• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Top 4 CFDa energetskih sirovina za trejdovanje u 2024

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 23 april, 2024.

    Top 4 CFDa Energetskih Sirovina za Trejdovanje

    Energetsko tržište je volatilnije nego ikada. S obzirom da se ova niša uglavnom bavi neobnovljivim resursima, ponuda će se smanjivati, a potražnja će rasti usled industrijskog razvoja delova sveta poput centralne Afrike, južne Azije i drugih. Ova volatilnost je potencijalno pogubna ako posedujete akcije energetskih kompanija ili ako se bavite futures-ima. Međutim, ugovori na razliku (CFDovi) pružaju početnicima i svima ostalima mogućnost da profitiraju od ovog tržišta, ali bez da poseduju zemni gas ili naftu. Zato ćemo danas posvetiti pažnju najboljim CFDovima iz oblasti energetike u 2024. Upoznajte se sa svakim ponaosob i potom donesite odluku.

    

    1. Sirova nafta

    Sirova nafta nije samo temelj celog tržišta energetike, već je i ubedljivo najpopularnija sirovina za trgovanje na globalnom nivou. Jednostavno rečeno, nafta nam je potrebna za bukvalno sve. Bilo da je u pitanju grejanje, proizvodnja daljih derivata ili industrijska primena, ne postoji roba koja je potrebnija na globalnom nivou. Zato su CFDovi nafte poznati po veoma malom spreadu i generalno visokom nivou aktivnosti na svim brokerskim platformama. Pre nego što krenete da trgujete ovim derivatom, važno je uzeti u obzir da se cena gleda iz dve perspektive:

    Brent sirova nafta

    Brent Crude Oil je naziv koji se prvobitno odnosio na svu naftu proisteklu iz bušotina unutar Brent Kompleksa, nekada jednog od najvećih evropskih naftnih polja. Međutim, zalihe u ovom području su polako krenule da nestaju, pa je međunarodna zajednica pristala da u ovu klasifikaciju uvrsti i druge sorte nafte. Takođe, Brent nafta funkcioniše i kao univerzalna cena over sirovine na Intercontinental Exchange-u (ICE).

    WTI sirova nafta

    West Texas Intermediate, ili WTI, je druga popularna klasa nafta. Odlikuje je to što sadrži manje sumpora i što je lakša u odnosu na Brent. Na globalnom nivou, WTI se smatra i najboljim benchmarkom cene nafte. Argus Sour Crude Index (ASCI), indeks koji koriste zemlje poput Iraka, Kuvajta i Saudijske Arabije, je ništa drugo do WTI sa blagim diferencijalom, što znači da je cena CFDova sirove nafte i dalje veoma zavisna od WTI.

    2. Zemni gas

    Još jedan neobnovljiv izvor energije, zemni gas nastaje tako što se organska materija (biljke, životinje i mikroorganizmni) raspada i oslobađa gasove unutar svojih ćelija. Ta energija biva zarobljena unutar slojeva zemlje i može biti oslobođena i crpljena putem iskopavanja. Najbitnije primene zemnog gasa su tokom grejanja, guvanja i održavanja električne mreže. Takođe se koristi pri proizvodnji plastike i čak kao gorivo za neka vozila.

    Kada spominjemo ovaj energetski CFD, uglavnom mislimo na Henry Hub futurse kojima se trguje na CME.

    3. Benzin

    Kada pričamo o CFDovima na benzin, bitno je navesti da se uglavnom mislim na RBOB Gasoline, kojim se trguje pretežno na čikaškoj merkantilnoj berzi (CME). Ovo je najbitniji i najtraženiji naftni derivat, pre svega zbog upotrebe u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Stoga, skoro svako vozilo koje ne poseduje električni pogon zahteva stalan dotok benzina da bi potisak bio u kontinuitetu. Od jednog barela nafte (52 galona), može se napraviti 19-20 galona benzina, u zavisnosti od tačnog procesa rafinisanja i dodatih aditiva. Naječešće se dodaju etanol, ETBE ili MTBE, najviše zbog energetske efikasnosti.

    Recimo, 2022. smo videli dosta pomeranja na tržištu benzina, pre svega zbog rata u Ukrajini. RBOB Gasoline je skočio na $4.17 u junu, da bi se polako vratio na razumnih $2.54 krajem septembra. Suvišno je reči da je ovo veoma rizična i volatilna niša.

    4. Petrolej

    U svetu poznatiji kao "heating oil," petrolej je naftni derivat koji se dobija tokom procesa rafinisanja. Karakteriše ga znatno manja gustina od sirove nafte i uglavnom se koristi za grejanje u kućama i stambenim zgradama. Na hemijskoj bazi, petrolej je veoma sličan motornom ulju, ali iziskuje plaćanje mnogo manjih poreza. Zbog ovoga, sve više se uočavaju slučajevi ilegalnog prenosa dizela pod izgovorom da je u pitanju samo petrolej.

    Cena petroleja uglavnom zavisi od američkog i kanadskog tržišta, dok se promene u ceni beleže na bazi pipa od $0.0001 po galonu, čija je referentna tačka sav petrolej dostavljen u njujorškoj luci. U poređenju sa ostalim energetskim sirovinama na ovoj listi, petrolej ima najmanji volumen na tržištu, pa je stoga poželjno dobro se upoznati sa vestima, činjenicama i tržištem pre kupovine vašeg prvog CFDa.

    Zaključak

    Prvi kvartal 2024. je bio veoma nestabilan na tržištu energetike, najviše zbog rata u Ukrajini. Geopolitičke tenzije su dovele do otežanog transporta i trgovanja naftom i zemnim gasom. Uprkos svemu ovome, energetika je ubedljivo najprofitabilniji sektor. Uz pomoć CFDova na naftu, benzin i ostale derivate, možete pratiti trendove u svetu trgovanja, a da niste prisiljeni da kupujete ogromne količine i da rizikujete sopstveni portfolio.