• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Nominalna i tržišna vrednost akcija: U čemu je razlika?

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 8 mart, 2024.

    Profesionalni trejder objašnjava razlike između tržišne i nominalne vrednosti deonica uz pomoć grafikona

    Kada je u pitanju trgovanje akcijama i CFD-ovima akcija, jedno od najčešćih pitanja je "koliko akcija kompanije X vredi?" Naravno, odgovor na ovo pitanje je presudan kada odlučujete u šta ćete investirati. Međutim, stvari nisu tako jednostavne kao što izgledaju.

    Naprotiv, postoje dve vrste cene akcija—nominalna i tržišna. Iako ćete se daleko više susretati sa tržišnom, potrebno je biti upoznat i sa nominalnom. U današnjem blogu ćemo se pozabaviti sa oba tipa i istaći njihove najbitnije karakteristike, a i svrhu.

    

    Šta je nominalna vrednost?

    Nominalna iliti knjiška vrednost se dodeljuje akciji po početku njene dostupnosti javnosti. Dakle, kada se održi zvaničan IPO neke kompanije, vrednost po kojoj se njene akcije prvobitno prodaju je upravo nominalna. Takođe se naziva i "face value".

    Isto tako, akcije se prodaju po nominalnoj vrednosti kada kompanija prolazi kroz restruktuaciju radi novog kruga investiranja. Ova vrednost ne utiče na tržišne prilike zato što ne potpada pod klasičan uticaj ponude i potražnje, kao što je slučaj kada se akcijom kompanije trguje na javnim berzama.

    S druge strane, ovaj tip vrednosti je veoma bitan za preferencijalne akcije. Za razliku od regularnih (common stock), one daju holderima niz benefita, kao što su dividende ili prava na kasniju naplatu. U ovom slučaju, nominalna vrednost nije nasumična, već može da označava i količinu novca za koji se kompanija obavezala da vam, kao vlasniku njenih preferencijalnih akcija, isplati u budućnosti.

    Kako izračunati nominalnu vrednost

    Ne postoji tačna formula za izračunavanje nominalne vrednosti neke akcije. Štaviše, uvek je možete videti u okviru javno dostupnih podataka o kompaniji.

    Postoji i zakonska obaveza da se trejderi adekvatno obaveste o nominalnoj ceni. Ako, npr., kupite preferencijalnu akciju kompanije ABC po nominalnoj vrednosti od $100 i procentom od 5%, to znači da je kompanija u obavezi da vam isplati 5% od nominalne vrednosti na godišnjem nivou ($5).

    U slučaju da je šire tržište zadovoljno ovim sistemom isplate dividenda, akcija će se trejdovati po vrednosti koja je identična ili blizu nominalne.

    Šta je tržišna vrednost?

    Tržišna vrednost je upravo ono što joj stoji u opisu—prosečna cena po kojoj su ljudi spremni kupiti ili prodati neku akciju. Zavisi od ponude i potražnje, ali i od samih finansijskih rezultata koje kompanija ostvaruje. Za razliku od nominalne vrednosti, ona se mnogo lakše i češće menja, i isto tako je ne može kontrolisati neka centralizovana organizacija.

    Možemo i da se vratimo na prethodni primer kompanije ABC, koja se recimo bavi istraživanjem lekova protiv retkih bolesti. Oni mogu da odaberu koju god žele nominalnu vrednost, i neretko će biti simbolična.

    Ali ako tržište sazna da su došli do znatnih rezultata na polju istraživanja, i da im je lek priznat, trejderi će odmah hteti da je kupe. Ova povećana potražnja dovodi do rasta tržišne vrednosti daleko iznad nominalne. Isto tako, loši rezultati mogu da dovedu do pada tržišne cene akcije u budućnosti.

    Dakle, princip je jednostavan—tržišna cena je centralna tačka spread-a između najmanje i najveće cene za koju je neko spreman da kupi/proda akciju.

    

    Kako izračunati tržišnu vrednost

    Veoma je lako izračunati tržišnu vrednost neke akcije. Uzmite kumulativnu tržišnu vrednost kompanije i podelite je sa ukupnim brojem akcija dostupnim na slobodnom tržištu. Opet, uzećemo kompaniju ABC kao primer:

    ABC kao kompanija ima tržišnu vrednost od $500,000,000 i 10,000,000 akcija (običnih i preferencijalnih), što nam daje: 500,000,000 : 10,000,000 = 50. Dakle tržišna vrednost je $50, ali se akcija isto tako može prodavati ispod ili iznad ove cene.

    Koje su glavne razlike?

    Najbolji način da razumete ove dve različite vrednosti akcija jeste da ih uporedimo:

    • Opet, nominalna vrednost nema neku posebnu ulogu u svakodnevnoj rutini prosečnog trejdera.
    • Nominalna vrednost se ne pojavljuje odmah na prikazu i neretko je mnogo manja od tržišne.
    • Ali, najveće razilaženje nominalne i tržišne vrednosti se nalazi upravo u premiumima i popustima.

    Premiumi i popusti

    • Kada je nominalna vrednost u pitanju, premiumi su ponekad veliki. U ovom slučaju je kompanija u dobitku jer dobija novac u većoj količini od onoga što je očekivala.
    • Takođe, popusti se odnose na tržišnu vrednost više nego na nominalnu.
    • Akcije se skoro nikad ne prodaju ispod nominalne vrednosti, najviše jer je to zabranjeno u mnogim delovima sveta. Ali zato ćete se redovno susreti sa slučajevima prodaje neke akcije ispod njene tržišne vrednosti, bilo da je u pitanju sama akcija ili CFD.

    » Pročitajte više o prednostima CFD trgovanja deonicama

    Zaključak

    Pre nego što se upustite u svet akcija i CFD-ova akcija, treba znati da:

    • Nominalna vrednost je simbolična i stoji isključivo kao kompanijin benchmark za sledeće runde finansiranja i prodaje.
    • Tržišna vrednost zavisi isključivo od toga koliko je neko spreman da plati za tu akciju, ili za koliko želi da je proda.

    Iako je nominalna manje bitna za trgovanje, ne škodi znati kako se tržišna vrednost razlikuje u odnosu na nju.