• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • CFD i tradicionalno trgovanje - 5 ključnih razlika

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Tamara Fodora - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Tamara Fodora

    Updated 15 mart, 2024.

    Čovek sa laptopom ispred zgrade

    Glavna razlika između tradicionalnog trgovanja i CFD trgovanja je u tome što u tradicionalnom trgovanju trgovac kupuje i prodaje stvarnu imovinu. S druge strane, u CFD trgovanju, trgovac kupuje i prodaje ugovore za razliku, tj. derivate koji prate kretanje cena osnovne imovine bez stvarnog posedovanja tih sredstava.

    Ovo je suštinska razlika, ali postoje još neke o kojima morate razmisliti pre nego što donesete odluku kojim putem ćete ići. Poznavanje ovih razlika može vam pomoći da izvučete maksimum iz svake trgovine.

    U ovoj tekstu ćemo vam objasniti:

    • Šta je CFD trgovanje
    • Šta je tradicionalno trgovanje
    • Koje su ključne razlike između ta dva pojma
    

    » Pročitajte i koje su razlike između CFD i trgovanja deonicama

    Šta je CFD trgovanje?

    CFD trgovanje, (trgovanje ugovorom na razliku) je vrsta trgovanja finansijskim derivatima gde trgovac kupuje i prodaje ugovore koji prate kretanje cena osnovne imovine, kao što su akcije, obveznice, roba ili valute. Trgovac zapravo ne poseduje osnovnu imovinu, već umesto toga spekuliše o kretanju cena tih sredstava.

    Postoji nekoliko ključnih karakteristika CFD trgovanja koje ga razlikuju od drugih vidova trgovanja:

    • Uključuje kupovinu i prodaju ugovora za razliku, a ne stvarne osnovne imovine.
    • Omogućava trgovcima da spekulišu o kretanju cena osnovne imovine bez stvarnog posedovanja te imovine.
    • Često nudi polugu, omogućavajući trgovcima da potencijalno uvećaju svoje dobitke (ili gubitke) pozajmljivanjem novca za trgovinu.
    • Obično uključuje niže transakcione troškove od tradicionalnog trgovanja, pošto nema provizija ili poreza na državnu taksu.
    • Obično se obavlja na mreži, koristeći platformu za trgovanje koju obezbeđuje broker.

    » Ako ste početnik u ovoj oblasti, pročitajte više o tome kako se trguje CFD-om

    Šta je tradicionalno trgovanje?

    Tradicionalno trgovanje (takođe poznato kao spot trgovina ili trgovanje na berzi) odnosi se na kupovinu i prodaju stvarne imovine, kao što su roba, valute, obveznice ili akcije.

    U tradicionalnom trgovanju, trgovac kupuje osnovno sredstvo i drži ga, nadajući se da će ga prodati po višoj ceni u budućnosti kako bi ostvario profit.

    Tradicionalno trgovanje:

    • Uključuje kupovinu i prodaju stvarne imovine, a ne derivata kao što su ugovori za razliku.
    • Obično uključuje veće transakcione troškove, kao što su provizije i takse.
    • Često se obavlja preko brokera ili finansijskog savetnika i može zahtevati značajnu količinu kapitala za početak.
    • Generalno ne nudi isti nivo poluge kao CFD trgovanje, što znači da će trgovci možda morati da imaju veći iznos kapitala da bi postigli isti potencijalni dobitak (ili gubitak).

    Ključne razlike

    Sada ćemo se detaljnije pozabaviti ključnim razlikama između tradicionalnog trgovanja i trgovanja ugovorima za razliku.

    Vlasništvo

    U CFD trgovanju, trgovac kupuje i prodaje ugovore za razliku, koji su derivati koji prate kretanje cena osnovne imovine. U tradicionalnom trgovanju, trgovac sam kupuje i prodaje stvarnu imovinu.

    Ovo je jako bitna razlika jer sa sobom donosi jednu veliku prednost. Kada kupujete ugovor za razliku, zapravo plaćate delić cene koja je aktuelna za dati derivat. Samim tim je ulaz lakši jer ne zahteva veliki početni kapital.

    Mnogi veruju da je ovo ključna razlika koja je mnoštvo trgovaca ‘naterala’ da umesto tradicionalnog trgovanja izaberu CFD trgovanje.

    Levridž

    CFD trgovanje često nudi polugu (levridž), omogućavajući trgovcima da potencijalno uvećaju svoje dobitke (ali i gubitke) pozajmljivanjem novca za trgovinu. Tradicionalno trgovanje generalno ne nudi isti nivo poluge.

    CFD-ovi pružaju veću polugu od tradicionalnog trgovanja. Standardna poluga na CFD tržištu podleže regulaciji. Nekada je bila samo 2% marže za održavanje (poluga 50:1), ali je sada ograničena u rasponu od 3% (levridž 30:1) i mogla je da ide do 50% (levridž 2:1).

    Niži zahtevi za maržu znače manje kapitalnih izdataka za trgovca i veći potencijalni prinos.

    Potencijalna zarada

    Određena tržišta imaju pravila koja zabranjuju skraćenje, zahtevaju od trgovca da pozajmi instrument pre prodaje kratke ili imaju različite zahteve za marginama za kratke i duge pozicije.

    CFD instrumenti mogu biti u kratkom roku u bilo kom trenutku bez troškova pozajmljivanja jer trgovac ne poseduje osnovno sredstvo.

    Takođe je bitno da znate da je u tradicionalnom vidu trgovanja već određena cena derivata ili instrumenta. Samim tim se cena pojačava rastom vrednosti ali se i smanjuje ukoliko se vrednost smanji.

    Troškovi

    CFD trgovanje obično uključuje niže transakcione troškove od tradicionalnog trgovanja, pošto nema provizija ili poreza na državnu taksu.

    Lakoća pristupa

    CFD trgovanje se obično obavlja na mreži, koristeći platformu za trgovanje koju obezbeđuje broker. S druge strane, tradicionalno trgovanje se može obaviti preko brokera ili finansijskog savetnika i može zahtevati značajnu količinu kapitala za početak.

    Zaključak

    CFD trgovanje i tradicionalno trgovanje se razlikuju na nekoliko ključnih načina. Iako oba oblika trgovanja imaju svoje prednosti i mane, važno je da trgovci razumeju ključne razlike između njih kako bi doneli informisane odluke o tome koja vrsta trgovine najbolje odgovara njihovim potrebama.

    » Želite iskustvo na finansijskom tržištu bez rizika? Otvorite demo račun sa Kapital RS