• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 prednosti trgovanja prirodnim gasom kroz CFD u 2024.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 13 maj, 2024.

    prirodni gas

    Prirodni gas je sve traženija roba koja efikasno greje domove, pokreće elektrane, pa čak i pokreće automobile. Ovo je dovelo do toga da više potrošača bira prirodni gas u odnosu na naftu, čime se povećava broj opcija za trgovinu.

    Ugovori o trgovini za razliku (CFD) za kompanije koje proizvode prirodni gas ili njihove transportere omogućavaju Vam da spekulišete o kretanju cena akcija kompanije i izaberete da li verujete da će cena porasti ili pasti.

    Zvuči prilično primamljivo i jednostavno? Da, ali ipak je jako bitno da se upoznate sa konkretnim benefitima ovog vida trgovanja na prirodni gas.

    Hajde da vidimo sve bitne prednosti ovog vida trgovanja u mesecima koji dolaze.

    

    Predvidivost

    Ekonomija poslovanja je poremećena kao rezultat nedavnih dešavanja u industriji, kao što je uvođenje komprimovanog prirodnog gasa (CNG), što je trgovinu prirodnim gasom učinilo izvodljivom.

    Ovakav potez je učinio to da je prirodni gas postao još primamljiviji resurs. Ako uporedimo sa metanom, daleko je veća primena, a samim tim i potražnja. Lako je prognozirati da ovom rastu nema stajanja u bliskoj budućnosti.

    Pogotovo je jasno da će cena ovih deonica kao i ugovora za razliku na prirodni gas samo ići gore uzimajući u obzir sve goru krizu na globalnom nivou kao i zimu koja dolazi kroz mesec dana.

    Čist energent

    Prirodni gas se, u poređenju sa ugljem i naftom, smatra gorivom koje je daleko manje štetno po životnu sredinu. Ako bi se sadašnji trend nastavio, trgovci bi imali dan polja jer je porasla potražnja za fosilnim gorivima koja su čista.

    Pored toga, pošto je manje gust od vazduha, predstavlja manju pretnju za ljude. Stoga, u slučaju da dođe do curenja, brzo će ispariti.

    Neki političari i magnati goriva su veličali vrline prirodnog gasa. Prirodni gas je manje destruktivna alternativa uglju ili nafti, ali vredi reći i to da znatno više zagađuje od, na primer, nuklearne energije.

    Upotreba prirodnog gasa se najbolje može posmatrati kao kratkoročna strategija za „kupovanje vremena“ i smanjenje globalne zavisnosti od nafte kako se razvijaju nove tehnologije i raste oslanjanje na obnovljive izvore energije.

    To ga čini jednim od čistijih opcija trenutno, a s obzirom da je ekološka svest na planeti sve veća, prirodni gas postaje sve poželjnija opcija kako za potrošnju tako i za investiranje.

    Volatilnost

    Ako želite da se kladite na slabiju valutu i ​​rastuću inflaciju, jedan od načina da to uradite je da investirate u prirodni gas. Pošto je cena prirodnog gasa denominirana u američkim dolarima, fluktuacije u privredi nacije sa najvećom ekonomijom na svetu mogu uticati na tu cenu.

    Već nekoliko godina, Federalna rezervna banka Sjedinjenih Država održava niske kamatne stope i relativno slab dolar.

    Strahovi od inflacije bi mogli biti podstaknuti ako dolar nastavi da se bori. Pošto postoji ograničena količina prirodnog gasa na raspolaganju, cena robe može porasti kao odgovor na zabrinutost zbog porasta inflacije.

    Dodavanje investicija prirodnog gasa u portfolio je jedan od pristupa za proširenje obima vlasništva.

    Ulaganje u prirodni gas Vam omogućava da diverzifikujete svoj investicioni portfolio, što je korisno ako ste investitor koji želi da proširi svoju izloženost različitim klasama imovine.

    

    Rezerve su ogromne ali i ograničene

    Jedan od razloga zašto postoji sve veća potražnja za prirodnim gasom je taj što je to prirodni resurs koji je lako dostupan.

    Prema procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA), postoje dovoljni izvori prirodnog gasa koji mogu trajati oko 230 godina. Ležišta prirodnog gasa nalaze se širom sveta, što znatno olakšava njegovo vađenje i snabdevanje.

    Sve dok postoji neophodna infrastruktura, to bi moglo dovesti do toga da troškovi prirodnog gasa ostanu relativno jeftini.

    Ipak, činjenica je da su rezerve gasa ograničene, pa to znatno utiče na potražnju a samim tim i cenu gasa.

    Primamljivi uslovi

    Sa CFD trgovinom na gas, trenutna margina za otvaranje pozicije je samo 5%. Sa manje kapitala potrebnog za otvaranje pozicije, trgovci mogu povećati svoju potencijalnu profitnu maržu.

    Na primer, ako želite da otvorite poziciju od 1000 dolara, možete da dodelite samo 50 dolara toj investiciji. U međuvremenu, ostalih 950 dolara možete da posvetite drugim pozicijama.

    Treba pomenuti da ovaj pristup stvara potencijal za mnogo veće gubitke, ali zaštita od negativnog bilansa može ublažiti deo ovog rizika. Ovo stvara neto pozitivan učinak kada želite da koristite leveridž da biste uvećali potencijalne dobitke.

    Zaključak

    Zima dolazi, a pitanje ovog energenta se još uvek rešava. Sada je vreme da uđete u svet trgovanja ugovorima za razliku na ovaj resurs i napravite hrabre poteze.