• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati kriptovalutnim derivatima - Vodič za početnike

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 10 april, 2024.

    Rad na nekoliko ekrana

    Mnogi investitori vole da trguju kriptovalutnim derivatima jer je tržište kripto derivata izuzetno dinamično i sklono promenama. Pored toga, trejdovanje kriptovalutnim derivatima vam može dati mnogo veći prinos od tradicionalnih vidova trgovanja—kao što je trgovanje deonicama, na primer.

    Kako biste kao početnik ostvarili profit od trgovanja kriptovalutnim derivatima i naučili kako se trguje derivatima kriptovaluta, bacite pogled na ono što sledi u ovom mini vodiču.

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    
    

    U ovom vodiču za početnike ćemo objasniti:

    • Šta podrazumeva trgovanje kriptovalutnim derivatima
    • Prednosti trgovanja kriptovalutnim derivatima
    • Kako trgovanje kriptovalutnim derivatima funkcioniše
    

    Šta je trgovanje kriptovalutnim derivatima?

    Trgovanje kriptovalutnim derivatima podrazumeva kupovinu i prodaju derivata kriptovaluta putem razmene. Takođe uključuje i spekulisanje o kretanju cena kriptovalutnih derivata, poznatije kao trgovanje sa ugovorom za razliku (CFD).

    CFD trgovanje je vrsta derivata koji vam omogućava da ulažete u promene cena kriptovalutnih derivata. U ovom slučaju, vi ne postajete vlasnik određene količine jednog kriptovalutnog derivata već se ‘kladite’ da li će vrednost rasti ili opadati.

    U slučaju kupovine određene sume novca u nekom kriptovalutnom derivatu, vi postajete vlasnik tog iznosa u datom kriptovalutnom derivatu. Vaš digitalni novac se dalje čuva u vašem novčaniku kriptovalutnih derivata.

    » Pročitajte i naš vodič za trgovanje CFD kriptovalutnim derivatima

    Prednosti trgovanja kriptovalutnim derivatima

    • Anonimnost: Prva i najverovatnije najvažnija prednost trgovanja kriptovalutnim derivatima je to što vam se ne može ući u trag. Drugim rečima, svaka transakcija koja se izvede između kriptovalutnih derivata je 100% anonimna. Ovo je odlično jer vam je privatnost zagarantovana.
    • Transparentnost i nezavisnost: Iako su transakcije anonimne, podaci se evidentiraju u otvorenoj knjizi (ledger) korišćenjem blokčejn tehnologije. To znači da su podaci transparentni i dostupni u svakom trenutku. Pošto kripto derivat ne izdaje niti reguliše nijedna centralna banka niti podržava ijedna vlada, nema mešanja vlade ili uticaja monetarne politike.
    • Volatilnost: Na kraju, volatilnost derivata kriptovaluta i samog tržišta je još jedna prednost. Ovo znači da postoji određen rizik ali i velika šansa za brz dobitak. Otuda je trgovanje ili razmena kriptovalutnih derivata veoma popularna među trgovcima širom sveta.

    Kako trgovati kriptovalutnim derivatima?

    Pošto ste sada upoznati sa osnovama derivata kriptovaluta i tržišta kriptovalutnih derivata, u nastavku ćemo vam objasniti korak po korak šta sve treba da uradite kako biste počeli da trgujete.

    1. Napravite nalog na trejding platformi (kod brokera/na menjačnici)

    Prvo ćete morati da otvorite nalog na berzi kriptovalutnih derivata—osim ako niste već prethodno posedovali kriptovalutne derivate pa samim tim već imate nalog negde.

    Da biste otvorili nalog kod neke od brokerskih kuća kriptovalutnih derivata, potrebno je da dostavite lične identifikacione podatke baš kao što biste to uradili kod berzanskog posrednika.

    • Besplatan demo račun—vežbajte trgovinu virtuelnim novcem bez rizika
    • Stručna podrška—besplatne usluge konsultacija i analize tržišta
    • Dostupnost—sa telefona ili računara, trgujte bilo kad i bilo gde

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    
    

    2. Povežite svoj račun sa brokerskom kućom za trgovinu kriptovalutnim derivatima

    Kada se registrujete kod brokerske kuće kriptovalutnih derivata, povežite svoj bankovni račun. Većina razmena kriptovalutnih derivata prihvata bankovne depozite putem debitnih kartica i bankovnih transfera.

    Bankovni transferi su obično najisplativiji način za popunjavanje naloga i dostupni su na svakoj ozbiljnijoj trgovačkoj platformi.

    3. Izaberite kriptovalutni derivat

    Većina trgovaca kriptovalutnim derivatima ulaže svoj novac u popularne valutne derivate kao što su derivat Bitkoina i Eter derivat. Međutim, trgovanje korišćenjem tehničkih indikatora je moguće jer se ovi kriptovalutni derivati kreću predvidljivije od manjih derivata altkoina.

    Bez obzira na to, mnogi investitori u kriptovalutne derivate ipak ulažu deo svog novca i u altkoin derivate. Iako su rizičniji od kriptovalutnih derivata sa velikim tržišnim kapitalom, mali kriptovalutni derivati srednje tržišne kapitalizacije imaju značajniji potencijal za rast.

    Kako biste napravili najbolju odluku, bitno je da prvo istražite i informišete se pa tek onda ozvaničite kupovinu određenog koina.

    » Saznajte više o trgovini bitkoin derivatom u Srbiji

    4. Razvijte svoju strategiju za trejdovanje kriptovalutnim derivatima

    Kako biste uspešno trgovali kriptovalutnim derivatima, bitno je da razvijete svoju strategiju.

    Strategija koja je najbolja za vas je ona koja uzima u obzir vaše platežne sposobnosti, vreme koje ste spremni da izdvojite na dnevnom nivou za kriptovalutne derivate, ali i to da li planirate da ulažete na duge staze ili želite da šortujete.

    Vredi spomenuti da postoje tri osnovna stila trgovanja:

    1. Dnevno trgovanje
    2. Swing trgovanje
    3. Pozicije

    5. Čuvajte svoje kriptovalutne derivate

    Softverski i hardverski novčanici su dve vrste novčanika za skladištenje kriptovalutnih derivata. Oba su bezbedna, ali hardverski novčanici pružaju veću zaštitu jer čuvaju vaš kriptovalutni derivat na fizičkom uređaju koji nije povezan na internet.

    » Više o trgovini na internetu—Kapital RS edukativnih seminara, onlajn seminara i e-knjiga

    Da li je trgovanje kriptovalutnim derivatima za vas?

    Pre nego što se upustite u svet kriptovalutnih derivata, važno je da znate da za svaki profit postoji i rizik. Svet kriptovalutnih derivata je svet visokog rizika, ali i visokog dobitka, i na to morate biti spremni.

    Zato je jako bitno da se držite svog plana kako biste uvećali šanse za profit a smanjili šanse za totalni finansijski krah.

    Pokušajte da primenite što je više moguće iz ovog vodiča ali se obavezno dodatno edukujte i informišite o kriptovalutnim derivatima. To je jedini način da zapravo ostvarite profit u volatilnom svetu kriptovalutnih derivata.

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće