• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najnoviji kriptovalutni derivati koje treba da pratite u 2024. godini

    8 potcenjenih i manje poznatih kriptovalutnih derivata kojih treba da postanete svesni.

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 11 april, 2024.

    a pile of crypto coins sitting on top of a table

    Popularnost kriptovalutnih derivata raste iz dana u dan, a njihova važnost je evidentna u sve većem broju investitora i kompanija koje ih prihvataju.

    Ključna karakteristika kriptovalutnih derivata je njihova konstantna evolucija. Novi projekti i tehnološke inovacije neprestano izlaze na tržište. To zahteva od vas kao investitora da uvek budete informisani i pratite najnovije vesti i trendove.

    Nedavna pojava NFT-ova (Non-Fungible Tokens) i DeFi (Dezentralizovane Finansije) projekata su primeri kako se kripto prostor brzo razvija i nudi nove mogućnosti.

    Analiziraćemo sledećih 8 kriptovalutnih derivata:

    • Tether (USDT) - Najbolja generalno.
    • Monero (XMR) - Najbolja za privatnost.
    • Cardano (ADA) - Najbolja za pametne ugovore.
    • Nano - Najbolja za niske transakcione naknade.
    • AAVE - Najbolja za decentralizovane finansije (DeFi).
    • Solana - Najbolja za skalabilnost.
    • Algorand (ALGO) - Najbolja za ekološku održivost.
    • Ripple Coin (XRP) - Najbolja za međunarodne transakcije.

    Faktori uzimani pri evaluaciji

    1. Tržišna kapitalizacija: Tržišna kapitalizacija odražava ukupnu vrednost kriptovalutnog derivata i njegov rang u poređenju sa drugim kriptovalutnim derivatima.
    2. Svrha (eng. "use case"): Razmotrite svrhu kriptovalutnog derivata. Da li se koristi za brze transakcije, pametne ugovore, privatnost ili nešto drugo?
    3. Tim: Proučite tim koji stoji iza kriptovalutnog derivata. Iskustvo, veštine i pozadina članova tima mogu biti ključni faktor za uspeh projekta.
    4. Podrška zajednice: Aktivna i angažovana zajednica može znatno doprineti uspehu kriptovalutnog derivata.
    
    

    1. Generalno najbolja—Tether (USDT)

    a close up of a cell phone with tether logo on it
    

    Tether (USDT) se izdvaja kao najbolji izbor na mnogo načina. Ovaj kriptovalutni derivat kombinuje stabilnost sa praktičnošću, jer je usko vezan za vrednost američkog dolara, što je čini odličnim sredstvom za očuvanje vrednosti.

    Tether takođe ima podršku velike zajednice i široku primenu u svetu kriptovalutnih derivata. Nedavno je postao ključan deo decentralizovanih finansija (DeFi) i NFT (Non-Fungible Token) ekosistema, pružajući korisnicima fleksibilnost i sigurnost u digitalnom svetu.

    » Otkrivamo budućnost kriptovalutnih derivata—evo šta nas čeka

    2. Najbolja za privatnost—Monero (XMR)

    the logo of monero on a circuit board
    

    Monero (XMR) se ističe kao najbolji izbor za one koji cene privatnost. Ovaj kriptovalutni derivat koristi naprednu tehnologiju poput RingCT-a i Kovri za maksimalno skrivanje transakcionih podataka, čineći svaku transakciju potpuno anonimnom i nepratljivom.

    Nedavne vesti o Moneru uključuju ažuriranja koja su dodatno poboljšala nivo privatnosti, čime je ovaj projekat ostao lider u oblasti zaštite identiteta korisnika.

    » Saznajte više u našoj detaljnoj analizi Monera

    3. Nabolja za pametne ugovore - Cardano (ADA)

    a close up of two blue and red circles with cardano logo on them
    

    Ono što Cardano (ADA) izdvaja je njen jedinstveni pristup korišćenju formalnih verifikacija kako bi se osigurala visoka sigurnost i pouzdanost u izvršenju pametnih ugovora.

    Cardano ima raznolike primene, uključujući kreiranje decentralizovanih aplikacija (DApps), upravljanje digitalnim identitetima i osnaživanje finansijskih usluga širom sveta.

    Nedavna implementacija pametnih ugovora putem Alonzo hard forka otvara nove horizonte za razvoj aplikacija na ovoj platformi.

