• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Naučite kako da koristite CFD indeks akcija za bolji profit

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 14 mart, 2024.

    Slika grafikona na tabletu pored biljke u staklenoj posudi, na stolu u kancelariji

    CFD berzanski indeksi su finansijski derivati koji omogućavaju trgovcima da spekulišu o kretanju indeksa akcija, kao što su S&P 500 ili NASDAQ, a da zapravo ne poseduju osnovna sredstva. Umesto toga, trgovci plate ili prime razliku u vrednosti indeksa u trenutku otvaranja i zatvaranja ugovora.

    CFD trgovanje je popularno jer omogućava trgovcima da potencijalno profitiraju i na rastućim i na opadajućim tržištima, ali i zato što nudi visok nivo fleksibilnosti i poluge.

    Ako ste zainteresovani da saznate kako možete koristiti CFD indekse akcija za bolji profit, nastavite da čitate.

    

    1. Odlučite kako želite da trgujete

    Kada je u pitanju trgovanje CFD indeksima akcija, postoji različiti načini da mu se pristupi. Obe opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor se uglavnom svodi na lične preference i toleranciju na rizik.

    • Indeksni fjučersi Jedna od opcija je trgovina indeksnim fjučersima, koji su ugovori koji omogućavaju trgovcima da kupe ili prodaju određeni indeks po unapred određenoj ceni i datumu u budućnosti.
    • Gotovinski indeksi Druga opcija je trgovina gotovinskim indeksima, koji se zasnivaju na trenutnoj vrednosti indeksa, a ne na budućoj vrednosti.

    2. Izaberite tip CFD indeksa

    Kada birate tip CFD indeksa za trgovinu, važno je uzeti u obzir nivo volatilnosti i korelaciju sa drugim tržištima. Neki od najpopularnijih indeksa uključuju S&P 500, NASDAQ i Dow Jones Industrial Average.

    Svaki od ovih indeksa nudi drugačiji nivo rizika i prinosa, tako da je važno da uradite sopstveno istraživanje i razumete osnove kompanije i industrije pre nego što donesete odluku.

    » Pročitajte više o razlikama između indeksa i forexa

    3. Izaberite strategiju

    Kada je u pitanju strategija, trgovci imaju nekoliko opcija na raspolaganju.

    Kratka ili duga pozicija

    U dugoj poziciji, trgovac kupuje indeks nadajući se da će povećati vrednost i da može prodati po višoj ceni. Kratka pozicija je kada trgovac prodaje indeks, nadajući se da će mu se smanjiti vrednost i da može da otkupi po nižoj ceni. Obe strategije imaju svoje prednosti i rizike, a na kraju se svodi na vašu toleranciju na rizik i pogled na tržište.

    Stopovi i limiti

    Da bi smanjili potencijalne gubitke, trgovci mogu koristiti stopove i limite.

    Stop nalog je vrsta naloga za prodaju ili kupovinu indeksa kada dostigne određenu cenu, što može pomoći da se minimiziraju gubici ako se tržište kreće protiv vas. Ograničeni nalog je vrsta naloga za kupovinu ili prodaju indeksa po određenoj ceni ili boljoj, što može pomoći u osiguravanju profita ako se tržište kreće u vašu korist.

    Nakon što uspostavite svoju strategiju, sve što vam preostaje je da pratite svoju poziciju i prilagodite se.

    Važno je imati na umu da su CFD indeksi akcija špekulativna investicija i da mogu biti rizični, tako da je važno da nikada ne uložite više nego što možete da priuštite da izgubite. Takođe je dobra ideja da ostanete informisani o tržištima i osnovnim kompanijama i industrijama koje čine indeks.

    

    Šta utiče na cene CFD berzanskih indeksa?

    Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na cenu indeksa:

    • Ekonomske vesti Ekonomski pokazatelji kao što su BDP, inflacija i podaci o zaposlenosti mogu imati značajan uticaj na vrednost indeksa.
    • Finansije firme Finansijsko zdravlje kompanija koje čine indeks takođe može uticati na vrednost indeksa. Izveštaji o zaradi, dividende i drugi finansijski podaci mogu imati uticaja.
    • Kretanja valuta Na vrednost indeksa mogu uticati i promene kurseva valuta.
    • Geopolitička dešavanja Politički i globalni događaji takođe mogu uticati na vrednost indeksa.
    • Sentiment investitora Sveukupno raspoloženje na tržištu i način na koji investitori misle o ekonomiji takođe mogu uticati na vrednost indeksa.

    Kada je najbolje trgovati indeksima?

    Kada je u pitanju najbolje vreme za trgovanje indeksima, to dosta zavisi od iskustva i znanja. Za početnike, najbolje je da se drže trgovanja tokom redovnih radnih sati, kada je najveća likvidnost i samim tim manja volatilnost.

    Kako postajete iskusniji, možda ćete želeti da razmislite o trgovanju van redovnog radnog vremena, jer određeni indeksi mogu imati različite obrasce volatilnosti tokom sati van tržišta.

    Primer CFD indeksnog trgovanja

    Recimo da odlučite da trgujete indeksom S&P 500 i otvorite dugu poziciju na 3.500 poena. Sledećeg dana, indeks se zatvara na 3.550, što znači da ste ostvarili profit od 50 poena.

    Ako trgujete jednim CFD-om, to bi bio profit od 50 dolara. Ako trgujete sa 10 CFD-ova, to bi bio profit od 500 dolara. Međutim, ako se cena kreće u suprotnom smeru, bićete u minusu.

    Dodatni saveti za CFD trgovinu za početnike

    • Obavezno izaberite renomiranog i regulisanog brokera, sa platformom prilagođenom korisniku.
    • Budite informisani o tržištima, popularnim kompanijama i geopolitičkim događajima koji mogu uticati na vrednost indeksa.
    • Razumevanje tehničke analize može vam pomoći da donesete bolje odluke o trgovanju.
    • Uvek se pobrinite da postavite naloge za zaustavljanje gubitka i koristite odgovarajuće tehnike upravljanja rizikom.

    Zaključak

    CFD indeksi akcija nude fleksibilan i potencijalno profitabilan način trgovanja na berzi. Međutim, važno je zapamtiti da trgovački indeksi mogu biti rizični i važno je imati dobro razumevanje tržišta, kompanija i faktora koji mogu uticati na vrednost indeksa.

    Takođe je važno da mudro odaberete svog brokera, ostanete informisani i koristite odgovarajuće tehnike upravljanja rizikom. Kao i kod svakog oblika trgovanja, uvek je važno da sami istražite i razumete rizike pre nego što počnete.