• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta je kriptovalutni derivat IOTA i kako trgovati njime

    IOTA je malo poznata ali revolucionarna kriptovaluta. Saznajte zašto u ovom blogu.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    a pile of gold IOTA coins sitting on top of a computer keyboard

    IOTA je kriptovalutni derivat koji se izdvaja od drugih zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji koju koristi. Umesto klasične blockchain tehnologije, IOTA se oslanja na Internet of Things (IoT). Ova tehnološka razlika omogućava IOTA mreži neviđenu skalabilnost i otvara brojne mogućnosti na tržištu.

    
    

    Šta je IOTA?

    IOTA predstavlja revolucionarni kriptovalutni derivat koji je drugačiji od tradicionalnih koncepta blokčejna. Njegova neverovatna skalabilnost i efikasnost podržava ogroman broj transakcija u realnom vremenu, što je ključno za IoT uređaje koji stalno komuniciraju međusobno.

    Srce IOTA mreže je "Tangle", jedinstvena struktura podataka poznata kao usmereni aciklički graf (DAG). Ono što "Tangle" čini posebnim jeste njegova sposobnost da omogući transakcije bez ikakvih provizija. Dok se tradicionalni blokčejn sistemi oslanjaju na rudare koji potvrđuju transakcije i pri tome uzimaju proviziju, "Tangle" funkcioniše na potpuno drugačijem principu.

    Svaka osoba koja vrši transakciju u "Tangle" mreži je ujedno i potvrđuje. To znači da, kako bi izvršili svoju transakciju, korisnici takođe moraju da potvrde dve prethodne transakcije. Ova recipročna priroda sistema omogućava skoro trenutnu potvrdu transakcija i istovremeno eliminiše potrebu za provizijama.

    » Saznajte kako da iskoristite veće marže trgovinom kriptovalutnim derivatima kroz CFD

    

    Šta je MIOTA?

    MIOTA je kriptovalutni derivat koji predstavlja osnovu IOTA mreže. S obzirom na sve više aplikacija i partnerstava, kao i jedinstvenu tehnologiju koja stoji iza njega, MIOTA nastavlja da igra centralnu ulogu u ekosistemu IOTA i širem svetu kriptovalutnih derivata.

    Osim što se koristi za osnovne transakcije unutar mreže, MIOTA igra ključnu ulogu u raznim aplikacijama i partnerstvima povezanim s IOTA tehnologijom. Kroz različite inicijative i saradnje, MIOTA se koristi kao sredstvo za nagrađivanje korisnika, kao što je prikupljanje i deljenje podataka u određenim industrijskim aplikacijama.

    Trenutna vrednost MIOTA tokena je $0.15, ali se token neprestano prati na glavnim kripto berzama i interesuje mnoge investitore širom sveta.

    » Ne propustite priliku—ovo su top 5 kriptovalutnih derivata u koje treba sada investirati

    

    Kako kupiti MIOTA token?

    Ukoliko želite da kupite MIOTA token, treba pratiti određene korake i koristiti odabrane platforme za razmenu.

    1. Izbor kripto berze: Prvo što treba da uradite je da odaberete kripto berzu koja podržava MIOTA token. Postoji mnogo berzi koje omogućavaju kupovinu ovog kriptovalutnog derivata.
    2. Registracija na berzi: Nakon što odaberete berzu, trebalo bi da se registrujete i verifikujete svoj nalog. Verifikacija može zahtevati dostavljanje ličnih dokumenata kako biste potvrdili svoj identitet.
    3. Uplata sredstava: Kada je vaš nalog aktivan, možete uplatiti sredstva, bilo u standardnoj valuti (npr. EUR, USD) ili u drugom kriptovalutnom derivatu, koji ćete kasnije razmeniti za MIOTA.
    4. Kupovina MIOTA tokena: Kada su sredstva na računu, možete kupiti MIOTA. Samo pratite uputstva na berzi kako biste obavili transakciju.
    5. Čuvanje kriptovalute: Nakon kupovine, preporučljivo je da svoje MIOTA tokene prenesete u sigurnu novčanik aplikaciju, posebno ako planirate da ih držite duže vreme.

