• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta je rudarenje kriptovalutnih derivata i kako funkcioniše?

    Kriptovalutni derivati su postali sastavni deo finansijskog sveta i nalaze sve veću primenu. Njihov život počinje sa rudarima. U ovom detaljnom vodiču ćete saznati kako to funkcioniše i šta treba da znate.

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 11 april, 2024.

    Ilustracija rudarenja kriptovalutnih derivata

    Rudarenje kriptovalutnih derivata predstavlja ključni proces u funkcionisanju derivata kriptovaluta i blokčejn tehnologije. Ovaj postupak omogućava verifikaciju transakcija, održavanje blockchain mreže i ntegriteta sistema, kao i izdavanje novih kriptovalutnih derivata. U nastavku ćemo detaljnije razmotriti šta je rudarenje derivata kriptovaluta i zašto je od suštinskog značaja za kripto svet.

    

    Kako zapravo rudarenje funkcioniše

    Rudarenje kriptovalutnih derivata je kompleksan proces koji kombinuje matematiku, računarstvo i ekonomiju. Uticaj faktora kao što su težina rudarenja, cena struje i vrednost nagrada često čini rudarenje izazovnim i konkurentnim. Evo kako rudarenje derivata kriptovaluta funkcioniše:

    • Verifikacija transakcija Kada korisnik šalje kriptovalutne derivate drugom korisniku, ta transakcija se stavlja u "memoriju transakcija" ili "mempool". Rudari iz mempool-a biraju transakcije koje će uključiti u novi blok.
    • Dokaz rada (PoW) Većina blockchain mreža koristi PoW algoritam (Proof of Work) za verifikaciju transakcija i stvaranje novih blokova. Rudari rešavaju kompleksne matematičke probleme kako bi verifikovali transakcije i dodali ih u blok. Prvi rudar koji uspešno reši problem ima pravo na "blok nagradu" u obliku novih kriptovalutnih derivata i naknade za transakcije.
    • Blockchain i novi blokovi Kada rudar uspešno reši PoW problem, blok koji sadrži transakcije se dodaje na blockchain. Blockchain je niz blokova povezanih u hronološkom redosledu, a svaki blok sadrži transakcije iz mempool-a, kao i referencu na prethodni blok. Ovo osigurava sigurnost i nepromenljivost transakcija.
    • Povećanje težine rudarenja Kako bi održali konstantan protok novih blokova i kontrolisali inflaciju kriptovalutnih derivata, blockchain mreže prilagođavaju težinu rudarenja. Ako se više rudara pridruži mreži i brže rešava PoW probleme, težina rudarenja se povećava kako bi se usporilo izdavanje novih blokova. Obrnuto, ako se manje rudara pridruži mreži, težina se smanjuje kako bi se ohrabrivalo rudarenje.
    • Mining pools (rudarski bazeni) Rudarenje može biti veoma konkurentno i zahtevno za pojedince sa ograničenim resursima. Zato su se razvili rudarski bazeni, gde grupa rudara udružuje svoje resurse kako bi povećala šanse za rešavanje PoW problema i ravnomernu raspodelu nagrada. Kada rudarski bazen uspešno reši problem, nagrade se dele među članovima bazena na osnovu njihovog doprinosa.

    » Marže su veće kad trgujete kriptovalutnim derivatima kroz CFD—evo kako da počnete

    Hardver za kripto rudarenje

    Rudarski rigovi

    Računarski sistemi specijalizovani za rudarenje. Sastoje se od grafičkih kartica (GPU), procesora (CPU) ili čak specijalizovanih uređaja poznatih kao ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) rudari. GPU rudarenje se često koristi za rudarenje kriptovalutnih derivata kao što su Ethereum, dok su ASIC uređaji namenjeni za Bitcoin rudarenje.

    » Zanima vas da li u Srbiji možete trgovati kriptovalutnim derivatima

    Napajanje

    Budući da rudarski rigovi rade neprestano kako bi rešavali PoW probleme, potrebno je pouzdano i snažno napajanje. Ovo često uključuje visokokvalitetne napajajuće jedinice (PSU) koje mogu izdržati konstantno opterećenje.

    Hlađenje

    Rudarski rigovi proizvode veliku količinu toplote i zahtevaju efikasno hlađenje kako bi se sprečilo pregrevanje komponenti. To uključuje upotrebu ventilatora, rashladnih sistema i termalne paste.

