• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Ulaganje u kriptovalute u 2024. godini: Šta treba znati?

    Vrednost kriptovaluta fluktuira iz godine u godinu, ali njihov ukupni trend je rastući.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 29 januar, 2024.

    a close up of a coin with a bitcoin on it

    Sve veća popularnost kriptovaluta kao investicionog sredstva u 2023. godini dovela je do velikog interesovanja među investitorima. Njihov rast, potencijalna povratna sredstva i promena u ekonomskim trendovima doveli su do velikog interesovanja za ulaganje u ove digitalne valute.

    » Otkrijte CFD trgovinu kriptovalutama: Više profita! Pročitajte vodič

    

    Trenutno stanje na tržištu kriptovaluta

    Stanje na tržištu kriptovaluta u 2023. godini je prilično dinamično. Očekuje se da će rizična ulaganja, uključujući akcije i kriptovalute, pojeftiniti u narednim mesecima zbog nadolazeće ekonomske recesije.

    Kada je reč o Bitcoinu, trenutno prelazi cenu od 29.000 dolara, a trgovci i investitori pažljivo prate da li će dostići vrednost od 40.000 dolara.

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    
    

    Faktori koji utiču na tržište kripto valuta

    • Regulativa: Regulatorne politike država mogu značajno uticati na vrednost kriptovaluta. Promene u zakonodavstvu ili novi propisi mogu uticati na to kako se kriptovalute mogu koristiti, kupovati i prodavati. Pored toga, medijski izveštaji o promenama u regulativi mogu uticati na percepciju investitora i promeniti cene kriptovaluta.
    • Makroekonomski razvoj: Monetarna politika FED-a može uticati na pad vrednosti kriptovaluta. Takođe, promene u ekonomskom okruženju, kao što su inflacija, promene kamatnih stopa, ili ekonomski pad mogu uticati na cene kriptovaluta.
    • Razvoj kriptovaluta: Projekcija je nastavak rasta Web3 platformi, potencijalna zatvaranja fondova i pad kompanija, globalna adaptacija Bitcoina, kao i rast NFT sektora.
    • Institucionalne investicije: Povećane institucionalne investicije u Bitcoin i druge kriptovalute mogu imati značajan uticaj na tržište. To uključuje velike finansijske institucije, kao što su banke i hedž fondovi, koji ulaze na tržište kriptovaluta.
    • Tehnološke promene: Tehnološki napredak može takođe igrati ključnu ulogu u oblikovanju tržišta kriptovaluta. To uključuje nove nadogradnje, kao što je nadolazeće ažuriranje Ethereuma, kao i rast industrije web3 igara zasnovanih na blockchainu.
    • Konkurencija: Kako se tržište kriptovaluta razvija, tako se i konkurencija povećava. Nova konkurencija može dovesti do smanjenja cene postojećih kriptovaluta, ali takođe može podstaknuti inovacije i rast tržišta.
    • Trendovi: Trendovi, kao što je rast NFT-ova (Non-Fungible Tokens), mogu takođe uticati na tržište kriptovaluta. Iako su NFT-ovi u eksperimentalnoj fazi, oni privlače jake brendove poput Starbucks-a i Alfa Romeo-a, a njihova upotreba u Web3 igrama otvara nove mogućnosti za saradnju.

    » Nema mesta panici! Evo kako da reagujete kada padne vrednost kriptovaluta

    

    Prednosti i mane ulaganja u kriptovalute

    Prednosti

    • Potencijal za visoku profitabilnost na dugi rok: Fluktuacije cena kriptovaluta mogu doneti visoku profitabilnost za investitore. Ovo je posebno tačno za Bitcoin, čija vrednost je tokom godina imala značajne skokove. Pored Bitcoina, ulaganje u razne altkoine može takođe doneti profit.
    • Ograničenost: Bitcoin, kao i mnoge druge kriptovalute, ima ograničenu ponudu. Na primer, maksimalan broj bitkoina koji će ikada postojati je 21 milion, što stvara utisak ekskluzivnosti i može potencijalno voditi povećanju vrednosti.
    • Diversifikacija portfolija: Kriptovalute pružaju mogućnost diversifikacije investicionog portfolija. Ulaganjem u različite vrste kriptovaluta, investitori mogu smanjiti rizik.
    • Ekološki prihvatljive opcije: Kriptovalute nude mogućnosti kao što je stejking, što je ekološki prihvatljivija opcija od rudarenja.