    Za korisnike iz Srbije, platforma LOBSTR omogućava brzu i jednostavnu kupovinu MIOTA koristeći kreditnu ili debitnu karticu, bez potrebe za registracijom za manje iznose. Takođe, platforma CoinMarketCap nudi listu opcija za kupovinu IOTA, što može biti korisno za pružanje više informacija o dostupnim berzama.

    Uvek je preporučljivo da obavite temeljno istraživanje pre nego što uložite u kriptovalutne derivate i obratite se stručnjacima ili platformama kao što je Kapital RS za dodatne informacije.

    » Pre nego što kupite kriptovalutni derivat saznajte kako se oni regulišu u Srbiji

    
    
    • Veći potencijalni profit—iskoristite veće marže pri CFD trgovanju
    • Puna podrška—savetujte se sa našim stručnjacima pre svake kupovine
    • Ovladajte trgovanjem bez rizika—vežbajte sa virtuelnim novcem na demo nalogu
    
    

    Trgovanje MIOTA-om

    a picture of a world map with the words IOTA on it
    

    MIOTA je kriptovalutni derivat koja je privukao veliku pažnju trgovaca zbog svojih jedinstvenih karakteristika i tehnologije na kojoj se zasniva. Trgovanje MIOTA-om može biti korisno, ali takođe nosi određeni rizik, kao, uostalom, i sve investicije.

    Evo nekoliko strategija i stvari koje treba uzeti u obzir prilikom trgovanja MIOTA-om:

    • Dnevno trgovanje: Ova strategija podrazumeva kupovinu i prodaju MIOTA-a unutar jednog trgovinskog dana, sa ciljem ostvarivanja profita na osnovu dnevnih fluktuacija cena. Zahteva stalno praćenje tržišta i brze odluke.
    • "Swing" trgovanje: Swing trgovci pokušavaju da iskoriste srednjoročne fluktuacije cena, držeći MIOTA nekoliko dana ili čak nedelja. Ova strategija zahteva analizu tržišnih trendova i predviđanje budućih kretanja cena.
    • Dugoročno trgovanje: Ova strategija podrazumeva dugoročno držanje MIOTA-a verujući da će njegova cena rasti tokom vremena. Trgovci koji se odluče za ovu strategiju obično ignorišu kratkoročne fluktuacije cena i fokusiraju se na dugoročni potencijal valute.
    • Temeljna analiza: Ova strategija se oslanja na analizu osnovnih faktora koji mogu uticati na vrednost MIOTA-a, kao što su tehnološki razvoj, partnerstva, novosti iz industrije i drugi relevantni događaji.
    • Tehnička analiza: Tehnički trgovci koriste grafikone i druge alate kako bi analizirali istorijske podatke o cenama i trgovinskim volumenima, sa ciljem predviđanja budućih kretanja cena.

    Za sve trgovce, bilo da su početnici ili iskusni, veoma je važno da pre ulaganja obave detaljno istraživanje i razumeju tržište, kao i da imaju jasno definisan plan i strategiju. Takođe, preporučljivo je konsultovati se sa stručnjacima i pratiti edukativne materijale dostupne na internetu pre nego što donesete odluku o strategiji trgovanja.

    » Ne paničite! Evo kako treba reagovati ukoliko padne vrednost kriptovalutnih derivata

    

    MIOTA je manje poznati, ali zanimljivi kriptovalutni derivat

    IOTA i njen token MIOTA ne samo da donose svežinu u svetu kriptovalutnih derivata, već postavljaju i nove standarde kroz svoju revolucionarnu tehnologiju. Zasnovani na "Tangle" tehnologiji, pružaju brže i efikasnije transakcije bez naknada, što ih čini atraktivnim za mnoge aplikacije, posebno u oblasti Internet stvari (IoT).

    Pored toga, brojna partnerstva sa velikim korporacijama i projektima naglašavaju rastući uticaj i poverenje u IOTA ekosistem. Međutim, kao i sa svakom investicijom, postoje rizici povezani sa trgovanjem i investiranjem u kriptovalutne derivate. Zato je od suštinskog značaja obaviti istraživanja, konsultovati se sa stručnjacima i biti svestan potencijalnih promena na tržištu pre nego što se odlučite za ulaganje ili trgovanje sa MIOTA tokenima.