• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Trgovanje CFD kriptovalutnim derivatima - Šta je to i kako funkcioniše

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 11 april, 2024.

    grafik cfd kriptovalutnog derivata

    CFD-ovi su veoma brzo postali jedan od najpopularnijih finansijskih instrumenata. Umesto da otvarate pozicije na određenom tržištu, možete da sklapate ugovore i investirate pomoću posredstva brokera. Ovo se pokazalo kao veoma dobra opcija za početnike i sve one koji ne žele da poseduju bilo kakve aktive (assets).

    Kriptovalutni derivati su takođe postali izuzetno popularni u proteklih par godina, pa samim time i CFD kriptovalutni derivati. Mnoštvo trejdera zna šta je kriptovalutni derivat i šta su CFD-ovi, ali CFD kriptovalutni derivati najčešće stvaraju zabunu.

    U današnjem blogu, želimo da vam objasnimo ovaj instrument i damo savete za trgovanje. Naučićete:

    • Šta je CFD
    • Zašto je dobro trgovati CFD kriptovalutnim derivatima
    • Koje su razlike između CFD-a i ETF-a

    Naučite da trgujete CFD-ovima sa Kapital RS

    Pristup svim svetskim tržištima preko najsavremenijih platformi

    

    Šta je CFD? 

    Ugovor na razliku (Contract For Difference—CFD) je vid trejdovanja uz posredstvo brokera. Generalno ljudi najviše trguju CFD-ove deonica, ali kriptovalutni derivati ih sustižu pre svega zbog svoje volatilnosti. Ovako funkcioniše:

    • Trejder izabere instrument kojeg broker nudi kao CFD. To može biti bilo šta - akcija, valutni par, zlato, srebro, pšenica, kukuruz, pa i kriptovalutni derivat.
    • Potom, trejder otvori poziciju i sklopi ugovor za brokerom. Dogovaraju se oko stvari kao što su pozicija (long ili short), uložen kapital, levridž i ostali parametri koje trejder sam može da izabere.
    • Kada se dogovore oko ulazne cene i potencijalnih troškova, ugovor se ozvaničava i kreće da teče.
    • Pozicija je samim time otvorena i ostaje otvorena sve dok trejder ne odluči da je zatvori ili dok sama ne bude zatvorena od strane nekog mehanizma.
    • Takođe je moguće podesiti datum isteka ugovora, kao i limitiranje gubitaka ili postavljanje granice željenog profita. Ako se vaš CFD izjalovi, moguće je zatvoriti poziciju čim se dostigne određeni gubitak. Isto tako, možete zatvoriti poziciju ako dostignete određenu svotu.

    Pre nego što krenete da trgujete, potrebno je znati šta su long i short pozicije. Ukratko, long pozicija je kada predviđate da će cena instrumenta rasti, a short pozicija je kada mislite da će cena pasti.

    Bitno je uzeti u obzir i da je trgovina CFD-ovima jedna veoma rizična delatnost. Ovakvo mišljenje vlada jer je teoretski moguće snositi beskonačne gubitke, što može vrlo lako da dovede do gašenja brokerskog naloga ili čak banovanja sa platforme. Međutim, postoje razni alati za ograničavanje i automatsko zatvaranje pozicija. Preporučili bismo svim početnicima da ih koriste, pre svega jer maksimalno smanjuju rizik.

    Naučite da trgujete CFD-ovima sa Kapital RS

    Pristup svim svetskim tržištima preko najsavremenijih platformi

    

    Zašto trgovati CFD kriptovalutnim derivatima?

    Postoji mnoštvo razloga zašto je preporučeno trgovati CFD kriptovalutnim derivatima. Naravno, veliku igru igra i sama zastupljenost derivata Bitcoina i raznih altcoin derivata u današnjem društvu. Međutim, najveću ulogu imaju spekulacija i hedžing (hedging), dve aktivnosti koje su oduvek predstavljale problem početnicima. U kratkim crtama:

    • Spekulacija je bilo koji vid investiranja koji uključuje rizičnu delatnost. Naravno, svaka investicija je rizik, ali spekulativne investicije karakteriše potencijalno veliki dobitak. CFD kriptovalutni derivati ovde dobro dođu kao dodatni boost. Ako imate u svom portfoliju BTC derivat, ETH derivat ili bilo koji altcoin derivat, kupovina CFD-a može dodatno da vam ojača portfolio. Recimo da ste kupili određenu količinu BTC derivata i da raste. Ako istovremeno imate otvorenu long CFD poziciju, profit će biti još veći.
    • Hedžing, sa druge strane, je defanzivna taktika. Ako prilikom spekulativnih investicija ojačate postojeće akcije ili pozicije, hedžing karakteriše potpuno obrnut potez. Uzmimo kao primer ETH derivat. Ako ste kupili dosta coinova i mislite da će pasti, možete otvoriti short poziciju i tehnički neutralisati određenu količinu gubitaka.

    Takođe vredi navesti brzinu transakcija kao ogromnu prednost trejdinga CFD kriptovalutnim derivatima. S obzirom da se u svako doba dana i noći može trgovati kriptovalutnim derivatima, bilo kakve promene ili zatvaranja/otvaranja pozicija mogu biti izvršene relativno brzo.

    Dobar broker je pola posla

    • Besplatan demo račun - vežbajte trgovinu virtuelnim CFD-ovima bez rizika
    • Stručna podrška - besplatne usluge konsultacija i analize tržišta
    • Dostupnost - sa telefona ili računara, trgujte bilo kad i bilo gde

    Kapital RS - Online broker za kriptovalutne derivate

    Trgujte cenama kriptovalutnih derivata od kuće

    

    Razlike između CFD-a i ETF-a

    ETF je skraćenica za Exchange Traded Fund. Kao i indeks fondovi, ETF-ovi sadrže ogromnu količinu komoditeta (akcije ili bilo koja druga aktiva). Međutim, njima se može trgovati tokom celog dana, dok se indeks fondovi trejduju samo na kraju berzanskog dana.

    Ono što odlikuje ETF-ove je da vi zapravo posedujete mali deo svih akcija koje su uvršćene u fond. Kada su CFD-ovi u pitanju, vi ne posedujete instrument, već se samo "kladite" na to da li će cena pasti ili porasti.

    Takođe, bitno je istaći da su CFD-ovi znatno pristupačniji i pružaju dosta više opcija za eksperimentisanje. Isto tako, nećete biti ograničeni određenim akcijama/aktivama koje su prethodno smeštene u fond.

    » Saznajte više o razlikama izmedju CFD-a i ETF-a

    Kripto i CFD trejding - za kraj

    CFD-ovi kriptovalutnih derivata su trenutno jedna od najboljih solucija za trejdere u Srbiji, nezavisno od nivoa iskustva ili znanja. Moguće je ostvariti ogroman profit, ali isto tako je i moguće razoriti sopstveni portfolio.

    Konsultujte onlajn resurse i pitajte naše stručnjake ako imate neke nedoumice. I zapamtite, strpljenje je ključ. Srećno!

    » Edukujte se dodatno uz pomoć KapitalRS web seminara