• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Protective Put: Šta je To i Kako Funkcioniše

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 28 mart, 2024.

    Rad za laptopom

    Ako ste čuli za hedžovanje opcijama, onda definitivno niste jedini. Verovatno ste viđali termine kao što su "protective put" i slične. Iako je ova niša u investiranju smatra za malo kompleksnijom, realnost je u potpunosti drugačija. Dakle, šta ovaj pojam znači?

    Protective Put je ništa drugo no strategija za zaštitu portfolija, i to kada ste otvorili long poziciju na neku akciju. Naravno, svet trejdovanja je uvek nepredvidiv i stoga je moguće da cena akcije padne.

    Da biste sprečili gubitke, potrebno je otvoriti put opciju na istu akciju. Obe pozicije se kreću u suprotnom pravcu i neutrališu jedna drugu.

    Međutim, ovo je samo vrh ledenog brega. Ostanite sa nama dok se pozabavimo ovom temom na malo detaljniji način.

    

    Da Li Su Protective Put i Long Call Ista Stvar?

    Mnoge početnike buni ova terminologija, ali protective put i long call nisu ista stvar.

    Long call opcija je scenario kada investitor ima pravo da kupi akciju za određenu cenu, koja je unapred dogovorena. Ovo je direktna suprotnost put opcijama, koje daju investitoru pravo da proda akciju pre trenutka isteka opcije.

    Protective put se naziva sintetičkim long callom zato što je cilj isti (povećanje cene akcije), ali se pritom koristi i hedgeovanje. Iako je sam smisao put opcijama suprotan od klasične long pozicije na akciju, u ovoj situaciji imaju drugačiju svrhu od uobičajene.

    Stručnjaci neretko zovu protective put i "synthetic long call" zato što je, na kraju krajeva, u interesu vlasnika akcije da ona dostigne što veću cenu u budućnosti.

    Kada Koristiti Protective Put

    Bilo da je u pitanju neki rat, ekonomska kriza ili bilo šta drugo neuobičajeno, postoji mogućnost da će vaše long pozicije na akcijama biti neutralisane u nekom trenutku.

    Stoga, ubacivanje put opcije u vašu strategiju može da poništi sve gubitke, počevši od trenutka kada cena akcije padne ispod strike price-a - cene oko koje su se kupac i prodavac dogovorili da je minimalni prag za prodaju.

    Na primer, uzmimo zamišljenu akciju ABC kao primer. Ako je cena $100 i predviđa se da će još rasti u budućnosti, a vi niste sigurni u to, možete otvoriti put opciju sa strike cenom od $95, sa premiumom od $1.5 (trošak sklapanja ugovora).

    • Ako cena poraste na $110, vi ćete zaraditi $8.5 dolara, jer se od razlike između strike i tržišne cene (10) oduzima premium (1.5). Šta god da se desi, možete pustiti opciju da istekne i snositi maksimalan trošak u vidu premiuma.
    • Ako cena krene naglo da pada, i dostigne recimo $50, vi i dalje možete da iskoristite pravo da prodate opciju za $95. Ovo dovodi vaš ukupni balans na $-6.5. Kako smo došli do ovoga? Veoma lako! Prvobitan gubitak je razlika između početne i sadašnje cene (100-50) u vašoj long poziciji, ali put opcija vam omogućava da povratite $45. Potom se još oduzima premium od $1.5. Bez put opcije, gubici bi vam bili $50, a ne $6.5. To je smanjenje od 87%!

    Kako Otvoriti Protective Put

    Iako je tematika možda malo zastrašujuća, nadamo se da vam je barem malo jasnije. Sada kada znamo šta je protective put i kako može da nam koristi, vreme je da vidimo kako otvoriti protective put. Samo pratite sledeće korake i možete da isprobate ovu strategiju:

    • Prvi korak je kupovina akcije. Izaberite idealno neku volatilnu kompaniju sa ogromnim potencijalom za rast, ali takođe i ogromnim šansama za propast. Biotehnologija je dobra niša za ovo, jer cena akcije može da skače kada kompanija objavi da su potencijalno našli čudotvoran lek, a padne kada se sazna da je lek zapravo štetan za ljude. Budite pažljivi, ne uzimajte više od jedne akcije za početak!
    • Potom se pretražuju opcije. Pogledajte listinge na vašoj brokerskoj platformi. Nađite idealan balans između strike pricea, cene i datuma isteka. Nije potrebno rizikovati previše, samo je poželjno da se karakteriske put opcije slažu sa vašim ciljevima.
    • Kupite opciju. Ako ste zadovoljni uslovima, možete da pošaljete zahtev za kupovinu. Kada vam kupac odobri, opcija zvanično prelazi u vaše vlasništvo.
    • Pratite situaciju. Ovo je možda i najvažniji deo celog procesa. Gledajte kako se kreće cena akcije i budite spremni da upotrebite vaše pravo da prodate put opciju kada je to zgodno.

    Prednosti Protective Puta

    Ubedljivo najveća prednost protective puta je ograničenje gubitaka. Strike price je konačan i vi uvek možete prodati akciju za tu cenu, čak i ako drastično padne.

    Takođe, samo prisustvo put opcije u ovoj strategiji ne smanjuje dobitke drastično. U najgorem slučaju, uvek možete pustiti opciju da istekne. Platili ste premium i nemate daljih obaveza, osim oko same akcije.

    Rizici Protective Puta

    Iako su rizici mnogo manji nego kod CFDova i ostalih finansijskih instrumenata, konstantno plaćanje premiuma može da utiče na vaš portfolio, naročito ako ne raspolažete ogromnim kapitalom.

    Isto tako, protective put može da bude zbunjujuć faktor ako tek počinjete. Zato bismo vam savetovali da prvo učite o akcijama, kupite nekoliko i tek onda radite sa ovom strategijom.