• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD-ovi zlata na berzi: Kako početi trgovanje

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 14 mart, 2024.

    Zlatna ogrlica i prsten pored kalkulatora na papiru sa crtežima grafikona

    CFD-ovi (ugovori za razliku) su finansijski derivati koji omogućavaju trgovcima da spekulišu o kretanju cena osnovne imovine, kao što je valuta, akcija ili roba, a da zapravo ne poseduju osnovno sredstvo.

    Trgovanje CFD-ovima na zlato je posebno popularno jer se zlato smatra sigurnim sredstvom, što znači da njegova cena ima tendenciju da raste u vremenima ekonomske neizvesnosti ili nestabilnosti tržišta. Pored toga, zlato je istorijski stabilno sredstvo za čuvanje vrednosti, i kao takvo, takođe se posmatra kao zaštita od inflacije.

    Zbog ovih faktora, mnogi trgovci gledaju na trgovanje CFD-ovima zlata kao na način da potencijalno profitiraju od tržišnih uslova, a istovremeno diverzifikuju svoj portfolio.

    » Saznajte više o tome kako da započnete trgovinu zlatom

    

    6 koraka u trgovanju CFD-ovima na zlato

    Vreme je da naučite korak po korak šta je potrebno kako biste uspešno započeli svoju avanturu u svetu trgovanja ugovorima za razliku na zlato.

    1. Izaberite tržište

    Prvo, moraćete da odlučite na kom tržištu želite da trgujete CFD-ovima za zlato. Najpopularnije opcije uključuju:

    • Londonsko udruženje tržišta poluga (LBMA)
    • Njujoršku trgovačku berzu (NYMEX)
    • Tokijsku robnu berzu (TOCOM)

    Svako tržište ima svoje karakteristike, kao što su sati trgovanja i naknade, pa je važno da izaberete ono koje je u skladu sa vašim ciljevima i preferencijama.

    2. Izaberite svog brokera

    Kada izaberete tržište, moraćete da izaberete brokera koji nudi trgovanje CFD-om na zlato. Dobra je ideja da napravite demo nalog kod brokera da biste se upoznali sa platformom i vežbali trgovanje pre nego što uložite pravi novac.

    3. Istražujte

    Pre nego što počnete da trgujete, neophodno je sprovesti istraživanje tržišta zlata. Jako je bitno da znate sve o faktorima koji utiču na kretanja cene na raznim tržištima. To možete učiniti proučavanjem grafikona i analizom istorijskih podataka o cenama, kao i praćenjem vesti i ekonomskih dešavanja koja mogu uticati na cenu zlata.

    4. Otvorite pravi nalog

    Kada se osećate ugodno sa platformom koju ste izabrali i dobro razumete tržište, možete otvoriti pravi nalog i deponovati sredstva.

    5. Napravite plan trgovanja

    Pre nego što počnete da trgujete, važno je da razvijete plan koji opisuje vaše ciljeve, strategiju upravljanja rizikom i plan izlaska. Ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani i disciplinovani dok trgujete.

    6. Započnite trgovinu

    Kada imate plan, možete početi da trgujete i aktivno nadgledate svoju poziciju. Važno je da ostanete svesni kretanja cena i po potrebi prilagodite svoju strategiju. Pažljivo pratite svoje profite i gubitke i vodite računa da se držite svoje strategije upravljanja rizikom.

    

    

    4 najbolje strategije za trgovanje CFD-ovima zlata

    Nadamo se da ste pažljivo pročitali sve u članku do sada, a sada je red da izlistamo i 4 najbolje strategije za CFD trgovanje zlatom.

    1. Poziciona strategija

    Poziciona strategija uključuje zauzimanje dugoročnog pogleda na tržište i zadržavanje pozicije tokom dužeg vremenskog perioda.

    Ova strategija je zasnovana na očekivanju da će cena zlata rasti tokom vremena i može biti pogodna za investitore koji imaju toleranciju na visok rizik i žele da drže poziciju na duži period.

    2. Praćenje događaja

    Trgovanje na osnovu događaja uključuje kratkoročno posmatranje tržišta i iskorišćavanje kratkoročnih kretanja cena izazvanih konkretnim događajima.

    Ova strategija se zasniva na očekivanju da će na cenu zlata uticati određeni događaji, kao što su ekonomska ili geopolitička dešavanja. To zahteva pažljivo praćenje tržišta i dobro razumevanje kako događaji mogu uticati na cenu zlata.

    3. Hedžing

    Hedžing je strategija koja ima za cilj da zaštiti od potencijalnih gubitaka tako što će ih nadoknaditi dobicima sa drugih pozicija.

    U slučaju CFD-ova na zlato, trgovac može zauzeti kratku poziciju u zlatu kao zaštitu od duge pozicije u akcijama ili drugim sredstvima. Ova strategija može pomoći u smanjenju rizika i zaštiti od nestabilnosti tržišta.

    4. Ekspertsko trgovanje

    Ovo trgovanje je zasnovano na analizi tržišta i predviđanjima stručnjaka u ovoj oblasti. Trgovine se vrše na osnovu predviđanja stručnjaka, a ne na osnovu lične analize. Ova strategija može biti korisna za one koji imaju manje znanja ili iskustva na tržištu, ali žele da investiraju na osnovu analize stručnjaka.

    Dodatni saveti za početnike u trgovanju

    Na kraju pogledajte i nekoliko bitnih saveta kako biste uvećali šanse za uspeh:

    • Pratite vesti i mišljenja stručnjaka Budite u toku sa najnovijim vestima i mišljenjima stručnjaka o tržištu zlata. Ovo vam može pomoći da ostanete informisani o potencijalnim kretanjima cena i donesete bolje informisane odluke o trgovanju.
    • Znajte najbolje vreme za trgovanje zlatom Tržište zlata je otvoreno 24 sata dnevno, ali određena doba dana mogu biti aktivnija od drugih. Obratite pažnju na sate trgovanja na odabranom tržištu i pokušajte da trgujete tokom najaktivnijih vremena.
    • Odaberite prave indikatore za trgovanje Tehnički indikatori mogu biti vredan alat za analizu tržišta zlata. Međutim, važno je odabrati indikatore koji su u skladu sa vašom trgovinskom strategijom i ciljevima. Dostupni su mnogi indikatori, kao što su pokretni prosek, indeks relativne snage i Bolindžerovi pojasevi. Neki resursi za učenje o tehničkim indikatorima uključuju Tradingview, Investopedia i MetaTrader4.

    Zaključak

    Trgovanje CFD-ovima na zlato može biti odličan način za ulaganje u plemeniti metal i profitiranje od kretanja cena. Međutim, važno je pristupiti tome sa planom i pravim alatima. Ovaj vodič može vam pomoći da naučite sve što je potrebno za uspešan početak ove poslovne priče.

    » Želite da naučite više o trgovini na internetu? Učinite to uz Kapital RS edukativne seminare