• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 4 manje poznata kriptovalutna derivata za koje treba da znate

    Alternativni kriptovalutni derivati su sjajna prilika za investitore koji vole da eksperimentišu.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 12 april, 2024.

    a pile of different types of ether coins

    Alternativni kriptovalutni derivati, često nazivani "altcoins", ne samo da su stekli popularnost kao proizvod digitalne revolucije, već predstavljaju snažnu konkurenciju Bitkoinu, prvencu među kriptovalutnim derivatima. U svetlu Bitkoina koji je pionir u svetu kriptovalutnih derivata, altcoins su se pojavili kao odgovor na različite potrebe i izazove koje Bitkoin nije mogao ili nije želeo da reši.

    Investitori su prepoznali mogućnosti koje altcoins pružaju, kako u pogledu tehničkih inovacija, tako i mogućnosti za diversifikaciju ulaganja. Dok neki alternativni kriptovalutni derivati ciljaju na brže transakcije, drugi se fokusiraju na povećanu privatnost, ili su prilagođeni specifičnim industrijskim primenama. Njihova raznolikost i fleksibilnost čini ih privlačnim za širok spektar korisnika.

    
    

    Ripple (XRP)

    a bitcoin sitting on top of a pile of coins
    

    "Ripple", često predstavljen kao XRP, predstavlja revolucionarni sistem u svetu kriptovalutnih derivata. Dok većina ljudi XRP prepoznaje kao kriptovalutni derivat, njegova primarna svrha je da služi kao digitalni protokol za plaćanje. Osmišljen sa vizijom modernizacije tradicionalnog bankarskog sistema, "Ripple" pruža rešenje za mnoge izazove s kojima se suočavaju finansijske institucije, posebno kada je reč o prekograničnim uplatama.

    Tradicionalne prekogranične transakcije mogu trajati nekoliko dana i obično nose visoke provizije. "Ripple", međutim, omogućava instant transakcije sa značajno smanjenim troškovima. Ovo ga čini atraktivnim za banke i druge finansijske institucije koje žele da unaprede svoje operativne procese i smanje troškove.

    Jedna od ključnih karakteristika "Ripple"-a je njegov centralizovani blokčejn. Dok većina kriptovalutnih derivata teži potpunoj decentralizaciji, "Ripple" je odabrao drugačiji pristup. Ovaj centralizovani sistem omogućava veću kontrolu i efikasnost, što ga čini idealnim za njegovu primarnu upotrebu u finansijskom sektoru.

    Vrednost XRP-a, kao kriptovalutnog derivata, fluktuirala je tokom godina, ali njegova primarna vrednost leži u tehnologiji koja stoji iza njega. S obzirom na njegovu jedinstvenu ponudu i sposobnost da se integriše sa tradicionalnim bankarskim sistemima, "Ripple" je postao jedan od vodećih igrača u svetu kriptovalutnih derivata.

    » Želite da saznate kako kupiti "Ripple" kriptovalutni derivat u Srbiji?

    

    Monero (XMR)

    a coin sitting on top of a laptop computer
    

    Monero, poznat i kao XMR, jedan je od vodećih kriptovalutnih derivata koji su fokusirane na privatnost. Za razliku od mnogih drugih popularnih kriptovalutnih derivata, kao što su Bitkoin i Etereum, čiji se transakcioni podaci mogu proveriti i pratiti, Monero nudi potpuno privatne transakcije koje su nepristupačne i nevidljive za spoljni svet.

    Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i jedinstvenom pristupu blokčejnu, Monero omogućava korisnicima da šalju i primaju sredstva bez mogućnosti praćenja izvora, iznosa ili destinacije transakcija. To ga čini idealnim izborom za one koji žele da očuvaju svoju finansijsku anonimnost u digitalnom dobu.

    Ova posvećenost privatnosti proizlazi iz osnovne filozofije Monera. Već 2013. godine, developer po imenu Nikolas van Saberhagen (za koga se veruje da je pseudonim) naglasio je važnost privatnosti i anonimnosti u elektronskom novcu.