    » Čuvajte svoje kripto valute na sigurnom - saznajte sve o kripto novčanicima

    

    Rizici

    • Visok nivo volatilnosti: Kriptovalute su poznate po svojoj volatilnosti. Cene mogu naglo da rastu, ali takođe mogu i brzo da padnu.
    • Mogućnost prevare: Tržište kriptovaluta je relativno novo i još uvek neuređeno, što ga čini plodnim tlom za prevarante. Iz tog razloga, temeljna istraživanja su od suštinskog značaja pre ulaganja.
    • Poteškoće u upravljanju rizikom: Upravljanje rizikom može biti izazov, pogotovo za nove investitore. Ulaganje više novca nego što se može priuštiti da se izgubi može dovesti do gubitaka.

    » Već imate kripto novčanik? Evo kako da ga podesite za maksimalnu sigurnost

    

    Trgujte sigurno sa vodećim domaćim brokerom

    • Dnevne analize tržišta
    • Besplatno savetovanje sa našim stručnjacima
    • Visoke marže na CFD trgovanje

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    
    

    Kreiranje investicione strategije

    Ulaganje u kriptovalute zahteva od investitora da budu dobro informisani i strpljivi. Za dugoročni uspeh, preporučljivo je redovno balansiranje portfolija i učenje iz grešaka. Takođe, važno je ostati informisan o najnovijim trendovima u svetu kriptovaluta kako bi se maksimalno iskoristile pružene prilike.

    Stvaranje investicione strategije za kriptovalute uključuje nekoliko ključnih koraka i principa:

    1. Razumevanje kriptovaluta: Kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum, su decentralizovane digitalne valute koje se koriste preko interneta. One nude globalne i gotovo trenutne transakcije bez posrednika. Kriptovalute pružaju privatnost, sigurnost i lakoću prenosa.
    2. Obrazovanje: Pre ulaganja u određenu kriptovalutu, važno je razumeti specifičnosti te valute. To uključuje edukaciju o kovanicama kojima želite trgovati, oslanjajući se na pouzdane izvore za sveobuhvatnu analizu.
    3. Procena rizika: Važno je pažljivo proceniti jedinstvene karakteristike i rizike odabrane kriptovalute kako bi se izbegle prevare. Ovo takođe uključuje siguran odabir kripto berze, uzimajući u obzir njenu reputaciju i regulativu.
    4. Određivanje iznosa investicije: Iznos koji planirate da investirate treba da bude u skladu sa vašim budžetom, tolerancijom na rizik i strategijom. Trebalo bi da uzmete u obzir transakcione troškove i minimalne investicije na odabranoj platformi.
    5. Upravljanje investicijama: Na osnovu svoje strategije i ciljeva, trebalo bi upravljati svojim investicijama. Kriptovalute mogu služiti i kao sredstvo plaćanja i kao dugoročna investicija. Edukujte se koristeći vodič za investicije koji pokriva različite kriptovalute, upravljanje rizikom, strategije, postavljanje ciljeva i izgradnju portfolija.
    6. Dugoročni pogled: Za razliku od tradicionalnih investicija, kriptovalute su poznate po svojoj visokoj volatilnosti. To može pružiti prilike za velike dobitke, ali takođe donosi i veći rizik. Uspešni investitori obično koriste strategiju dugoročnog ulaganja, umesto pokušaja predviđanja kratkoročnih tržišnih fluktuacija.

    Ulaganje u kriptovalute može biti rizično i treba ga shvatiti kao deo šire strategije diverzifikacije investicija. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa finansijskim savetnikom pre nego što se upustite u ovu vrstu investicija.

    Kada kreirate strategiju ulaganja u kriptovalute, ključno je postaviti jasne ciljeve, toleranciju na rizik i vremenske okvire. Važno je ostati informisan i odabrati uglednog brokera. U ovom procesu, Kapital RS nudi besplatne konsultacije sa stručnjacima.

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    
    

    Uđite u investiciju sa planom

    Još jednom treba pomenuti da sprovedete temeljno istraživanje, budete oprezni i donosite informisane odluke. Podsećamo da ulaganje u kriptovalute nosi rizike i trebalo bi ulagati samo onoliko koliko možete priuštiti da izgubite.

    » Otkrivamo: Da li je moguće trgovati kripto valutama u Srbiji