• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Opcije ili binarne opcije: Čime treba trgovati?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 18 mart, 2024.

    Rad sa tabletima

    Binarne opcije su u osnovi zasnovane na faktorima koji ili daju fiksni novčani iznos ili ne daju ništa. Binarne opcije imaju fiksni datum i vreme isteka. To je ona opcija u kojoj su trgovci ili strane prvenstveno uključeni u transakciju koja je dodeljena kao jedan od dva ishoda.

    Koncept binarne opcije je zasnovan na ishodu ili rezultatu predloga „Da“ ili „Ne“. Postavlja fiksnu isplatu i iznos gubitka. Isplata se obično odnosi na dobitak ili gubitak za trgovca po različitim cenama osnovne imovine.

    S druge strane, imamo opcije koje su uslovni derivat ugovora koji dozvoljava korisniku da kupi ili proda dat proizvod ili instrument. Hajde da se bolje upoznamo sa oba ova vida trgovanja.

    

    Kako trgovati opcijama i binarnim opcijama?

    Trgovanje binarnim opcijama je jednostavan proces odabira na osnovu pitanja na koje je odgovor da ili ne. Recimo, da li će ovo tržište u ovom trenutku biti iznad ove cene. Ako mislite da jeste, kupujete. Ako mislite da ne, prodajete.

    To je lakši deo. Međutim, morate da uđete u svoje trgovanje sa poznavanjem tržišta i jasnim predviđanjima.

    Svaki trgovac ima svoja mišljenja i predviđanja, zasnovana na njihovim percepcijama o tome šta se već dogodilo, šta sledi i šta misle da to znači za buduća kretanja na tržištu.

    Naravno, niko ne može da vidi u budućnost, pa čak ni stručnjaci za trgovinu koji godinama uranjaju u tržišta ne mogu sa sigurnošću da kažu šta će se dogoditi.

    Ali ono što možete da uradite je da napravite stabilna predviđanja. Tržišne prognoze i finansijski događaji su uvek otvoreni za tumačenje.

    Kada izaberete svoja tržišta, vreme je da izaberete proizvod i cenu. Odabir vaše cene može biti jedan od najizazovnijih aspekata trgovanja binarnim opcijama kada počinjete.

    Sami ugovori su koncipirani vrlo jednostavno, ali to ne znači da je proces trgovanja lak. Potreban vam je plan, strategija i predviđanje.

    S druge strane, za opcije prvo morate izabrati mesto za trgovanje. Ovo mora odgovarati vašim potrebama. Budite svesni da nijedan broker nije isti. Zatim otvarate račun. U ovu svrhu morate dati svom posredniku podatke od kojih su neki i lični podaci.

    Sledeći korak jeste deponovanje sredstava na račun kojim ćete trgovati. Ovaj korak je veoma jednostavan i postoji više od jednog načina da deponujete svoj novac.

    Nakon toga samo ostaje da izaberete opcije kojima želite trgovati.

    Koje su sličnosti i razlike između opcija i binarnih opcija?

    Binarne opcije i tradicionalne opcije su slične na više načina.

    Oba vida trgovanja funkcionišu po principu trgovanja koji imaju obračunsku cenu (izvršnu cenu) i utvrđeno vreme/datum isteka koji se odlučuje pre ulaska u trgovinu. Sve trgovine opcijama, bilo da su binarne ili tradicionalne, moraju isteći u nekom trenutku, nakon čega dolazi do poravnanja.

    Još jedan aspekt po kojem su slične je u osnovnoj aktivi kojom se može trgovati na oba tržišta. Baš kao što trgovci mogu da trguju binarnim opcijama na akcijama, robama, berzanskim indeksima i valutama, i tradicionalni trgovci opcijama mogu da rade isto.

    Tipovi sredstava kojima se trguje na oba tržišta opcija su slični.

    

    Jedna od primarnih razlika između binarnih opcija i tradicionalnih opcija je u strukturi trgovine. Binarne opcije su po svojoj prirodi strukturirane tako da budu veoma jednostavne i nekomplikovane.

    U binarnim opcijama, trgovci se klade na jedan od dva moguća ishoda u trgovini. Tradicionalne opcije su mnogo složenije po prirodi. U tradicionalnim opcijama, postoji nekoliko načina trgovanja i profitiranja na tržištima koji se ne uklapaju u prirodu tržišta binarnih opcija.

    Nije važno koje vrste trgovine se koriste za trgovinu na tržištu. Trgovina binarnim opcijama će uvek imati jedan od dva ishoda kao konačni rezultat trgovine.

    Zašto su binarne opcije zabranjene?

    U nekim delovima sveta trgovanje binarnim opcijama je nelegalno. U drugim delovima, trgovina ovim finansijskim proizvodima je povezana sa kockanjem.

    Ipak, u ostalim regionima, finansijske vlasti vide aktivnost trgovanja binarnim opcijama kao samo još jedno finansijsko tržište. Naravno, to znači i da je regulisano odgovarajućim zakonskim okvirima. Negde jednostavno nema sredstava da se to reguliše pa je stoga i lakše zabraniti.

    Na Vama je da izaberete pouzdanu platformu. Morate biti oprezni pri izboru platforme. Znajte da su mnogi brokeri skloni prevarama. Industrija binarnih opcija je prezasićena i morate biti pažljivi pri izboru.

    Da li je bolje trgovati opcijama ili binarnim opcijama?

    Ove opcije trgovanja, binarno i opciono trgovanje, razlikuju se na mnogo načina. I obe opcije imaju svoje prednosti i mane.

    Ali da zaključimo sve ovo, binarne opcije su ponegde nezakonite u potpunosti (od regiona do regiona), dok su opcije legalne i licencirane.

    Opcija daje realne mogućnosti za pravi novac, dok binarnim opcijama nedostaje ova mogućnost. Binarno trgovanje ima instrumente koji se ne kotiraju, dok prave opcije imaju instrumente na listi, i oni su dobro regulisani.

    Otuda se binarne opcije često dovode u vezu sa kockanjem.

    Svakako, Vi procenite šta od ovoga bolje odgovara Vašem stilu trgovanja pa na osnovu toga donesite odluku. Istina je da oba vida trgovanja mogu doneti profit. Ali isto tako, možete i izgubiti novac ukoliko ste neoprezni i nemate strategiju.