• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 3 CFD strategije za trgovanje na volatilnim tržištima

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 28 mart, 2024.

    Drvene kocke na kojima piše CFD na stolu pored digitrona i novčanice, iznad papira na kojem su ispisani brojevi

    Razumevanje volatilnosti je važno za trgovce jer može imati značajan uticaj na potencijalnu profitabilnost trgovine.

    Visoka volatilnost može dovesti do većih potencijalnih dobitaka, ali i do većih gubitaka. Da bi ublažili rizike povezane sa volatilnošću i smanjili potencijalne gubitke, trgovci često koriste različite strategije, kao što su nalozi za zaustavljanje gubitka ili opcije.

    Kada je u pitanju CFD trgovanje za nestabilna tržišta, trgovci moraju biti posebno svesni rizika i imati strategije za upravljanje njima.

    » Početnik ste u trejdingu? Saznajte više o trgovini CFD-ovima

    

    1. CFD dnevno trgovanje

    Dnevno trgovanje je strategija u kojoj trgovac otvara i zatvara pozicije u toku istog trgovačkog dana, što znači da se nijedna pozicija ne drži preko noći. Ovo može biti efikasna strategija za CFD jer su CFD-ovi visoko likvidni i mogu se trgovati uz marginu, što omogućava trgovcima da ostvare značajne prinose uz relativno malu investiciju.

    Kako dnevno trgovati CFD-ovima

    • Fokusirajte se na određeno tržište ili sektor sa kojim ste upoznati. Ovo će vam olakšati prepoznavanje potencijalnih prilika za trgovanje i donošenje odluka na osnovu informacija.
    • Na primer, recimo da dobro razumete tehnološki sektor i pratite performanse nekoliko tehnoloških kompanija. Usredsredite se na CFD-ove dnevnog trgovanja tehnoloških kompanija za koje verujete da imaju snažan potencijal za rast.
    • Pažljivo pratite tržišta za promene u vrednosti tih CFD-ova.
    • Kada prepoznate potencijalnu priliku, uđite u trgovinu kupovinom (ili kratkom prodajom) CFD-a po trenutnoj tržišnoj ceni.
    • Zatim pažljivo pratite kretanje cena CFD-a i izađite iz trgovine kada verujete da je cena dostigla svoj vrhunac ili kada je postignut vaš unapred određeni stop gubitak.

    Najbolji instrumenti za dnevno trgovanje CFD-ovima

    • Akcije koje imaju visoku volatilnost ili velike fluktuacije cena mogu ponuditi najveći mogući prinos za CFD dnevno trgovanje.
    • Valutni parovi koji imaju visoku volatilnost, kao što su EUR/USD i GBP/USD, takođe mogu ponuditi visoke prinose za CFD dnevno trgovanje.
    • CFD-ovi na robu poput zlata, nafte i prirodnog gasa takođe mogu ponuditi visoke prinose za dnevno trgovanje.

    Kako izbeći rizike dnevnog trgovanja CFD-ovima

    • Pre nego što počnete sa dnevnom trgovinom, važno je da imate čvrst plan trgovanja. Ovo bi trebalo da uključuje jasan skup pravila za ulazak i izlazak u trgovinu, kao i strategiju upravljanja rizikom.
    • Nalozi za zaustavljanje gubitka su važan alat za upravljanje rizikom u dnevnom trgovanju.
    • Dnevno trgovanje može biti emocionalno opterećujuće i važno je da svoje emocije držite pod kontrolom. Izbegavajte donošenje impulsivnih odluka i držite se svog trgovačkog plana, čak i kada stvari ne idu kako ste očekivali.

    2. Hedžing

    Hedžing je strategija koja se koristi za smanjenje rizika od gubitka u trgovini.

    Kako hedžovati CFD?

    Jedan praktičan način zaštite od gubitaka prilikom trgovanja CFD-ovima je upotreba strategije „trgovanja u paru“. Ovo uključuje zauzimanje duge pozicije u jednom CFD-u dok istovremeno zauzimate kratku poziciju u drugom CFD-u koji je usko povezan sa prvim.

