• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Ulaganje u državne obveznice: Sve što treba da znate o ovim investicijama

    Državne obveznice su podržane od strane vlada svojih država. Zato se smatraju jednim od sigurnijih investicija u trgovanju.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Objavljeno 21 jun, 2024.

    američka-državna-obveznica

    Državne obveznice ti nude primamljivu kombinaciju potencijalno niskog rizika, stabilnih prinosa i predvidivog prihoda. Već dugo se smatraju temeljem zdrave investicione strategije, pružajući investitorima osećaj sigurnosti i pouzdan izvor prihoda.

    Uprkos svemu tome, stalno ponavljamo kako u finansijskom svetu ništa nije sigurno. Bitno je razumeti faktore koji utiču na državne obveznice, inače mogu doneti više štete nego koristi. tvom investicionom portfoliu.

    » Otkrivamo ti da li se isplati ulagati u obveznice

    

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova,  što NE OMOGUĆAVA kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i NE treba ih smatrati savetima.

    Šta su zapravo državne obveznice?

    Državne obveznice predstavljaju zajmove koje investitori daju vladi neke države.

    Investitori tako obezbeđuju vladi kapital koji joj je potreban za finansiranje javnih poslova i ispunjenje javnih obaveza.

    Zauzvrat, vlada se obavezuje da vrati ono što je investitor pozajmio. Pored glavnice, isplaćuje se unapred određena kamatna stopa tokom određenog perioda. Ovaj period se naziva datum dospeća.

    Investitori mogu birati između različitih državnih obveznica sa različitim datumima dospeća, kamatnim stopama i poreskim stopama.

    Ovo im omogućava da prilagode ovakve investicije svojim finansijskim ciljevima i toleranciji na rizik.

    » Saznaj koja je razlika između obveznica i deonica

    Kratak pregled istorije državnih obveznica

    Prve državne obveznice izdate su u Engleskoj krajem 17. veka, a ubrzo su zaživele i u drugim zemljama. Služile su za finansiranje ratova, infrastrukturnih projekata i drugih javnih potreba.

    Danas su državne obveznice ključni instrument u ekonomijama širom sveta jer omogućavaju državama da prikupe sredstva potrebna za realizaciju svoje politike i programa.

    » Ne propusti ovih 5 najboljih CFD-ova obveznica za investiranje

    Vrste državnih obveznica

    1. Trezorske obveznice

    Trezorske obveznice izdaje nacionalna vlada (Američki trezor, Ministarstvo finansija Republike Srbije, itd.). Obično služe kao merilo za druge državne obveznice.

    Smatraju se najsigurnijom vrstom državnih obveznica upravo zbog podrške centralne vlade i reputacije koju ona ima.

    Glavne karakteristike:

    • Izuzetno nizak rizik od nesolventnosti zbog snažne finansijske podrške vlade.
    • Visoka likvidnost i lako trgovanje na sekundarnim tržištima.

    Vrste trezorskih obveznica:

    1. Kratkoročne (1 godina)
    2. Dugoročne (npr. 30 godina)

    2. Municipalne obveznice

    Municipalne (opštinske) obveznice izdaju države i lokalne samouprave.

    Ove obveznice obično su izuzete od poreza na dohodak na nivou države i lokalne zajednice. To znači da su privlačne za investitore koji žele da smanje poreske obaveze.

    Ova vrsta obveznica nudi različite sume.

    Ovo omogućava investitorima da biraju obveznice koje se podudaraju sa njihovim investicionim horizontom.

    Vrste opštinskih obveznica:

    1. Obaveze opšteg duga
    2. Obaveze prihoda
    

    Koji faktori utiču na kamatne stope državnih obveznica?

    • Inflacija Kada inflacija raste, kamatne stope obično prate taj rast kako bi se investitorima kompenzovalo za gubitak kupovne moći.
    • Centralne banke Njihove odluke o osnovnim kamatnim stopama direktno utiču na tržište obveznica.
    • Fiskalna politika države Ovo uključuje nivo javnog duga i budžetski deficit. Može uticati na poverenje investitora, što ima efekta na kamatne stope državnih obveznica.

    Prednosti ulaganja u državne obveznice

    • Sigurnost: Imaju finansijsku podršku vlade. Takođe nose nizak rizik od nesolventnosti.
    • Fiksni prihod: Nude predvidljiv prihod kroz redovne kamatne uplate. Ovo pruža investitorima uglavnom stabilan i dosledan izvor prinosa.
    • Diverzifikacija portfelja: Niska korelacija sa akcijama i drugim klasama imovine može pomoći u ublažavanju ukupnog rizika portfelja.
    • Potencijalne poreske prednosti: Dohodak je oslobođen od kamata. Ovo smanjuje njihovo poresko opterećenje i povećava ukupne prinose.
    • Čuvanje kapitala: Državne obveznice generalno se smatraju konzervativnom investicionom opcijom s ciljem očuvanja kupovne moći uloženog kapitala tokom vremena.

    Rizici ulaganja u državne obveznice

    • Rizik od kamatnih stopa: Kako kamatne stope rastu, vrednost postojećih obveznica sa nižim kamatnim stopama obično opada.
    • Rizik od inflacije: Inflacija smanjuje kupovnu moć novca. To može umanjiti stvarnu vrednost fiksnih kamatnih prinosa koja investitori dobijaju od državnih obveznica.
    • Rizik likvidnosti: Državne obveznice su manje likvidne od drugih klasa imovine (akcije, investicioni fondovi, itd.). Nekad treba više vremena da se prodaju bez pretrpljenih gubitaka, posebno u periodima tržišne volatilnosti.

    Kako investirati u državne obveznice

    1. Direktna kupovina od trezora vlade ili ovlašćenih dilera Ovaj pristup nudi direktno vlasništvo nad obveznicama i kamatnim prinosima.
    2. Investicioni fondovi i ETF-ovi Ovaj pristup pruža prednost diverzifikacije i pojednostavljuje investicioni proces. Međutim, može uključivati više naknada u poređenju sa direktnom kupovinom obveznica.

    Obveznice mogu biti dobar put ka ispunjenju finansijskih ciljeva

    Državne obveznice nude dobru kombinaciju sigurnosti, predvidljivosti i poreskih beneficija, što ih čini ključnim sastojkom dobro izbalansiranog investicionog portfelja.

    KapitalRS portal nudi pregršt informacija i saveta stručnjaka koji ti mogu doneti prednost u trgovanju. Pored toga, nudi trgovanje CFD finansijskim derivatima, koji mogu diverzifikovati tvoj investicioni portfolio i pružiti ti pristupačan ulaz u svet trgovanja.