• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta je satoši bitkoin i koliko vredi?

    "Satoshi Bitcoin", najmanja jedinica bitkoina, igra vrlo bitnu ulogu u svetu kriptovalutnih derivata.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 11 april, 2024.

    a man holding two bitcoins in front of his eyes

    Bitkoin, osnovan 2009. godine, predstavlja prvi kriptovalutni derivat koji nije pod kontrolom banaka ili vlada. Međutim, da bismo potpuno razumeli ovu inovaciju, moramo proučiti njegovu najmanju jedinicu, a to je Satoši.

    Zamislite da je bitkoin grumen digitalnog zlata, a satoši su sitni delići ovog zlata. Iako je njegova vrednost manja od jednog centa, satoši je postao ključan deo modernih globalnih finansija.

    

    Šta je zapravo satoši?

    Satoši je najmanja jedinica bitkoina i predstavlja temelj ovog revolucionarnog kripto-sistema. Svaki bitkoin može se podeliti na 100 miliona delova, a jedan takav deo se naziva satoši. Ovaj naziv je potekao od pseudonima misterioznog tvorca bitkoina, Satoši Nakamota.

    Kada uporedimo satoši sa sličnim jedinicama drugih kripto-valutnih derivata, očigledno je da je bitkoin dizajniran s posebnim fokusom na preciznost u malim transakcijama. Ovo ga stavlja ispred drugih derivata jer omogućava brže i jeftinije transakcije.

    Takođe, satoši ima i dublju ulogu u kontekstu decentralizacije. Omogućavajući jednak pristup svima, bez obzira na veličinu transakcije, on širi ideju finansijske inkluzivnosti na globalnom nivou.

    U suštini, satoši nije samo numerička vrednost. On predstavlja osnovnu gradivnu jedinicu koja omogućava bitkoinu da funkcioniše kao inkluzivan i precizan sistem.

    » Ostvarite veće marže! Uvod u trgovanje CFD bitkoin derivatima

    Postanite deo tržišta kriptovalutnih derivata sa Kapital.rs

    
    • Širok izbor
    • Velike marže
    • Savremene platforme
    

    Praktična upotreba satošija

    Svakodnevne transakcije / Male kupovine

    Zamislite trenutak kada želite da kupite šolju kafe ili neki proizvod online. Umesto tradicionalnog plaćanja, sada možete jednostavno platiti određenu sumu u satošijima, mikrojedinicama bitkoina.

    Ova fleksibilnost omogućava korisnicima da precizno prilagode vrednost svojih transakcija prema potrebama trenutka, što čini bitkoin pristupačnim i funkcionalnim za svakog korisnika, bez obzira na veličinu transakcije.

    Posebno je važno napomenuti da ova karakteristika postaje od suštinskog značaja u situacijama gde tradicionalnim sredstvima plaćanja nije isplativo obavljati male transakcije.

    » Čuvajte kriptovalutne derivate! Evo kako da podesite kripto novčanik

    Olakšavanje globalnih transakcija

    Osim toga, satoši ima ključnu ulogu u olakšavanju globalnih transakcija. Podela na milione delova omogućava bitkoinu da bude prilagodljiv za različite ekonomske situacije širom sveta.

    Ova karakteristika čini bitkoin idealnim rešenjem za međunarodno poslovanje, jer transakcije mogu besprekorno teći bez obzira na regularne barijere ili geografsku udaljenost.

    » Evo kako možete kupiti bitkoin u Srbiji

    Ključ za globalnu finansijsku inkluziju

    Ova jedinica otvara vrata novoj eri inkluzivnosti, omogućavajući ljudima iz svih ekonomskih slojeva da se uključe u globalno tržište, bez obzira na lokalne ekonomske uslove. Ova inkluzivnost ima potencijal da transformiše tradicionalne modele poslovanja, stvarajući globalno povezano društvo koje ne poznaje granice prilikom obavljanja finansijskih transakcija.

    » Da li ste čuli za bitkoin SegWit i znate li kako funkcioniše?

    Trenutna vrednost satošija

    satoshi-bitcoin
    

    Vrednost ove jedinice direktno zavisi od cene bitkoina. Na primer, ako je vrednost bitkoina $50,000, vrednost jednog satošija je $0.0005. Ova dinamika čini satoši prilagodljivim promenama na tržištu i omogućava korisnicima da precizno upravljaju svojim sredstvima.

    Uvek možete proveriti vrednost na relevantnim finansijskim sajtovima, kao što je Crypto.com.

    » Zanima vas kako svetski događaji utiču na vrednost bitkoina?

    Mali div u kripto svetu

    Ogroman uticaj satošija na bitkoin ekosistem ne ogleda se samo u preciznosti malih transakcija. Oni omogućavaju široku inkluzivnost u finansijskom svetu. Fleksibilnost koju donose u transakcijama omogućava korisnicima da slobodno upravljaju svojim kripto sredstvima, bez obzira na to koliko su mala ili velika.

    Štaviše, satošiji su ključni u podržavanju globalnog poslovanja. Sposobnost preciznog izražavanja vrednosti omogućava bitkoinu da funkcioniše kao univerzalno sredstvo razmene, premošćavajući jaz između različitih derivata i ekonomskih sistema. Ova karakteristika ima potencijal da promeni način na koji se vrše transakcije širom sveta, doprinoseći stvaranju globalne ekonomije koja je manje podložna fluktuacijama.