    Najbolji instrumenti za CFD hedžing

    • Hedžing pomoću podudarnih instrumenata kao što su akcije i indeksi u okviru istog sektora ili valutni parovi unutar iste zemlje, može biti efikasan način za smanjenje rizika.
    • Hedžing opcijama takođe može biti dobar način za smanjenje rizika. Opcije su ugovori koji vlasniku daju pravo (ali ne i obavezu) da kupi ili proda osnovno sredstvo po određenoj ceni.

    Kako izbeći rizike CFD hedžinga

    • Važno je da imate solidno razumevanje tržišta i instrumenata kojima trgujete, kao i dobro razumevanje korelacije između njih. Ovo će vam pomoći da donesete informisane odluke prilikom odabira instrumenata kojima ćete se zaštititi.
    • Jaka strategija upravljanja rizikom je od suštinskog značaja za hedžing. Ona treba da uključuje stop-gubitke i nivoe uzimanja profita, kao i jasna pravila za ulazak i izlazak iz poslova.

    » Saznajte više o prednostima i rizicima hedžinga

    3. Zaustavljanje gubitaka

    Stop gubitak (stop loss) je alat za upravljanje rizikom koji trgovci koriste da ograniče potencijalne gubitke u trgovini. To je unapred definisana vrednost na kojoj će se trgovina automatski zatvoriti kako bi se sprečili dalji gubici.

    Kako koristiti stop loss za CFD-ove?

    Da bi koristio stop loss sa CFD-ovima, trgovac prvo postavlja unapred definisan nivo na kojem bi želeo da ograniči svoje potencijalne gubitke. Zatim ulazi u trgovinu kupovinom (ili kratkom prodajom) CFD-a po trenutnoj tržišnoj ceni i prilaže nalog za zaustavljanje gubitka na unapred definisanom nivou.

    Na primer, recimo da trgovac kupuje CFD na XYZ akcije za 50 dolara i želi da postavi stop gubitak na 48 dolara. Ako cena akcija XYZ padne na 48 dolara, nalog za zaustavljanje gubitka će automatski pokrenuti i zatvoriti poziciju trgovca, ograničavajući njegov potencijalni gubitak na 2 dolara po akciji.

    Najbolji instrumenti za stop gubitak za CFD-ove

    • Akcije koje imaju visoku volatilnost ili velike fluktuacije cena mogu ponuditi najveći potencijalni prinos za CFD stop gubitak. Ove akcije se mogu naći u sektorima kao što su tehnologija, zdravstvo i biotehnologija.
    • Valutni parovi koji imaju visoku volatilnost, kao što su EUR/USD i GBP/USD, takođe mogu ponuditi visoke prinose za CFD stop gubitak. Ovi parovi su pod uticajem globalnih ekonomskih i političkih događaja, pružajući mnoge mogućnosti trgovcima da zarade. Postavljanje stop gubitka može pomoći da se ograniče gubici u slučaju pada tržišta.

    Kako izbeći rizike pri korišćenju stop gubitka za CFD-ove

    • Korišćenje stop gubitka je kontinuiran proces i neophodno je pažljivo pratiti tržište kako bi se osiguralo da je stop gubitak i dalje efikasan.
    • Kako se tržište menja, može biti potrebno prilagoditi stop gubitak kako bi se osiguralo da je i dalje efikasan u smanjenju rizika.

    Da li je pametno trgovati CFD-ovima na volatilnim tržištima?

    Sve u svemu, ugovori za razliku mogu biti moćno trgovačko sredstvo za nestabilna tržišta jer nude mogućnost trgovine na margini i potencijalan profit od tržišta u porastu i padu. Ali takođe je jako bitno imati pravu strategiju kako biste potencijalno ostvarili uspeh u ovom vidu trgovanja bez obzira na tržište. Utoliko je bitnije ako je tržište nestabilno.

    » Spremni ste da isprobate svoje strategije? Otvorite račun na Kapital RS