• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 najpopularnijih CFD deonica za trgovanje u 2024. i njihove vrednosti

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin

    Updated 11 mart, 2024.

    grafikon na stolu

    2022. bila izuzetno teška godina za investitore. Inflacija je dostigla nove maksimume 2022. godine, i iako je možda dostigla vrhunac u poslednja dva meseca, kamatne stope nastavljaju da rastu na globalnom nivou.

    Očekivalo se da će četvrti kvartal 2022. godine biti mirniji, ali i dalje promenljiv i nesređen. Ova neizvesnost je uglavnom vođena ekonomskim izgledima za Sjedinjene Države.

    Zbog preteće mogućnosti recesije, berza trenutno doživljava medveđe tržište. Međutim, postoji tračak nade da je glavna stopa inflacije u SAD dostigla vrhunac i da će nastaviti da opada do kraja godine.

    Naravno, pojedine deonice kojima možete trgovati kroz ugovore za razliku su ostale ‘netaknute’ a sada ćemo se pozabaviti detaljnije njima. Evo pet najpopularnijih deonica kojima se najviše trgovalo kroz ugovore za razliku u mesecima koji su iza nas.

    

    Tesla

    Tesla je jedna od najtraženijih svetskih akcija. Zbog „velikih usta“ Elona Maska i skoro stalne nestabilnosti kompanije, ova akcija je izuzetno popularna među investitorima i trenutno vredi oko 214 dolara.

    Tesla nije bila blagonaklona samo prema medijima i špekulantima, već i prema dugoročnim investitorima, pa su njene akcije porasle za 1.000% u poslednjih pet godina.

    Pre objavljivanja svojih kvartalnih finansijskih rezultata, kompanija je istorijski objavila broj vozila isporučenih tokom prethodnog kvartala. Proizvođač automobila je isporučio 254.695 novih vozila, što je donekle razočaravajuće.

    Posle dve godine, Tesla je izgubio trend isporuke više automobila svakog kvartala nego prethodnog. Sve ovo je zapravo zbog političke situacije na Istoku kao i zbog odnosa Kine i Zapada. Ali ovo nije prvi put da se Mask suočava sa takvim problemom tako da većina entuzijasta veruje da će Tesla izaći još jača iz ovog problema.

    NVIDIA

    Poslednjih godina renomirani proizvođač grafičkih procesora je jedna od najpopularnijih akcija među investitorima i vredi oko 124 dolara. Njena stopa rasta je preko 300 odsto u proteklih pet godina.

    Akcije NVIDIA-e trenutno se trguju sa popustom od oko 50% u poređenju sa svojim istorijskim maksimumom u novembru prošle godine. NVIDIA, za razliku od Tesle, u julu nije objavila svoje finansijske podatke za drugi kvartal niti bilo kakve važne vesti.

    Dakle, koji je razlog za privlačnost akcija NVIDIA?

    Poslednjih dana, mediji i investitori su se prilično zainteresovali za NVIDIA kompaniju jer je Pol Pelosi kupio akcije firme u vrednosti od 5 miliona dolara.

    Njegova supruga Nensi je predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država. Ona je poznata po svojoj poslovnoj sposobnosti (insajder trejding). U prošlosti je, između ostalih, kupovala akcije kompanija Apple, Microsoft i Alphabet, i malo je reći da je ostvarila orgomnu zaradu.

    

    Shopify

    Nekima će možda biti neočekivano da su akcije Shopify one među kojima se najaktivnije trguje. Bez obzira na to, za CFD trgovce koji traže volatilnost akcija, ovo je veoma unosan naslov.

    Akcije kanadske kompanije za e-trgovinu izgubile su oko 75 odsto vrednosti od početka godine. Stoga je „veliki pobednik“ perioda epidemije postao „veliki gubitnik“. U drugoj polovini jula berza je dobila oko 30%.

    Šta je bio uzrok ove ogromne ekspanzije? Kao što je bio slučaj tokom cele godine, razvoj Shopify akcija je bio u korelaciji sa raspoloženjem na tržištu i sada jedna akcija iznosi oko 30 dolara.

    Nasdak tehnološki indeks porastao je za više od 10% tokom istog perioda. Optimistično raspoloženje tržišta ubrizgalo je adrenalin u vene rizičnih akcija kao što je Shopify, koji je do sada ove godine značajno izgubio.

    Visa

    Visa, sa tržišnom kapitalizacijom od 431,58 milijardi dolara, najveća je korporacija za finansijske usluge kojima se javno trguje na svetu. Obradila je više od 13 triliona transakcija u 2021. i sarađuje sa više od 100 miliona trgovaca širom sveta.

    Visa napreduje kako se globalna ekonomija menja sa gotovine na digitalnu valutu. Štaviše, profitira od progresivnog povećanja cena (inflacije) pošto njen tipični model digitalne valute zauzima skroman procenat svih digitalnih transakcija.

    Visa je istorijski premašila tržišne procene i njena vrednost sada iznosi 190 dolara po akciji.

    Alphabet

    Alfabet je deo svetske korporacije koja je formirana 2015. godine nakon restrukturiranja Gugla. Alfabet, koji se trguje pod simbolom GOOG, je matična korporacija internet diva Gugla i svih njegovih podružnica. Svrha kompanije je da obezbedi globalni pristup znanju i informacijama.

    Atraktivna procena i bilans stanja kompanije su pokazatelj njenog budućeg uspeha. Izrazi „sporo“ i „recesija“ su primetno odsutni u najnovijem izveštaju Alfabeta o zaradi, uprkos njihovoj rasprostranjenosti.

    Trenutno su akcije Alfabeta pale za skoro 41% u odnosu na najviši nivo svih vremena. Smatra se da ovo ima više veze sa raspoloženjem tržišta nego sa samim Alfabetom i rezultiralo je najnižom procenom internet titana u poslednjih deset godina.

    Uprkos tome, kompanija je dosledno poboljšavala svoj novčani tok, zaradu i prihod. Akcija je trenutno vredna oko 100 dolara.

    Ovo definitivno jeste sam krem deonica i nema šanse da neki ozbiljan trgovac nije čuo za njih. Zato je bitno da i Vi uzmete u obzir ove gigante i počnete ubirati plodove zahvaljujući uspesima koje ove firme nižu.