• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Investicioni fondovi za početnike: Kako da počnete da investirate?

    Investicioni fondovi su vrlo pogodna opcija za početnike.

    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Napisao Petar Milenkovic

    Published 14 decembar, 2023.

    grafikon

    Investicioni fondovi se smatraju pogodnim za početnike u svetu trgovanja jer ova vrsta investicije može biti manje kompleksna od direktnog trgovanja pojedinim hartijama od vrednosti. Pored toga, omogućavaju pristup raznolikim tržištima i instrumentima uz podršku iskusnih stručnjaka za upravljanje fondovima.

    Ukupna globalna vrednost investicionih fondova 2022. godine je bila 60 billiona dolara, što ukazuje na njihovu popularnost među investitorima.

    
    

    Šta su investicioni fondovi?

    Investicioni fondovi predstavljaju kolektivne investicije u koje pojedinci ulažu svoj novac, kako bi zajedno stvarali portfelj hartija od vrednosti. Njima upravljaju investicioni menadžeri, i ovi fondovi mogu uključivati akcije, obveznice i druge finansijske instrumente.

    Vrste investicionih fondova

    • Zajednički fondovi Sadrže različite hartije od vrednosti, kao što su akcije ili obveznice, i njima upravljaju profesionalni menadžeri fondova. Oni prate tržišne trendove i donose odluke u cilju postizanja najboljih mogućih rezultata za investitore.
    • Indeksni fondovi Ovi fondovi prate određeni indeks (poput S&P 500), težeći da repliciraju njegove performanse. Ovo omogućava investitorima da indirektno investiraju u širok spektar kompanija koje čine taj indeks.
    • ETF-ovi Takođe oblik investicionih fondova, ali se njima trguje na berzi poput običnih akcija. Oni nude likvidnost i fleksibilnost trgovine kao i akcije, ali istovremeno pružaju diversifikaciju karakterističnu za investicione fondove.

    » Ne propustite: U koje indeksne fondove treba investirati

    Prednosti investicionog fonda

    • Inkluzija—Osnovni princip fondova je prikupljanje novca od više investitora radi kupovine različitih vredonosnih papira. Ovo omogućava pojedincima sa manjim iznosima novca da dobiju pristup raznolikom portfoliu, što je često izazovnije ostvariti samostalnim investiranjem.
    • Diversifikacija—Investicioni fondovi omogućavju smanjenje rizika putem raspodele sredstava na više različitih investicija.
    • Jednostavnost—Zahvaljujući profesionalnim menadžerima fondova, investitori ne moraju detaljno pratiti svakodnevne promene na tržištu ili donositi aktivne odluke o pojedinačnim hartijama od vrednosti.

    » Zaronite u suštinu: Šta su investicioni fondovi i šta treba znati pre investiranja

    

    Investicioni fondovi iz

    

    Šta razmotriti pre početka ulaganja u investicione fondove?

    Finansijski ciljevi i tolerancija na rizik

    Ono što treba razmotriti je

    1. Željeni nivo prinosa
    2. Vremenski period investiranja
    3. Spremnost na preuzimanje rizika

    Ova procena će vam pomoći da odaberete fondove koji najbolje odgovaraju vašim ciljevima i spremnosti za rizik.

    Istraživanje različitih fondova

    Ključno za informisano donošenje odluka. Analizirajte faktore poput istorije performansi, strukture naknada i način upravljanja investicionim fondovima.

    Osnovne taktike investiranja za početnike

    • Jedna od taktika je dollar-cost-averaging, gde redovno ulažete određeni iznos novca bez obzira na trenutno stanje tržišta. Ova strategija pomaže u smanjenju uticaja kratkoročnih promena na tržištu i postizanju stabilnih rezultata tokom vremena.
    • Takođe, investicije mogu da se biraju na osnovu makroekonomskih dešavanja (pristup "naniže"). Na primer, ako menadžer fonda očekuje da će ekonomija doživeti nagli rast, oni mogu kupiti akcije. On ili ona može odlučiti da kupi samo ciklične akcije u određenim ekonomskim sektorima za koje veruje da će posebno dobro proći. Sa druge strane, ukoliko menadžeri fonda očekuju pad ekonomije, to ih može podstaći da prodaju akcije ili kupe deonice u industrijama kao što su zdravstvo i osnovna potrošačka roba.
    • Postoje i menadžeri koji primenjuju pristup "naviše", birajući akcije na osnovu snage pojedinačne kompanije bez obzira na to šta se dešava u ekonomiji u celini ili u sektoru u kojem se ta kompanija nalazi.

    » Diverzifikujte portfolio: Evo najboljih investicija u ovoj godini

    

    Praktični koraci za početak investiranja u investicione fondove

    1. Otvaranje brokerskog ili investicionog računa Posetite veb stranicu brokera po svom izboru i pratite korake za registraciju. Pružićete lične informacije, poput adrese, ličnih dokumenata i informacija o bankovnom računu.
    2. Kupovina jedinica ili akcija investicionog fonda Proučite različite fondove i odaberite one koji odgovaraju vašim ciljevima. Na platformi brokera, pronađite opciju za kupovinu jedinica ili akcija odabranih fondova. Unesite iznos koji želite da investirate i potvrdite transakciju.
    3. Praćenje i prilagođavanje portfelja Redovno pratite svoj investicioni portfelj. Ova praksa je ključna za prilagođavanje u skladu sa promenama na tržištu i ličnim finansijskim okolnostima. Razmislite o dodavanju ili povlačenju sredstava iz određenih fondova kako biste održali balans i postigli svoje ciljeve.

    » Ostvarite veće marže: 5 najboljih CFD indeksa za investiranje u ovoj godini

    

    Uobičajene greške koje treba izbegavati

    Ignorisanje uticaja naknada na prinos

    Pažljivo proučite strukturu naknada investicionog fonda. Visoke naknade mogu značajno smanjiti prinose, dok izbor fondova sa nižim naknadama može dugoročno poboljšati vaš ukupni povrat.

    Donošenje odluka na osnovu emocija

    Tržište često doživljava oscilacije, a reagovanje na trenutne emocije može dovesti do brzopletih odluka. Pre nego što investirate, istražujte tržište, analizirajte performanse fondova i donosite odluke na osnovu istraživanja i logičkih razmatranja

    Manjak strpljenja

    Izbegavajte pokušaje da brzo zaradite ili paniku prouzrokovanu kratkotrajnim promenama na tržištu. Dugoročno držanje investicija omogućava vam da prevaziđete kratkoročne volatilnosti i ostvarite veće dobitke tokom vremena.

    » Otkrivamo: Da li je DAX 30 pouzdan indeks za investiranje

    

    Kako pretvoriti znanje u zaradu

    Razumevanje ličnih finansijskih ciljeva, pažljivo proučavanje fondova, izbegavanje čestih grešaka i dugoročni pristup investiranju su suštinski elementi uspešnog investiranja.

    Finansijski svet je dinamičan, a stalno učenje će vam omogućiti da ostanete korak ispred drugih. Svojim kontinuiranim trudom gradite temelj za uspešno pretvaranje stečenog znanja u zaradu.