    Uprkos nekim kontroverzama koje su pratile Monero, posebno zbog njegove upotrebe na dark vebu, mnogi cene to što pruža visok nivo digitalne privatnosti, što je postalo sve ređe u današnjem svetu.

    » Otkrijte više o Moneru u našoj analizi ovog kriptovalutnog derivata

    

    Kapital RS—vaš ulaz u svet kriptovalutnih derivata

    
    • Veći prostor za profit—CFD trgovina ima veće marže od tradicionalnog trgovanja
    • Puna podrška—savetujte se sa našim ekspertima pre svake kupovine
    • Bezbedno razvijajte veštine—bez rizika trgujte virtuelnim novcem na demo nalogu
    
    

    Tether (USDT)

    stacks of coins with the words usdt on them
    

    "Tether", poznat i kao USDT, predstavlja vrstu "stabilnog kriptovalutnog derivata" (eng. stablecoin). Njegova glavna karakteristika je vezivanje vrednosti za tradicionalne valute, u ovom slučaju američki dolar. Zbog ove karakteristike, "Tether" pruža zaštitu od velikih oscilacija vrednosti koje su često prisutne kod većine drugih kriptovalutnih derivata.

    Uz to, "Tether" je postao ključni instrument u kripto ekosistemu, jer omogućava brze transakcije sa stabilnom vrednošću.

    USDT je u poslednje vreme postigao značajne uspehe na tržištu. Na primer, njegova tržišna kapitalizacija je tokom 2023. godine zabeležila rast, dostižući čak $83.2 milijarde, što je bio njegov istorijski maksimum. Osim toga, firma iza "Tethera" je ostvarila milijarde dolara profita, čime je dodatno učvrstila svoju poziciju na tržištu.

    "Tether" USDT predstavlja most između tradicionalnih fiat valuta i dinamičnog sveta kriptovalutnih derivata, pružajući trgovcima i investitorima alat koji daje efikasnost digitalnog novca uz stabilnost tradicionalnih valuta.

    » Ostvarite veće marže trgovanjem kriptovalutnih derivata kroz CFD

    

    Tron (TRX)

    a close up of a Tron crypto coin on a reflective surface
    

    Tron je revolucionarna platforma koja nastoji da promeni način na koji se deli sadržaj na internetu. Njegova glavna vizija je da omogući kreatorima da direktno dostave svoj sadržaj potrošačima, bez intervencije velikih korporacija poput 'Google Play'-a ili 'App Store'-a, koje često uzimaju veliki deo prihoda kreatorima.

    Kroz upotrebu blokčejn tehnologije i distribuirane tehnologije skladištenja, Tron želi da decentralizuje internet i vrati moć u ruke pojedinaca, naročito kreatorima sadržaja.

    Platforma je dizajnirana tako da je pristupačna i atraktivna za sve učesnike u ekosistemu tzv. entertainment sadržaja, od umetnika, muzičara, pisaca, do svakodnevnih korisnika koji konzumiraju sadržaj.

    Osim toga, Tron je nedavno naglasio svoju posvećenost originalnim ciljevima i težnji da donese inovacije koje će pružiti konkretna rešenja. Kriptovalutni derivat TRX, koji je integralni deo Tron platforme, služi kao sredstvo razmene unutar sistema i olakšava transakcije na blokčejnu.

    » Ovo su top 5 kriptovalutnih derivata u koje sada treba investirati

    

    Alternativni kriptovalutni derivati su izuzetno zanimljivi i mogu biti vrlo isplativi

    S obzirom na konstantne tehnološke inovacije i promene u globalnom ekonomskom okruženju, kriptovalutni derivati, posebno altcoins, postaju sve relevantniji. Dok Bitkoin zadržava svoj status kao "zlatni standard" u kripto svetu, altcoins uspevaju da zadovolje specifične potrebe tržišta koje Bitkoin nije u stanju da pokrije.

    Sa sve većim brojem korisnika, developera i investitora koji se okreću altkoinima, njihova budućnost obećava. Očekuje se da će ulaganja u njih nastaviti da rastu, dok će se njihove tehnološke inovacije nastaviti da oblikuju digitalnu ekonomsku scenu u godinama koje dolaze.