• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • ETF i CFD: Koje su razlike?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 5 januar, 2023.

    Grafikon koji pokazuje rast

    Postoji mnogo načina i mogućnosti za trgovinu i ulaganje na finansijskim tržištima. Trgovci i investitori stalno traže najbolju opciju za sebe.

    Uz sve mogućnosti trgovanja koje su dostupne ovih dana, trgovcima zapravo postaje teško da izaberu najprikladniju opciju. Istina je da su neke opcije idealne za početnike dok neke opcije prosto jedino realne za iskusne igrače.

    U ovom slučaju, pogledaćemo šta tačno podrazumeva trgovanje pasivnim fondovima (ETF) i trgovanje ugovorima o razlici (CFD). Proći ćemo kroz prednosti i rizike ove dve opcije a sve u svrhu toga da vi prosudite šta je za vas bolja opcija.

    Naučite da trgujete CFD-ovima sa Kapital RS

    

    Šta je ETF?

    Fond kojim se trguje na berzi, poznatiji kao ETF, je vrsta investicionog fonda kojim se trguje na berzi, stoga i takav naziv.

    Pasivni fondovi su pogodni za sticanje kratkoročnog profita (kratkoročne operacije), a dobri su i kao dugoročna ulaganja (dugoročne operacije). Mogu se zasnivati na različitim tipovima osnovnih sredstava kao što su roba, obveznice, akcije, indeksi, valute itd.

    ETF-ove ne treba mešati sa zajedničkim fondovima. Njima se zapravo trguje kao običnim akcijama i podložni su promenama cena tokom trgovačkog dana dok se kupuju i prodaju.

    Trgovci koji imaju otvorenu poziciju u ovom vidu trgovanja dele profit u formi dividendi i kamatne stope koju fond zarađuje.

    » Želite da saznate više o ETF-ovima? Saznjate sve o ETF ulaganju u našem vodiču za početnike ili pogledajte koje su najbolje ETF obveznice za investiranje u 2023

    Šta je CFD?

    CFD (ugovor za razliku) je finansijski instrument kojim se trguje i koji predstavlja ugovor između dve strane o razmeni razlike između trenutne cene osnovnog finansijskog instrumenta i njegove cene kada ugovor istekne.

    CFD-ovima se može trgovati uz pomoć leveridža (leverage), što omogućava trgovcima da trguju sa malim maržama (depoziti na njihovim trgovačkim računima).

    Kao i kod ETF-a, trgovac nikada zapravo ne poseduje osnovnu imovinu kao što je roba, valuta ili akcija, a dobitak ili gubitak se određuje razlikom između kupovne i prodajne cene CFD-a umanjenom za sve primenljive naknade. U tome je CFD trgovanje takođe drugačije od trgovanja deonicama.

    Kao trgovac, možete ili ostvariti profit ili imati gubitke prilikom trgovanja CFD-om, bez obzira na smer kretanja cene osnovne imovine.

    Naučite da trgujete CFD-ovima sa Kapital RS

    

    Da li je CFD bolji od ETF-a?

    Glavne razlike CFD-a i ETF-a

    CFD

    • Vlasništvo: Investitor ne poseduje nijedno osnovno sredstvo
    • Regulacija: Vanberzansko (OTC) tržište
    • Tip ulaganja: Kratkoročna

    ETF

    • Vlasništvo: Investitor poseduje mali deo više akcija
    • Regulacija: Centralizovana berza
    • Tip ulaganja: Dugoročna

    Prva bitna razlika kada pričamo o CFD vs ETF je u vlasništvu nad osnovnim finansijskim instrumentom. Sa fizičkim ETF-om, investitor zaista poseduje mali deo više navedenih akcija. Na primer, u slučaju ulaganja u fond kojim se trguje na berzi za indeks FTSE UK 100, investitori su delimični vlasnici svake od 100 kompanija.

    S druge strane, kada trguje CFD-ovima, investitor ne poseduje nijedno osnovno sredstvo.

    Dok je ETF regulisan u skladu sa pravilima centralizovane berze, CFD pripada vanberzanskom (OTC) tržištu​​​. To znači da broker ima koristi od fleksibilnijih operativnih pravila kada trguje CFD-ovima, u vidu atraktivnijih cena, pošto trgovci mogu prilagoditi uslove i odredbe OTC ugovora.

    Vredi reći i da CFD-ovi pružaju mogućnosti za špekulacije i obično se koriste za kratkoročne investicione strategije, dok su ETF-ovi uglavnom pogodni za dugoročna ulaganja.

    Sa indeksnim CFD-om trgovac može proširiti rizik od gubitka za razliku od ulaganja u jednu kompaniju. Dostupan je sa trenutnim izvršenjem, kao i sa tržišnim izvršenjem.

    CFD nudi i:

    • Veći leveridž
    • Preuzimanje kratkih pozicija
    • Niže transakcijske troškove
    • Trgovanje van radnog vremena
    • Pristup svetskom tržištu sa jedne platforme

    Koji su rizici CFD-a i ETF-a?

    Jedan od glavnih rizika trgovanja CFD-ovima je korišćenje leveridža ili poluge. Dok trgovanje sa leveridžom pruža bolji pristup finansijskim tržištima, pošto od trgovaca zahteva samo da deponuju mali deo ukupne vrednosti, ovo takođe može izazvati velike gubitke ako se tržište kreće protiv vas.

    To je zato što su i profit i gubici zasnovani na punoj vrednosti trgovine, tako da biste mogli da izgubite pet puta veći iznos vašeg depozita.

    Ako nemate dovoljno sredstava da pokrijete svoje gubitke, takođe ćete biti u opasnosti od zatvaranja računa. Trgovci bi stoga trebalo da prate stanje na svom računu kako bi deponovali dodatna sredstva ako je potrebno da pokriju sve troškove trgovanja, uključujući naknade za održavanje.

    Fondovi takođe imaju svoje mane. S obzirom na to da većina investitora odlučuje da kupuje i drži ETF-ove na dugi rok, oni nemaju priliku da trguju na obe strane tržišta.

    Ovo je momenat gde je trgovanje CFD-om korisno, jer kratkoročni trgovci mogu da koriste CFD-ove za trgovanje osnovnim kretanjima cena ETF-a, kako kratkoročno tako i dugoročno.

    Koja opcija je bolja za vas?

    Opšte je prihvaćeno da trgovanje ETF-om može biti pogodnije za otvaranje dugoročnih pozicija, dok se mnogi trgovci okreću CFD trgovanju za više kratkoročnih operacija jer jednostavno žele da trguju imovinom radi brzog profita, a ne da poseduju osnovnu sigurnost.

    Naravno, vi morate doneti odluku šta je cilj vašeg trgovanja i da li želite strategiju za igru na duge staze ili dobitak u što kraćem roku. Videli ste osnove kao i prednosti i mane obe opcije. Sada treba razmotriti šta vama bolje leži i doneti finalnu odluku.