    » Saznajte šta su kriptovalutni derivati i kako funkcionišu

    Kombinacija odabranih hardverskih komponenata i odgovarajućeg softvera igra ključnu ulogu u uspešnom rudarenju kriptovalutnih derivata. Rudari moraju pažljivo izabrati ove elemente kako bi postigli optimalne performanse i efikasnost u procesu rudarenja.

    Softver za kripto rudarenje

    a close up of a person wearing glasses
    

    Rudarski softver

    Rudarski softver je aplikacija koja omogućava rudarima da upravljaju svojim hardverom i povežu se sa blockchain mrežom. Postoji mnogo različitih rudarskih softvera, uključujući popularne opcije kao što su CGMiner, BFGMiner i NiceHash. Ovi programi omogućavaju rudarima da prate stanje svojih rigova, kontroliraju brzinu rudarenja i izaberu na kojoj blockchain mreži će rudariti.

    Novčanik (Wallet) softver

    Za primanje i čuvanje nagrada od rudarenja, rudari moraju imati odgovarajući kripto novčanik. Postoji različita softverska rešenja za novčanike, uključujući onlajn, desktop, mobilne i hardverske novčanike. Ovo je ključno za sigurno čuvanje kriptovalutnih derivata.

    » Evo kako da podesite kripto novčanik

    Mining pool softver

    Ako rudari rade u rudarskom bazenu, koristiće rudarski softver koji omogućava komunikaciju sa bazenom. Ovo uključuje slanje rudarskih resursa na bazen, primanje radnih zadataka od bazena i deljenje nagrada sa ostalim članovima bazena.

    Blokčejn klijent

    Rudari takođe trebaju blockchain klijent kako bi se povezali sa odgovarajućom blokčejn mrežom. Na primer, Bitcoin rudari koriste Bitcoin Core kao svoj klijent za pristup Bitcoin blockchainu.

    » Ovo su top 5 kriptovalutnih derivata u koje sada treba investirati

    Kapital RS - uplovite u svet kriptovalutnih derivata

    
    • Trgovina putem CFD—veće marže, veći prostor za profit
    • Puna podrška—besplatno savetovanje sa našim stručnjacima
    • Vežbajte bez rizika—otvorite demo nalog i okušajte se sa virtuelnim novcem
    

    Energetska potrošnja i uticaj na okolinu

    Energetska potrošnja kripto rudarenja kao i sam uticaj rudarenja na okolinu su teme koje postaju sve važnije.

    Naime, rudarenje kriptovalutnih derivata, posebno Bitcoina, poznato je po visokoj potrošnji električne energije. Ovo je posledica PoW (Proof of Work) algoritma, koji zahteva rudare da rešavaju kompleksne matematičke probleme kako bi verifikovali transakcije i stvorili nove blokove. Kako bi se to postiglo, rudari koriste računarske sisteme sa visokim performansama, uključujući grafičke kartice ili ASIC uređaje.

    Neke od mera koje se primenjuju u svetu kriptovalutnih derivata da bi se ograničio uticaj na na okolinu su:

    • Korišćenje obnovljive energije—Neki rudari prelaze na obnovljive izvore energije kako bi smanjili emisiju gasova sa efektom staklene bašte.
    • Rudarski pulevi sa zelenom energetikom—Postoje rudarski pulevi koji se fokusiraju na upotrebu obnovljive energije i promociju ekoloških praksi među rudarima.
    • Promena algoritama—Neki novi blockchain projekti razmatraju prelazak sa PoW na druge algoritme kao što su PoS (Proof of Stake) koji zahteva mnogo manje energije.
    • Regulacija—Neke države razmatraju regulacije u vezi sa energetskom efikasnošću rudarenja i zahtevima za obnovljivom energijom.

    Iako postoje napori da se smanji ekološki uticaj rudarenja, ovo ostaje kompleksna i izazovna oblast sa mnogo promenljivih faktora. Rudari i blockchain zajednica sarađuju kako bi pronašli održive i ekološki prihvatljive načine za nastavak rudarenja kriptovalutnih derivata.

    » Bez panike! Evo kako reagovati kada padne vrednost derivata kriptovaluta

    Budućnost kritpovalutnih derivata

    Rudarenje derivata kriptovaluta je važno za funkcionisanje blockchain mreža, ali ne treba zanemariti uticaj na okolinu. Rudari preduzimaju korake da smanje ekološki uticaj, uključujući korišćenje obnovljive energije i razmatranje efikasnijih algoritama.

    Budućnost rudarenja će nesumnjivo uključivati sve veću saradnju sa regulacionim telima, kao i dalje napretke u cilju minimizacija negtivnog uticaja na životnu sredinu.