• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Najbolje strategije za automatizovano trgovanje za početnike

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Lekturu uradio Shir Lapidot

    Updated 13 mart, 2024.

    Grafikoni

    Automatizovano trgovanje je najnapredniji oblik trgovanja u modernoj eri. Strategije automatizovanog trgovanja mogu da transformišu ceo proces trgovanja tako da Vam se šanse za profit značajno uvećavaju.

    Ovo je sistem koji se koristi za obavljanje trgovanja preko računara (uz pomoć algoritma za tržište deonica). Oni su instalirani sa unapred definisanim skupom propisa i uputstava, koji se nazivaju algoritmom, a računari izvršavaju trgovinu prema tom algoritmu.

    Neki ovaj vid nazivaju botom za dnevno trgovanje. U suštini, ceo proces obuhvata i sofisticirane matematičke trejding strategije kao i kvantitativne trejding strategije.

    Trgovine se mogu izvršiti precizno po navedenoj ceni i obimu uz minimalno vreme izvršenja. Ublažavanje gubitaka uzrokovanih vremenskim kašnjenjem u postavljanju naloga i izvršenju naloga je takođe dostupno.

    Zato ćemo danas pogledati koje su to najbolje strategije za automatizovano dnevno trgovanje deonicama.

    

    Šta je automatizovano trgovanje?

    Algoritamska trgovina, inače poznata kao algo trgovanje ili black box trgovanje, izvršava se automatski putem programiranih trgovačkih instrukcija.

    Ova uputstva su kodovi koji detaljno opisuju uputstva o kupovini i prodaji, a mogu obuhvatiti analizu grafikona, analizu volatilnosti, analizu arbitražnih cena ili samo jednostavan trend koji sledi nakon kretanja cena.

    Jedna od najvećih prednosti ovog vida trgovanja je činjenica da eliminiše ljudsku grešku. Upravljanje emocijama poput straha i pohlepe najveća je prepreka svim trgovcima i to je problem koji algo trgovačke strategije jednostavno nemaju.

    Mnogo algoritamskih trgovaca takođe privlači i to da se algoritamskom trgovinskom strategijom može trgovati 24 sata dnevno.

    Koje su najbolje strategije za automatizovano trgovanje?

    Sada ćemo Vas upoznati sa najboljim strategijama za ovaj vid trgovanja koje će Vam pomoći da ostvarite profit i trgujete sa visokim procentom uspeha.

    Uravnoteženje indeksa

    Većina penzionih fondova i računa često mnogo ulaže u indeksne fondove koje je potrebno periodično uravnotežiti kako bi se prilagodili novim temeljnim cenama i tržišnoj kapitalizaciji osnovnih vrednosnih papira koje prate.

    Ovo ponovno uravnoteženje stvara jedinstvene prilike za algo trgovce koji iskorišćavaju očekivane razmene koje će se dogoditi pre ponovnog uravnoteženja fonda.

    Ova vrsta strategije je dobra za algoritamske trgovce jer se trejdovi uzimaju u roku od svega par nanosekundi kako bi se postigle najbolje vrednosti.

    Većina trgovačkih platformi neće podržavati ovu vrstu trgovačke strategije i uglavnom su usmerene na kvantitativne hedž fondove za trgovanje koji su specijalizovani za takve visokofrekventne transakcije.

    

    Visokofrekventna arbitraža

    Mogućnosti arbitraže preovlađuju kada postoji razlika u ceni hartija od vrednosti na raznim berzama.

    Strategija arbitraže koristi takve mogućnosti arbitraže tako što omogućava računarima da lociraju priliku čim bude održiva i izvršavaju trgovinu ako su ispunjeni određeni kriterijumi.

    Ako je akcija dostupna po nižoj ceni na određenoj berzi i po višoj ceni na drugoj, ulazni algoritam odmah ostvaruje razliku u ceni.

    Algoritam zatim pokreće trgovinu za kupovinu na jeftinoj berzi i prodaju na berzi sa visokim cenama.

    Situacije poput ovih zahtevaju izuzetno veliku brzinu i tačnost, što je često teško postići za ljude, ali ne i za automatizovano trgovanje.

    Srednja reverzija

    Strategija srednje reverzije je jedna od strategija automatizovanog trgovanja zasnovana na osnovnoj ideji da stope sigurnosti mogu fluktuirati, ali da će se na kraju vratiti na prosečnu ili srednju vrednost nakon određenog vremena.

    Ponekad se naziva kontra-trend ili strategija preokreta. Ova strategija identifikuje gornju i donju granicu cene zaliha, a zatim algoritam pokreće nalog da izvrši trejd čim cena pređe normalni opseg.

    Algoritmi zaključuju prosečnu cenu prema istorijskim podacima hartije od vrednosti i obavljaju trgovinu predviđajući da će se cene vratiti na srednju tačku cene. To znači da bi, ako su cene previsoke, one pale, a ako dotaknu dno, sigurno bi porasle.

    Zašto izabrati automatizovano trgovanje?

    Sada kada znate šta je automatizovano trgovanje i koje strategije možete koristiti, vreme je da vidite i kakve to prednosti nudi ovaj vid trgovanja.

    Nema ljudske greške

    Strah od propuštanja i druge odluke na bazi emocija mogu vam uništiti investiciju.

    Pošto programirani trejding bot upravlja celokupnim trgovanjem, možete staviti emocionalni faktor pod kontrolu. Trgovine su nepristrasne, sa programom koji se zasniva na činjenicama i brojkama koje su mu dostavljene i uvek tačne.

    24-časovna dostupnost

    Može biti izazov da se prate sve trgovine koje plasirate na različitim tržištima. Nije neobično da trgovci početnici ostanu zalepljeni na ekranu satima čekajući da se tržište odigra.

    Sažeci predstavljeni na interfejsu platforme mogu vam omogućiti da trenutno pratite svoje trgovine. Bot nikada ne može zaboraviti da prijavi bilo koji detalj ili unos, što je preovlađujući rizik u ručnom trgovanju.

    Bektesting

    Možda ćete morati da razvijete solidan plan trgovanja i filozofiju da biste zaradili novac na tržištu. ‘Ručno’ analiziranje Vaše strategije trgovanja može postati automatizovano trgovanje, što olakšava proveru održivosti određenog bota.

    Pokretanje programa na osnovu istorijskih podataka može Vam pomoći da odredite njegov odnos profita i gubitka, najveću maržu profita i gubitka i maksimalne uzastopne profitabilne ili gubitničke trgovine.