• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta je bitkoin SegWit (Segregated Witness) i kako funkcioniše?

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    a group of shiny cubes floating in the air

    Bitkoin SegWit (Segregated Witness) je tehnološka promena unutar bitkoin mreže koja je uvedena kako bi se rešili određeni problemi sa skalabilnošću i sigurnošću transakcija.

    Sam pojam 'Segragated Witness' nosi značenje 'odvojeni svedok', što i jeste osnovni cilj ove promene - odvajanje 'svedoka' transakcija od bloka radi povećavanja njegovog kapaciteta.

    Skalabilnost - sposobnost sistema da se nosi sa povećanjem broja korisnika i transakcija bez narušavanja performansi i efikasnosti. U slučaju bitkoina, kako je popularnost mreže rasla, tako su se i transakcije povećavale, što je dovelo do usporavanja mreže i većih troškova transakcija.

    Transakciona plastičnost - mogućnost da se neznatno promeni ID transakcije, dok se njen sadržaj i dalje smatra validnim. Ovo je stvaralo problem jer su se neke transakcije, iako su već poslate, mogle modifikovati, što je izazivalo zbunjenost i komplikacije u praćenju statusa transakcija. Takođe je imalo implikacije na pametne kontrakcije i druga rešenja izgrađena na bitkoin platformi.

    » Otkrivamo da li je bitkoin CFD pametna investicija za vaš portfelj

    

    Šta je Segregated Witness (SegWit)?

    Osnovna ideja SegWit-a leži u tome da razdvoji podatke o potpisima (svedocima) od osnovnih podataka o transakcijama. Ranije, svi podaci, uključujući i potpise, smeštani su unutar bloka. Sa SegWit-om, potpisi se izdvajaju i čuvaju van osnovnog bloka, ali su još uvek povezani sa odgovarajućim transakcijama. Ovo oslobađa prostor unutar bloka jer potpisi često čine znatan deo ukupne veličine transakcije.

    Osnovni ciljevi ove tehnološke promene su:

    • Povećanje kapaciteta bitkoin blokčejna: Kako se potpisi više ne smeštaju unutar bloka, ostaje više mesta za ostale transakcije. Ovo povećava ukupan kapacitet bloka i omogućava više transakcija da se uključi u jedan blok, što ubrzava proces obrade transakcija.
    • Smanjenje troškova transakcija: Manji prostor koji je potreban za potpise znači manju konkurenciju za uključivanje u blok. To dovodi do smanjenja naknada za transakcije jer korisnici mogu postaviti niže naknade i još uvek brzo obaviti svoje transakcije.

    Moramo još i da pomenemo da SegWit omogućava da se potpisi i drugi svedoci skladište izvan osnovnog bloka, obično u delu zvanom "segregovani svedoci" ili "Witness data". Ovi svedoci su i dalje dostupni i povezani sa svojim transakcijama, ali se ne računaju kao deo osnovnih podataka bloka. To omogućava da osnovni blok bude manji, ali da se i dalje čuva potpuna informacija o transakcijama.

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    

    Usvajanje i implementacija

    Usvajanje tehnologije Segregated Witness (SegWit) u bitkoin mreži bio je proces koji je prolazio kroz različite faze i izazove.

    2015. godina - Koncept SegWit-a je prvi put predstavljen kao moguće rešenje za probleme skalabilnosti i sigurnosti.

    2016. godina - Tehnički detalji SegWit-a su sve više istraživani i razrađivani. Razne radne grupe i programeri su doprineli razvoju tehničkih specifikacija.

    April 2017. godine - Predstavljen je BIP141 (bitkoin Improvement Proposal). Ovaj predlog je opisao tehničke promene koje bi bile potrebne kako bi se SegWit integrisao u bitkoin mrežu.

    Jul 2017. godine - BIP91 je predstavljen kao predlog za postepeno uvođenje SegWit-a u bitkoin mrežu.

    Avgust 2017. godine - Nakon dostizanja određenog procenta potrebne podrške od rudara, SegWit biva zvanično aktiviran. Ovo je bio ključni trenutak u procesu usvajanja.

    Nakon aktivacije, bilo je potrebno vreme da se većina rudara, čvorova i korisnika prebaci na korišćenje SegWit transakcija. Tokom vremena, sve više korisnika i servisa je počelo da koristi SegWit transakcije.

    Tokom procesa usvajanja SegWit-a, postojale su žustre debate unutar bitkoin zajednice. Neki su podržavali SegWit kao rešenje, dok su drugi smatrali da postojeći problemi mogu da se reše drugačijim putem. Ove debate su dovele do podeljenosti i različitih predloga za unapređenje mreže.

    » Evo kako svetski događaji utiču na cenu bitkoina

    

    Trgujte cenom bitkoina uz Kapital.rs

    • Jedan od najvećih domaćih brokera
    • Vežbajte virtuelnim novcem putem demo naloga
    • Podrška i savetovanje sa našim stručnjacima

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    

    » Saznajte više o trgovini kriptovalutnih derivata kroz CFD

    Bezbednost i kompatibilnost

    SegWit je doneo značajna poboljšanja u pogledu sigurnosti i kompatibilnosti bitkoin mreže i to na sledeće načine:

    1. Unapređena sigurnost: SegWit je rešio problem transakcione malleabilnosti, koja je ranije predstavljala sigurnosni rizik. Kroz segregaciju potpisa od osnovnih podataka o transakcijama, potpisi više ne utiču na ID transakcije. Ovo sprečava potencijalne manipulacije transakcija i osigurava da se transakcije ne mogu promeniti nakon slanja.
    2. "Backwards Compatibility": SegWit je dizajniran da bude kompatibilan sa starijim verzijama bitkoin softvera koje ne podržavaju SegWit. Ovo znači da korisnici koji ne koriste SegWit mogu i dalje interagovati sa SegWit omogućenim adresama. To se postiže putem novog tipa transakcije, nazvanog "p2sh-p2wpkh" (Pay-to-Script-Hash Pay-to-Witness-Public-Key-Hash), koji omogućava da se SegWit adrese koriste sa starim adresama.

    » Otkrivamo kako da bezbedno kupite bitkoin

    

    SegWit kao ključno dostignuće u bitkoin evoluciji

    Segregated Witness (SegWit) je imao značajan uticaj na unapređenje efikasnosti i funkcionalnosti bitkoin mreže. Kroz odvajanje potpisa od osnovnih transakcionih podataka, SegWit je omogućio veći kapacitet blokova, što je rezultiralo bržim i jeftinijim transakcijama. Osim toga, rešavanjem problema transakcione plastičnosti, SegWit je poboljšao sigurnost mreže i omogućio veću pouzdanost u obradi transakcija.

    Njegova sposobnost da omogući kompatibilnost unazad dodatno je olakšala usvajanje tehnologije i omogućila korisnicima i servisima da koriste SegWit adrese bez obzira na verziju softvera koju koriste.

    Generalno, ova promena se moze posmatrati kao ključno dostignuće u evoluciji bitkoina. Njegova implementacija i usvajanje predstavljaju prekretnicu u unapređenju bitkoin mreže, postavljajući temelje za dalje inovacije i razvoj. Dok se bitkoin i njegova tehnologija nastavljaju razvijati, SegWit će ostati jedan od ključnih stubova koji je doprineo efikasnosti, sigurnosti i održivosti ovog revolucionarnog derivata digitalne valute.

    » Ovo su 5 najboljih kriptovalutnih derivata za investiranje trenutno