni o zaštiti životne sredine doneli su i razne troškove, kazne i restrikcije. Ovo čini dobavljanje i korišćenje nafte skupljim i manje praktičnim.

    Iz istog razloga, sve više država prelazi na obnovljive izvore energije.

    Sve ovo smanjuje potražnju za fosilnim gorivima, što se uglavnom odražava i na cenu.

    Između ostalog, investitorski sentiment sve više favorizuje ekološki održive prakse. Ovo može odvesti tokove kapitala dalje od industrija fosilnih goriva, što će verovatno imati uticaj i na samo tržište nafte.

    Primeri ekoloških inicijativa

    • Uvođenje kazni za emisiju ugljenika
    • Subvencije za obnovljive izvore energije
    • Subvencije za električna vozila

    » Da li znaš koja su najveća nalazišta nafte u Srbiji?

    3. Promene u svetskoj potražnji

    Trenutna potražnja nafte je 1,3 mb/d, što je skoro duplo manje u odnosu na prošlogodišnju (2,3 mb/d). Uprkos tome, dosta država i dalje puno ulaže u fosilna goriva i njihova potražnja se nije menjala.

    Po nekim pretpostavkama, smatra se da će do kraja godine potražnja nafte opet porasti.

    

    4. Fluktuacije u vrednosti valuta

    Kada američki dolar ojača, nafta postaje skuplja za korisnike drugih valuta i njena vrednost tada uglavnom pada. Obrnuto, slabiji dolar često vodi ka povećanju cena nafte.

    Sama valutna tržišta mogu biti pod uticajem geopolitičkih i ekonomskih faktora, poput promena kamatnih stopa i inflacije. Budući da ovi faktori utiču na vrednost valuta, oni mogu imati indirektan efekat i na tržište nafte.

    5. Spekulacije na tržištu nafte

    Trgovci na tržištu nafte kupuju i prodaju ugovore o budućim isporukama na osnovu svojih očekivanja o kretanju cena. To znači da spekulacije imaju direktan uticaj na ponudu i potražnju.

    Spekulacije imaju dvostruki učinak. S jedne strane povećavaju likvidnost i pomažu pri otkrivanju i uspostavljanju tržišnih cena. S druge strane, pak, prekomerna spekulacija može izvitoperiti cene i povećati nesigurnost. U tim slučajevima, cene često ne odražavaju principe ponude i potražnje.

    Prekidi u snabdevanju, geopolitičke tenzije i razni drugi faktori mogu uticati na porast spekulativne aktivnosti i samim tim doneti promene na tržištu.

    » Nabrajamo 7 razloga da trguješ derivatima sirove nafte kroz CFDove

    

    Šta današnje cene kažu o budućnosti

    Fluktuacije u valutama i spekulacije na tržištu su normalne pojave koje utiču na cenu nafte.

    Ali sukobi u svetu, poput onih u Gazi i Ukrajini, imaju trenutni i nepredvidivi uticaj.

    Da bismo bolje predvideli cene, moramo razumeti različite faktore. Ali tačnost naših predviđanja će često najviše zavisiti od toga na koji način će ti konflikti biti rešeni.

    Kapital RS nudi dnevne analize sirove nafte u okviru analize CFD instrumenata, pored sopstvene platforme za trgovanje CFDovima.