• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako zaraditi bitkoin: Lista 6 različitih metoda

    Kratak pregled načina sticanja i investiranja u najpopularniji kriptovalutni derivat.

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    bitkoin novčići izlaze iz muškarčevog telefona

    Digitalna revolucija donela je sa sobom ne samo promene u načinu na koji komuniciramo i radimo, već i nove načine za sticanje vrednosti. U tom kontekstu, bitkoin je postao sinonim za digitalno bogatstvo, privlačeći sve veću pažnju javnosti.

    » Diverzifikujte portfolio: Uvod u trgovanje CFD bitkoin derivatima

    1. Rudarenje bitkoina (eng. Bitcoin Mining)

    Bitkoin rudarenje, odnosno proces stvaranja novih bitkoinova, uključuje rešavanje kompleksnih matematičkih problema kroz moćne računarske sisteme poznate kao rudarski rigovi. Ova ključna uloga u održavanju bitkoin mreže obuhvata verifikaciju transakcija, osiguravanje sistema i proizvodnju novih bitkoinova.

    Oprema i troškovi rudarenja bitkoina

    Sa porastom težine rudarenja, konkurencija postaje izazovnija, a sam proces postaje složeniji i skuplji. Rudarenje zahteva specifičnu opremu, poput snažnih grafičkih kartica ili specijalizovanih ASIC uređaja.

    Potencijalni dohoci zavise od faktora kao što su trenutna cena bitkoina, energetska efikasnost opreme i ukupna računarska snaga u mreži.

    Rudarenje nosi sa sobom i određene rizike. Promene u težini rudarenja, volatilnost cene Bitcoina i brz tehnološki napredak koji zastareva rudarsku opremu predstavljaju izazove sa kojima treba izaći na kraj.

    

    2. Trgovina bitkoinom

    Bitkoin trgovanje obuhvata aktivnosti kupovine i prodaje bitkoina na različitim platformama za razmenu kriptovalutnih derivata. Za razliku od tradicionalnog trgovanja akcijama, bitkoin trgovanje ne poznaje granice vremena – odvija se 24/7, bez centralne berze. Ova neprestana dinamika omogućava trgovcima da reaguju na brze promene na tržištu u bilo koje doba dana i noći.

    Strategije trgovanja bitkoinom

    "Day trading" podrazumeva brze i kratkoročne transakcije, dok "swing trading" uključuje držanje pozicija nekoliko dana ili čak nedelja. Bitno je napomenuti učešće na tržištima CFD-ova (ugovora za razliku), omogućavajući trgovcima da spekulišu o ceni bitkoina bez stvarnog posedovanja istog.

    Ključ je u upravljanju rizikom

    Postavljanje zaštitnih stop-naloga radi ograničenja gubitaka i pažljivo praćenje kapitala čini osnovnu praksu. Važno je imati realna očekivanja u vezi s profitima, s obzirom na visoku volatilnost bitkoina. Iako su značajne dobiti moguće, biti svestan i potencijalnih gubitaka ključno je za uspeh na ovom tržištu.

    » Saznajte kako da trgujete bitkoinom u Srbiji kroz naš vodič za početnike

    
    

    3. Bitkoin česme (eng. Bitcoin Faucets)
    
    

    Bitkoin česme su online platforme koje nagrađuju korisnike malim količinama bitkoina u zamenu za obavljanje određenih aktivnosti, poput gledanja oglasa ili ispunjavanja anketa. Ove nagrade su obično male, ali se mogu akumulirati tokom vremena.

    Iako postoje bitkoin česme, mnoge od njih mogu biti sumnjive ili čak prevara. Kao koncept su interesantne, ali ne možemo preporučiti specifične sajtove. Bitno je biti stalno na oprezu.

    » Otkrijte kako funkcioniše "Bitcoin Loophole" i da li je legitiman

    4. Bitkoin kao (Freelance) plata

    Sve više kompanija, posebno u tehnološkom sektoru, odlučuje da isplaćuje svoje zaposlene u bitkoinu. Proaktivno razgovarajte sa svojim poslodavcem, posebno ako radite u tehnološkom sektoru, kako biste istražili mogućnosti plaćanja u bitkoinu.

    Dok je moguće zarađivati bitkoin putem freelancinga i obavljanja poslova, većina ovih platformi, ako ne i sve, su prevara, podržane lažnim recenzijama i netačnim informacijama. Kako biste se zaštitili, preporučujemo proveru zajednica na Reditu ili forumima kako biste dobili prave informacije i utvrdili verodostojnost platforme.

    

    » Jeste li se zapitali kako svetski događaji utiču na vrednost bitkoina

    5. Affiliate Marketing

    "Affiliate marketing" je oblik digitalnog marketinga gde pojedinac ili entitet, poznat kao afilijat, promoviše proizvode ili usluge drugog preduzeća u zamenu za proviziju.

    Osnovna dinamika ovog sistema generalno obuhvataju sledeće:

    • Registracija na afili programu: Afilijat se prijavljuje na afili program preduzeća koje nudi proizvode ili usluge za promociju. 
    • Dobijanje unikatnog linka: 
      Ovaj link sadrži informacije koje omogućavaju praćenje aktivnosti koje afilijat generiše.
    • Promocija proizvoda ili usluga: 
      Ovo može uključivati pisanje recenzija, kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, ili korišćenje drugih marketinških strategija.
    • Zarada provizije: Kada osoba koja je kliknula na afili link izvrši određenu akciju, kao što je kupovina proizvoda ili registracija za uslugu, afilijat zarađuje proviziju.

    Imajte na umu da neke menjačnice samo traže da podelite link sa vašim pratiocima, dok druge mogu imati zahtevnije uslove. Na primer, Kraken skoro isključivo sarađuje sa preduzećima. S druge strane, Binance zahteva da imate makar 5,000 pratioca na vašoj glavnoj društvenoj mreži.

    » Evo šta je satoši bitkoin i koliko on vredi

    6. "Staking" i bitkoin kamata

    Proces zaključivanja podrazumeva samovoljno blokiranje korišćenja određenog kriptovalutnog derivata na određen vremenski period. Tokom tog vremenskog perioda ne možete prodavati ili menjati kriptovalutne derivate.

    Kao što banka (veoma grubo i jednostavno rečeno) koristi vaš novac da ulaže i zarađuje, gde vi zauzvrat dobijate kamatu, tako mreža "koristi" vaše zaključane derivate kriptovaluta da održe stabilnost i sigurnost mreže.

    'Staking' platforme

    • Celsius Network
    • BlockFi
    • Nexo

    Imajte na umu da rizici stakinga uključuju mogućnost gubitka dela ili celokupnog 'staked' bitkoina usled potrebe za osiguranjem mreže.

    

    Da li je bitkoin vredan truda?

    Podstičemo vas da nastavite sa istraživanjem i pristupate metodama zarade Bitcoina sa pažljivim proučavanjem i informisanim odlučivanjem.

    Svet bitkoina, kao i naravno sam svet kriptovalutnih derivata, se kontinuirano menja. Prilike za zaradu i proširivanje uvek postoje, i budućnost će pokazati kakve sve avenije su još uvek neistražene.

    » Ne zanemarite poštovanje pravnih regulativa prilikom trgovine bitkoinom