• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Porezi na kriptovalutne derivate u Srbiji: Šta su, i kako ih platiti

    Sve što trebate znati o oporezivanju kriptovalutnih derivata i postupku plaćanja poreza

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 10 april, 2024.

    bitkoin novčići pored digitrona

    Rastuće interesovanje za kriptovalutne derivate u Srbiji predstavlja značajan trend koji se beleži u poslednjim godinama. Broj pojedinaca i kompanija koji se bave trgovinom i investicijama u kriptovalutne derivate značajno je porastao, što odražava globalni trend rasta njihove popularnosti.

    Međutim, sa povećanim učešćem u svetu kriptovalutnih derivata dolazi i povećana važnost razumevanja poreskih implikacija ovih transakcija. Pitanja oporezivanja kriptovalutnih derivata postaju ključna jer utiču na zakonske obaveze pojedinaca i preduzeća koja se njima bave.

    
    

    Poreska regulativa za kriptovalutne derivate u Srbiji

    Porez na kriptovalutne derivate u Srbiji se primenjuje kao porez na kapitalnu dobit jer se kriptovalutni derivati regulišu kao digitalna imovina, a ne valuta. Ovo znači da se porez plaća prilikom prodaje kriptovalutnih derivata, a ne prilikom njihovog posedovanja ili kupovine.

    Stopa oporezivanja je 15% na razliku između cene kriptovalutnih derivata u momentu kada ste ih stekli, tj kupili, i cene u momentu prodaje.

    Na primer, ako ste kupili ADA u vrednosti od 300 eura, i kasnije prodali tu istu količinu za 500, vi plaćate 30 eura na zarađenih 200.

    Kada je u pitanju rudarenje, umesto čiste trgovine i kupovine, ista stopa se primenjuje. Međutim, uzima se u obzir i razlika između dokazanih troškova nabavne vrednosti opreme za rudarenje i izrudarenih kriptovalutnih derivata.

    Što se razlike između fizičkih i pravnih lica tiče, ista stopa se primenjuje.

    Mnogo bitnije, fizička lica su u obavezi da prijave ovaj dobitak kroz 120 dana od isteka kvartala u kojem su ostvarili dobiti ili gubitak. Sa druge strane, pravna lica moraju da to iskažu u obrascu Poreski bilans, što se prijavljuje uz godišnji završni račun.

    Za kraj, u slučaju da su kriptovalutni derivati bili poklon, plaća se i porez na poklon, u vrednosti od 2.5%.

    Ako nemate dokaz o nabavnoj ceni, morate na ceo iznos da platite 15%.

    » Otkrijte da li postoji srpski kriptovalutni derivat

    
    
    

    Procedure plaćanja poreza na kritptovalutne derivate

    Za prijavu poreza na kriptovalutne derivate morate da popunite PPDG-3R obrazac. Uz njega treba da priložite dokaze o nabavnoj i prodajnoj ceni.

    Ti dokazi mogu biti izvodi sa računa prijema i plaćanja, izveštaj sa menjačnice, itd.

    Još uvek nije precizno regulisano kako se prilažu podaci o nabavnoj vrednosti opreme pri rudarenju - recimo, kako se vrednost od matične ploče razlaže na kriptovalutne derivate koje ste izrudarili sa njom? U tom slučaju savetujemo vam da čuvate svaki račun vezan za opremu koju koristite za rudarenje, kao i račune električne energije.

    Prvo, morate skinuti izveštaj sa platforme na kojoj ste vršili kupovinu i prodaju kriptovalutnih derivata. Odštampajte taj izveštaj i priložite ga uz poresku izjavu.

    Uskoro će Poreska uprava Srbije omogućiti ljudima da plaćaju poreze na kriptovalutne derivate putem online obrasca PPDG-3R preko portala ePorezi, ali ova opcija trenutno još nije dostupna u trenutku pisanja ovog teksta. U tom slučaju, sva dokumentacija će se prilagati u digitalnom obliku.

    Za kraj, savetujemo vas da pažljivo beležite datum, vrednost i učesnike u svakoj transakciji sa kriptovalutnim derivatima. Ovo uključuje kupovinu, prodaju, razmenu ili bilo koju drugu promenu vlasništva.

    » Evo šta treba znati pre nego što krenete sa ulaganjem u kriptovalutne derivate

    

    Čist račun, duga (digitalna) ljubav

    Moramo uvek da napomenemo da je najbolje da se čitaoci savetuju sa poreskim stručnjakom, advokatom ili računovođom u vezi bilo kakvih nedoumica.

    Kada je reč o kriptovalutnim derivatima, poštovanje poreskih obaveza može doprineti ozbiljnijem prihvatanju ovih digitalnih sredstava u društvu. Transparentno izmirivanje poreza ukazuje na odgovornost korisnika i pomaže u izgradnji poverenja među regulatorima i širom zajednicom.