• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Da li je dugoročno CFD trgovanje dobra ideja?

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Published 29 jul, 2022.

    Slova CFD

    Dugoročno trgovanje ugovorima za razliku može da se isplati. Ipak, ključno je da znate neke stvari pre nego što se upustite u to.

    Moguće je trgovati CFD-ovima na duži rok usvajanjem pristupa kupovine i zadržavanja. Trgovci će to obično učiniti ako misle da će se vrednost kupljenog ugovora povećati tokom dužeg vremenskog perioda.

    Da li je CFD dobar za dugoročno trgovanje?

    Bitno je znati pre svega šta je CFD. CFD ili contract for difference jeste ugovor kojim se može trgovati, koji spekuliše da li će cena određenog instrumenta ići gore ili dole.

    Dakle, kada kupite CFD, Vi ne postajete vlasnik predmeta ugovora već samo spekulišete o kretanju vrednosti.

    U suštini, većina stručnjaka se slaže da dugoročno trgovanje ugovorima za razliku ume da bude rizično. Bitno je da znate da dugoročno držanje ovih ugovora zna biti skupo jer uz ovakve ugovore imate i velike troškove.

    Otuda većina trgovaca brzinski trguje, tj. brzo kupi i proda CFD. Znajte takođe da će neispunjavanje zahteva za maržu rezultirati prinudnom prodajom gde više nećete moći da zadržite ugovor.

    Koliko dugo možete zadržati CFD poziciju?

    Većina CFD trgovina nema fiksni rok za razliku od opcija. Umesto toga, pozicija se zatvara postavljanjem trgovine u suprotnom smeru od onog kojim je otvorena.

    Kupovna pozicija od 500 zlatnih ugovora, na primer, bila bi zatvorena prodajom 500 zlatnih ugovora.

    Ako zadržite dnevnu CFD poziciju otvorenu nakon dnevnog preseka, biće Vam naplaćena naknada za finansiranje preko noći. Cena odražava cenu kapitala koji Vam je Vaš provajder u stvari pozajmio da biste otvorili trgovinu sa leveridžom.

    Međutim, ovo nije uvek slučaj, sa glavnim izuzetkom koji je terminski ugovor. Terminski ugovor ima datum isteka u nekom trenutku u budućnosti i ima sve troškove prekonoćnog finansiranja već uključene u spred.

    Bitno je pre svega da znate da ugovori ove vrste ne ističu. CFD-ovi ne ističu tako da trgovac može držati i kratku i dugu poziciju onoliko koliko može da finansira poziciju.

    Međutim, dugi CFD-ovi počinju da postaju skupi nakon 4 do 6 nedelja pošto naplaćuju troškove finansiranja. Stoga CFD-ovi nisu uvek pogodni za dugoročno ulaganje.

    CFD-ovi su većini trgovaca (pogotovo trgovcima sa manjim budžetom) najbolji za kratkoročno trgovanje i spekulacije na tržištu.

    Da li možete investirati dugoročno u CFD-ove?

    Brojni trgovci imaju tendenciju da koriste CFD-ove za držanje dugih pozicija da bi povećali svoje pozitivne prinose na različite kategorije imovine.

    CFD ugovori su takvi da investitori mogu da steknu veći uticaj na tržište. Ako položite 6% na CFD koji želite da kupite, a cena akcija poraste za 2,5% ili otprilike, zaradićete više od 40% na CFD-u.

    Ali baš kao što morate znati šta radite da biste učestvovali u bilo kojoj vrsti trgovine ili bi trebalo da očekujete da ćete izgubiti, ovo Vam jednostavno daje još jedan faktor koji treba dodati u jednačinu profita/gubitka kada izračunate rizik ili profit trgovine.

    Zaračunata kamata je možda nekoliko procentnih poena iznad standardne bankarske stope, a ako je Vaš izbor akcija dobar, verovatno očekujete bolji prinos od toga.

    Dakle, dugoročno trgovanje sa ugovorima za razliku ne treba isključiti na osnovu opštih odredbi, već pažljivo razmotriti da li se uklapa u Vaše trgovačke ciljeve.

    Strategije dugoročnog trgovanja CFD-ovima

    Sada ćemo proći i kroz nekoliko poznatih saveta i strategija CFD trgovanja.

    Ako je Vaš cilj da ostvarite profit na duge staze, dugoročno trgovanje je najbolje za Vas. Tada vremenski okvir neće biti problem.

    Dugoročno trgovanje može trajati nekoliko nedelja, meseci ili čak godina. Trgovci koji se odluče za dugoročno trgovanje CFD-om moraju shvatiti da je potrebno koristiti drugačiji pristup. Na primer, morate biti u poziciji da upravljate većim tržišnim kretanjima.

    Ovo će zahtevati od Vas da postavite šira zaustavljanja kako biste sprečili da se Vaša trgovina prevremeno zaustavi zbog uobičajenih varijacija na tržištu.

    Možete da sačuvate svoju trgovinu tako što ćete se odlučiti za manju veličinu pozicije. Ovo bi i dalje bilo isplativo jer iskorištavate prednosti većih tržišta, a ona su obično isplativa.

    Bitno je opet napomenuti da je u dugoročnom trgovanju odlazak na kratko često unosniji nego dugo. To je zato što se zna da se cene brže smanjuju nego što rastu.

    Iskusni trgovac iz Ujedinjenog Kraljevstva, na primer, videće pad i delovaće tako što će zauzeti kratku poziciju koristeći CFD-ove na robu.

    On će dobiti nominalni iznos kamate za period trajanja trgovine. Plaćeni iznos možda nije veliki. Međutim, zauzeti stav da CFD-ovi nisu održivi za dugoročnu trgovinu zbog naknada se pokazao pogrešnim.

    Prednosti i mane dugoročnog CFD trgovanja

    CFD-ovi ne bi trebalo da se koriste kao strategija kupovine i zadržavanja (što je dovoljno rizično raditi sa akcijama direktno). Međutim, uz pravilno upravljanje novcem i rizikom i pravilno korišćenje stop gubitaka, srednjoročna strategija je veoma verovatna i isplativa.

    CFD-ovi se mogu koristiti na duži rok sve dok primenjujete pravilno upravljanje novcem i rizikom i koristite stop gubitke. Samo budite svesni implikacija korišćenja marže i svih uključenih troškova.

    Dugoročno držanje na CFD računima se naplaćuje po danu. Naknade zavise od različitih provajdera usluga. Morate imati u vidu i ovu manu pored svih prednosti.