• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Dugoročno CFD investiranje

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    CFD kocke i puzle

    Ulaganje i trgovanje su dve različite metode pokušaja da se profitira na finansijskim tržištima.

    Iako i investitori i trgovci traže profit kroz učešće na tržištu, uopšteno govoreći, investitori traže veće povrate tokom dužeg perioda kroz kupovinu i držanje. Nasuprot tome, trgovci koriste prednosti tržišta u porastu i padu da bi ušli i izašli iz pozicija tokom kraćeg vremenskog perioda, uzimajući manji, češći profit.

    Ali šta ako neko želi da investira ugovorima na razliku? Da li je to moguće i kako to funkcioniše?

    

    Da li možete dugoročno da investirate u CFD-ove?

    Moguće je investirati u CFD-ove na duži rok usvajanjem pristupa kupovine i zadržavanja. Trgovci će to obično učiniti ako misle da će se vrednost imovine povećati tokom dužeg vremenskog perioda, što je poznato kao trgovanje pozicijama.

    Investirajte 1000 dolara mesečno tokom 30 godina, na primer, i uočićete 3 ishoda u zavisnosti od toga da li ostvarujete 6%,8% ili 10% prinosa svake godine. Ovo je očigledno hipotetički, ali možete videti ogromnu razliku u rezultatima.

    Da li CFD-ovi mogu otići u minus?

    Da, CFD-ovi mogu biti negativni. Definitivno je moguće izgubiti više od početnog ulaganja ako kretanje cena ide protiv Vas.

    Iz tog razloga, moglo bi se reći da CFD-ovi nisu za svakoga. Kao trgovac ili špekulant u CFD-ovima, imperativ je da u potpunosti razumete rizike koji su povezani sa njihovim korišćenjem kao finansijskim instrumentima.

    CFD trgovci obično ostavljaju otvorene svoje pozicije samo u kratkim vremenskim okvirima, u većini slučajeva manje od jednog dana. Visoka poluga koja može biti uključena znači da možete staviti mali iznos svog depozita na marginu, kako biste bili izloženi kretanju cena na većem delu osnovne imovine.

    Naravno, to znači da ste izloženi ako postoji veliko kretanje cene u odnosu na Vašu poziciju. Očigledna prednost je da ako je kretanje cene osnovnog sredstva u Vašu korist, možete zaraditi mnogo puta veći iznos koji imate na marži za određenu trgovinu.

    Postoje i drugi mogući troškovi i rizici koji mogu dovesti Vaš račun u negativan položaj. Neki brokeri naplaćuju troškove zadržavanja, posebno ako svoju poziciju držite preko noći.

    Takođe, za većinu brokera, morate se postarati da imate dovoljno novca za depozit da pokrijete sve svoje margine ili rizikujete da neke ili sve Vaše pozicije zatvori broker. Ovaj gubitak pozicije može Vas koštati.

    Da li CFD-ovima možete isplatiti dividende?

    Baš kao kod deonica, ako posedujete CFD, dobićete dividendu ako ga posedujete dan pre datuma bivše dividende.

    Na datum isplate dividende, iznos jednak dividendi za svaku akciju kojoj ste izloženi biće uplaćen na Vaš trgovački račun.

    Međutim, takođe možete otkriti da cena akcija pada za sličan iznos kao i dividenda na datum bivše dividende.

    Cena fjučersa je nešto drugačija, a dividenda je isključena iz cene fjučersa kada se njime trguje. Sami gotovinski indeksi se ne trguju i ne isplaćuju dividende, tako da se CFD-ovi za gotovinski indeks obično zasnivaju na fjučersima na indekse.

    Indeksi su blago pogođeni kada sastavnici indeksa isplaćuju dividendu, ali efekat je jedva primetan.

    

    Razlika između CFD-ova i deonica

    Glavna razlika između CFD-a i ulaganja u deonice je u tome što su CFD-ovi sa leveridžom, dok je ulaganje u deonice bez poluge.

    Kada ulažete u akcije (poznato i kao trgovanje deonicama) preuzimate direktno vlasništvo nad imovinom, na primer akcijama kompanije. Moraćete unapred da platite punu vrednost pozicije.

    CFD trgovanje se koncipira špekuliranjem o kretanju cena, bez preuzimanja vlasništva, i spuštanja iznosa marže kao poluge za otvaranje svoje pozicije. Ovo povećava i profit i gubitke.

    Da li su CFD-ovi dobri za dugoročno investiranje?

    Prednosti CFD trgovanja uključuju niže zahteve za maržu, lak pristup globalnim tržištima, bez kratkih ili dnevnih pravila trgovanja i male ili nikakve naknade.

    Međutim, visoka poluga povećava gubitke kada se dogode, a potreba za kontinuiranim plaćanjem raspona za ulazak i izlaz iz pozicija može biti skupa kada ne dođe do velikih kretanja cena.

    Otuda mnogo trgovaca odustaje od investiranja na duge staze.

    Ali, CFD-ovi pružaju odličnu alternativu za određene vrste trgovanja ili trgovaca kao što su kratkoročni i dugoročni investitori, ali svaki pojedinac mora odmeriti troškove i koristi i nastaviti prema onome što najbolje funkcioniše u okviru njihovog trgovačkog plana.

    Ako uzmemo dugoročnu perspektivu, neki CFD-ovi na akcije mogu biti unosni zbog potencijala rasta. Ne radi se samo o dividendi koje takve kompanije isplaćuju investitorima, već ovde igra faktor povećanja vrednosti akcija.