• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Šta uzrokuje pad cena kriptovalutnih derivata i kako reagovati u toj situaciji?

    Kriptovalutni derivati često osciliraju, pa je bitno u takvim situacijama reagovati na pravi način.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    kripto novčići sa strelicom koja prikazuje pad u vrednosti

    Iako veoma popularni, kriptovalutni derivati su vrlo volatilni, te padovi cena na tom tržištu nisu retki. Poznat primer je pad Bitkoina 2022. godine na $19,000.

    Razumevanje razloga za ovakve oscilacije je ključno za svakog investitora. U nastavku istražujemo faktore koji oblikuju tržište kriptovalutnih derivata i pružamo taktike za uspešno manevrisanje kroz turbulentne periode.

    
    

    Uzroci pada kriptovalutnih derivata

    Tržišni sentiment

    Psihologija mase, vođena strahom od propuštanja prilika (FOMO) i strahom, neizvesnošću i sumnjom, često dovodi do prenaglih reakcija, što rezultira naglim rastom ili padom cena kriptovalutnih derivata. Krajem 2017. i početkom 2018. ovo je dovelo do ogromnog rasta Bitcoina, a zatim je usledila panika koja je pokrenula masovnu prodaju.

    Da biste se zaštitili od ovih tržišnih anomalija, važno je pratiti indikatore sentimenta i koristiti ih za donošenje obaveštenih odluka umesto da vas ponesu emocije.

    Regulatorne promene

    Vlade i regulatorna tela imaju moć da izazovu značajne promene na tržištu kriptovalutnih derivata. Kada Kina, velika sila u svetu kriptovalutnih derivata, pooštri svoje zakonodavstvo, cela industrija oseti posledice. Takve iznenadne promene mogu izazvati paniku među investitorima, što dovodi do prodaje u talasima. Na kraju dana, pre nego što se upustimo u trgovinu, bitno je znati kako da puštujemo pravne regulative.

    Stoga je presudno redovno pratiti geopolitičke trendove i regulatorne najave, jer oni mogu poslužiti kao rani signal za prilagođavanje vaših investicionih strategija. Takođe, razmislite o ulaganju u stabilniju aktivu kao dodatak vašem portfelju.

    » Otkrivamo kako se trgovina kriptovalutnim derivatima reguliše u Srbiji

    Sigurnosni prekršaji

    Poverenje u kriptovalutne derivate može se lako srušiti u slučaju hakovanja ili sigurnosnih propusta. Tragičan slučaj sa Mt. Gox, jednom od prvih i najvećih berzi kriptovalutnih derivata, ostaje kao podsetnik za to koliko sigurnosni prekršaji mogu biti razorni.

    Trebalo bi da investitori primenjuju najbolje prakse zaštite, poput korišćenja hardverskih novčanika i dvofaktorske autentifikacije, kao i da vrše detaljnu proveru sigurnosti berzi pre nego što odluče da trguju ili drže sredstva na njima.

    » Evo kako da podesite kripto-novčanik

    Spekulativna trgovina

    Spekulativna trgovina, pogotovo kada je ima veliku polugu, može dovesti do ekstremne volatilnosti. Trgovci koji koriste pozajmljena sredstva da bi uvećali potencijalni profit mogu takođe uvećati potencijalni gubitak, dovodeći do brzih i dramatičnih promena na tržištu.

    Pristup investiranju koji je zasnovan na fundamentalnoj analizi, umesto na kratkoročnim spekulacijama, može smanjiti rizik. Takođe, preporučuje se korišćenje strategija upravljanja rizikom, kao što je postavljanje strogih limita na upotrebu poluge, kako bi se očuvala stabilnost portfelja.

    » Kroz CFD trgovinu možete zaraditi i na padu cenasaznajte u vodiču za početnike

    
    
    • Najsavremenije platforme: Trgujte preko MetaTrader4 i ProTrader platformi
    • Stručna podrška: Konsultujte se sa našim ekspertima za trgovinu
    • Vežbajte sigurno: Koristeći naš demo nalog, vežbajte trgovanje virtuelnim novcem bez rizika
    
    

    Kako reagovati na padove vrednosti kriptovalutnih derivata

    Izbegavajte paniku pri prodaji

    Kada tržište kriptovalutnih derivata doživi nagli pad, mnogi investitori panično prodaju svoje pozicije. Međutim, istorija je pokazala da panika može biti najgori neprijatelj. Investitori koji nisu podlegli strahu tokom prethodnih padova često su iskusili oporavak svojih investicija, pa čak i profit, držeći se svoje originalne strategije.

    Da biste izbegli impulsivne odluke, uvedite "period hlađenja" - vreme kada ćete samo analizirati informacije i razmotriti dugoročnu sliku pre nego što delate. Takođe, razvijanje strategije izlaska pre nego što nastupi kriza može vam pomoći da ostanete smireni i fokusirani.

    » Evo još načina kako reagovati ako padne cena kriptovalutnih derivata

    Postavite stop-loss naloge

    Stop-loss nalozi su ključni za upravljanje rizikom jer omogućavaju da ograničite potencijalne gubitke. Oni automatski izvršavaju prodaju kriptovalutne derivate ako njihova cena padne na određeni nivo.

    Ključno je postaviti stop-loss naloge uz minimalan rizik, na promišljenim nivoima koji nisu preblizu trenutnoj ceni, jer to može rezultirati nepotrebnim prodajama usled volatilnosti. Jednako je važno redovno ažurirati stop-loss naloge u skladu sa tržišnim kretanjima i vašom ličnom strategijom investiranja.

    » Pogledajte naš vodič kroz stop-loss CFD trgovinu za početnike

    Napravite raznovrsan portfelj

    Diverzifikacija je jedna od osnovnih strategija investiranja koja podrazumeva širenje investicija u različite vrste imovine kako biste smanjili rizik. U svetu kriptovalutnih derivata, to može značiti držanje različitih kriptovalutnih derivata i uključivanje stablecoins-a, koje su obično manje volatilne. Pored toga, preporučuje se periodično rebalansiranje portfelja kako bi se osiguralo da vaše investicije i dalje odgovaraju vašim ciljevima i otpornosti na rizik.

    Budite informisani

    Tržište kriptovalutnih derivata je brzo i nepredvidivo, pa je važno da redovno pratite vesti i analize iz pouzdanih izvora. Pridruživanje online forumima i zajednicama može biti korisno za razmenu mišljenja i strategija.

    Međutim, budite oprezni i kritični prema informacijama koje dobijate, jer svet kriptovalutnih derivata može biti ispunjen dezinformacijama i netačnim tumačenjima vesti i trendova. Takođe, razvijanje sposobnosti da se razlikuju relevantne informacije od onih netačnih koji stvaraju paniku može biti ključno za održavanje prave perspektive i donošenje informisanih odluka.

    

    Važno je zadržati mir

    Da rezimiramo, padovi vrednosti kriptovalutnih derivata su deo prirode ovog tržišta. Važno je ostati miran i pristupiti situaciji sa pravim informacijama. Taktike koje smo razmotrili u ovom blogu mogu vam pomoći da sa uspehom prođete kroz ove često nepredvidive finansijske vode. Ne zaboravite, informisanost i strpljenje su vaši najbolji saveznici u svetu kriptovalutnih derivata.