• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD-ovi ili deonice: Napravite dobar izbor za trgovanje

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 maj, 2024.

    Čovek i žena i holograf

    Glavna razlika između ugovora o trgovanju razlikama i trgovanju akcijama je u tome što kada trgujete CFD-om, spekulišete tržišnom cenom bez preuzimanja vlasništva nad osnovnom imovinom, dok kada trgujete akcijama morate preuzeti vlasništvo nad osnovnim akcijama.

    CFD-ovima se takođe trguje uz pomoć poluge, što znači da ćete morati da uložite samo delić pune vrednosti trgovine „marže“ da biste stekli punu izloženost.

    Ovo će povećati svaki profit, ali takođe znači da gubici mogu premašiti depozite. S druge strane, kada trgujete akcijama, moraćete unapred da platite punu cenu svoje pozicije tako da ne možete izgubiti više nego što uložite.

    

    Šta su deonice?

    Kapital preduzeća je podeljen na male jednake jedinice konačnog broja. Svaka jedinica je poznata kao deonica.

    Jednostavno rečeno, udeo (deonice) je procenat vlasništva u kompaniji ili finansijskom sredstvu. Investitori koji poseduju akcije bilo koje kompanije poznati su kao akcionari.

    Preduzeća i kompanije nude deonice kako bi skupile novac za investicije, projekte ili kako bi pokrile neke druge troškove.

    Bitno je znati da što više raste cena deonica u kompaniji u kojoj imate akcije, to je prilika za pasivnim uvećavanjem Vašeg budžeta realnija.

    Recimo da kupite deonicu od 10000 dinara i kroz neko vreme se vrednost deonica te kompanije na tržišti poveća za 10%. Vi možete tu deonicu koja sada vredi 11000 dinara prodati na berzi i povećati svoj profit za 10%.

    Kako trgovati CFD-ovima?

    Prvi i osnovni korak u trgovanju ugovorima za razliku jeste upoznavanje sa ovim konceptom. Tačnije, morate znati osnove trgovanja CFD-ovima i to kako se ovakvi ugovori razlikuju od ostalih finansijskih derivata.

    Zatim morate otvoriti nalog za CFD trgovanje. Birajte pouzdanog brokera koji nudi dobru platformu kako biste dobili izloženost pravim tržištima gde ćete imati realne šanse za dobitak.

    Pre nego što počnete trgovati svojim novcem, preporučuje se da otvorite demo nalog i malo ‘vežbate’ kako biste videli šta Vas čeka kasnije.

    Kada to uradite, izaberite tržište i otvorite svoju prvu poziciju. Dodajte stop-loss kako biste se obezbedili od gubitaka! Zapamtite, trgovanje sa leveridžom znači da pored pozamašnih dobitaka može da se desi i ozbiljniji gubitak u slučaju lošeg trejda.

    Pratite svoju poziciju i zatvorite je u pravo vreme kako biste izvukli profit.

    

    Razlike između trgovanja CFD-ovima i deonicama

    Prvo ćemo uporediti ova dva vida trgovanja.

    Trgovanje CFD finansijskim derivatima implicira da Vi trgujete po cenama izvedenim sa osnovnog tržišta, a ne na samom osnovnom tržištu. S druge strane, trgovanje akcijama je kupovina i prodaja fizičkih akcija u kompaniji.

    Ne postoje datumi isteka za obe opcije.

    CFD trgovanje se u nekim slučajevima može obaviti 24 sata dnevno. Trgovanje akcijama je moguće samo kada je povezana berza otvorena.

    Nema troškova za održavanje otvorenih pozicija kada su u pitanju akcije. CFD-ovi rade drugačije u tom pogledu. Finansiranje preko noći na svim tržištima, osim na fjučersima.

    Trgovanje akcijama je pogodno za dugoročno ulaganje. CFD-ovi su dobri za trgovanje unutar dana, dnevno trgovanje i srednjoročno trgovanje.

    Možete dobiti dividende u obe situacije.

    Na kraju, ali ne i najmanje važno, obe opcije nude više od 10.000 tržišta. CFD-ovi nude više i to je nešto što treba da znate (18.000+).

    Kada su u pitanju naknade, CFD-ovi imaju spred na svim tržištima osim akcija. Postoji provizija na CFD-ove na akcije, ali nema širenja.

    Akcije, međutim, funkcionišu drugačije. Postoji provizija za sve poslove. Postoje i naknade za konverziju valuta na globalne akcije.

    Da li je za Vas trgovanje deonicama ili CFD-ovima?

    Trgovanje CFD-om zahteva manje kapitala unapred od trgovanja akcijama jer je to proizvod sa leveridžom.

    Kada kupite fizički udeo, plaćate punu cenu imovine unapred. S druge strane, kada trgujete CFD-ovima, od Vas će se tražiti samo da unesete procenat, poznat kao margina, što znači da možete pristupiti poziciji ekvivalentne veličine za manje novca.

    Međutim, važno je zapamtiti da će Vaša ukupna izloženost biti ista sa oba, tako da dok leveridž može povećati profit, može povećati i gubitke.

    Sve ovo Vam govori da je CFD bolja opcija za kratkoročno trgovanje. Ali, ukoliko želite da ulažete dugoročno i imate spreman budžet koji je obimniji i nije Vam problem da se odreknete fine sume novca, možda je bolje da se pozabavite deonicama.

    Upamtite sledeće. Kada se trguje CFD-ovima, trošak uključuje spred i troškove finansiranja preko noći, a ponekad i proviziju. Trgovanje akcijama uključuje spred koji se plaća berzi, naknade za držanje i ponekad proviziju, ali nikada naknadu za finansiranje preko noći.

    Trgovanje bez provizije učinilo je troškove trgovanja akcijama uporedivijim sa cenom trgovanja CFD-ovima na akcije poslednjih godina.

    Uzmite u obzir sve što ste ovde naučili pre nego što napravite finalnu odluku. Obe opcije imaju prednosti i mane, na Vama je da odlučite šta Vam leži bolje i šta Vam uslovi dozvoljavaju (budžet, znanje i vreme na raspolaganju).