    » A evo i 4 manje poznata kriptovalutna derivata koje treba da znate

    4. Najniže transakcione naknade—Nano

    a coin with nano logo sitting on top of a laptop computer
    

    Kriptovalutni derivat Nano se izdvaja po svojim izuzetno niskim transakcionim naknadama, koje su u mnogim slučajevima ravne nuli. Ovo je omogućeno zahvaljujući tehnologiji "blok lanca bez blokova" (eng. block-lattice) koja eliminiše potrebu za rudarenjem i centralizovanim posrednicima, čineći transakcije brzim i besplatnim.

    Posebno je korisna u situacijama gde su niske transakcione naknade od suštinskog značaja. U ovo spadaju mikrotransakcije, plaćanja na globalnom nivou ili prenosi sredstava među pojedincima i kompanijama.

    

    Uvećajte profit uz Kapital RS

    
    • Vežbajte bez rizika—pristupite virtuelnom novcu na našem demo nalogu
    • Veće marže—veći prostor za profit putem CFD trgovanja
    • Stručna podrška—konsultujte se sa našim ekspertima
    
    

    5. Najbolja za DeFI—AAVE

    a blue and purple background with a circle with the aava logo
    

    AAVE se izdvaja kao kriptovalutni derivat koja zauzima značajnu ulogu u svetu decentralizovanih finansija (DeFi). AAVE je platforma za zajmove i pozajmice koja omogućava korisnicima da pozajmljuju i pozajmljuju kriptovalutne derivate bez potrebe za posrednicima, čime se eliminišu tradicionalne bankarske strukture.

    Ovaj kriptovalutni derivat podupire različite DeFi projekte i inicijative, pružajući korisnicima pristup raznim finansijskim proizvodima i uslugama, kao što su staking, zajmovi, i swap transakcije.

    » Da li znate šta je kripto-novčanik

    6. Najbolja za skalabilnost—Solana

    a hand holding a phone with solana logo on it
    

    Solana ima jedinstven pristup uvođenju visokih performansi, uz pomoć kojeg omogućava bržu i jeftiniju obradu velikog broja transakcija.

    Koristi specifičan konsenzusni algoritam, nazvan Proof of History (PoH), koji pomaže u postizanju visokog stepena paralelizacije i vremenske efikasnosti.

    PoH se koristi za pravljenje niza dokaza koji precizno beleže vreme svake transakcije u Solana mreži. Ovaj niz dokaza stvara linearni redosled transakcija, omogućavajući svim čvorovima u mreži da se lako slože oko vremenskog okvira događaja.

    » Saznajte šta je trgovina kriptovalutnim derivatima kroz CFD i kako funkcioniše

    7. Najbolja za ekološku održivost—Algorand (ALGO)

    a close up of a coin with algorand logo on a reflective surface
    

    Ovaj kriptovalutni derivat koristi inovativni konsenzusni mehanizam zasnovan na Proof of Stake (PoS) tehnologiji, koji zahteva znatno manje energije u poređenju sa tradicionalnim Proof of Work (PoW) mehanizmima.

    Algorand je posvećen smanjenju ekološkog otiska blokčejn tehnologije i podržava različite inicijative za zaštitu životne sredine, uključujući ulaganje u obnovljive izvore energije i smanjenje emisije ugljenika.

    » Znate li šta je rudarenje kriptovalutnih derivata i kako ono funkcioniše

    8. Najbolja za međunarodne transakcije—Ripple Coin (XRP)

    a ripple coin sitting on top of a cell phone
    

    Ripple Coin (XRP) se izdvaja kao kriptovalutni derivat koji se pokazao kao izvanredna opcija za olakšavanje prekograničnih transakcija. Umesto da se oslanja na tradicionalne i spore bankarske kanale, Ripple Coin koristi svoj sopstveni protokol za prenos vrednosti. Ovo omogućava da se transakcije završe za samo nekoliko sekundi, čime se eliminišu duga čekanja i visoke naknade koje obično prate međunarodne bankarske transakcije.

    Pored brzine i efikasnosti, Ripple Coin (XRP) je takođe pristupačan i dostupan globalnoj publici. Njegova jednostavna upotreba čini ga idealnim za pojedince, kompanije i finansijske institucije.

    » Otkrivamo sve što treba da znate o Ripple (XRP)

    

    Informisanost je veliki deo trgovine kriptovalutnim derivatima

    Ulazak u svet kriptovalutnih derivata može biti izazovan, ali sa pravim pristupom može biti i izuzetno nagrađujući. Ključno je da razmotrite diverzifikaciju, upravljanje rizikom i dugoročno razmišljanje kako biste postigli uspeh u ovom dinamičnom okruženju.

    Nikada ne zaboravite važnost istraživanja i obrazovanja. Kriptovalutni derivati se neprestano razvijaju, pa je od suštinskog značaja da ostanete informisani i pravite dobro obaveštene odluke.