• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Kako trgovati bitkoin derivatom u Srbiji - Vodič za početnike

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Korana Braun - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Korana Braun

    Updated 12 april, 2024.

    Bitkoin i srpska zastava

    Kriptovalutni derivat je derivat digitalne ili virtuelne valute koja je zaštićena kriptografijom i to je čini gotovo nemogućom za falsifikovanje. Mnogi kriptovalutni derivati su decentralizovane mreže zasnovane na blokčejn tehnologiji.

    Jedna od glavnih karakteristika kriptovalutnih derivata je da ih generalno ne izdaje nijedna centralna vlast, što ih čini teoretski imunim na uplitanje ili manipulaciju vlade.

    Bitkoin derivat (bitcoin) je najpopularniji i najvredniji kriptovalutni derivat. Anonimna osoba sa pseudonimom Satoši Nakamoto ga je kreirala i predstavila svetu 2008. godine.

    U ovom vodiču za početnike ćemo objasniti:

    • Šta podrazumeva trgovanje bitkoin derivatom
    • Kako trgovanje bitkoinim derivatima funkcioniše
    • I kako da kupite bitkoin derivat u Srbiji
    

    Šta je bitkoin trgovanje?

    Bitkoin derivat je izgrađen na distribuiranom digitalnom zapisu koji se zove blokčejn (blockchain).

    Kao što sam naziv implicira, blokčejn je povezano telo podataka, sastavljeno od jedinica koje se nazivaju blokovi koji sadrže informacije o svakoj transakciji, uključujući datum i vreme, ukupnu vrednost, kupca i prodavca, kao i jedinstveni identifikacioni kod za svaku razmenu. Unosi su nanizani hronološkim redom, stvarajući digitalni lanac blokova.

    Trgovanje bitkoin derivatom podrazumeva kupovinu i prodaju ovog kriptovalutnog derivata.

    » Pročitajte i naš uvod u trgovanje bitkoin CFD-ovima

    Glavne osobine bitkoin derivata

    Najbitnije je da znate da su glavne osobine bitkoin derivata nezavisnost, decentralizovanost i to što je javno dostupan kriptovalutni derivat dok su sve transakcije anonimne.

    • Nezavisnost Bitkoin derivat je nezavisan jer nijedna država, banka ili finansijska institucija ne može da kontroliše ili manipuliše mrežom koja sadrži bitkoin derivat. Drugim rečima, investitori mogu da kupuju, prodaju, šalju na spoljne e-novčanike i primaju bitkoin derivate bez potrebe da se oslanjaju na bilo koga.
    • Decentralizovanost Bitkoin derivat je decentralizovan jer omogućava svakome da šalje novac brzo i jeftino, u bilo koje vreme i bilo kome u svetu. Niko ne može da nametne ograničenja ko može da učestvuje, a ko ne.
    • Dostupnost ali i anonimnost Bitkoin derivat je javno dostupan jer svako može da vidi transakcije u knjizi (ledžer), ali je u isto vreme anoniman jer nije moguće povezati transakcije sa ljudima koji su ih napravili. Ovo je jako bitna stavka koje svi trejderi moraju biti svesni. Niko ne može ući u trag novca (bitkoin derivata) bez obzira sa kim trgujete i koje su sume u pitanju.
    

    Trgovina bitkoin derivatom u Srbiji

    Bitkoin derivat je kriptovalutni derivat koji je zabeležio najveći rast u vrednosti od svih kriptovalutnih derivata na svetu. Ovaj kriptovalutni derivat kupuju svetski moćnici, poznate finansijske institucije, ali i ‘obični’ trgovci koji žele da naprave profit tako što će kupovati i prodavati ovaj derivat u pravo vreme.

    Kako biste trgovali bitkoin derivatom u Srbiji, prvo je potrebno da otvorite račun na proverenoj platformi kako biste uopšte izašli na tržište i dobili mogućnost da razmenjujete bitkoin derivate. Ovakve aplikacije služe kao posrednik u transakcijama koje nameravate da izvršite.

    • Otvorite investicioni račun kod izabranog brokera. Proces otvaranja računa kod brokera biće onlajn, a potrebno je samo da unesete svoju ličnu kartu ili pasoš i dokaz adrese preko aplikacije.
    • Nakon otvaranja računa uplaćujete novac. Možete koristiti kreditnu karticu, pripejd karticu ili e-novčanik da to ispunite.
    • Izaberite tačno vreme kada želite da kupite bitkoin derivat, otvorite aplikaciju, potražite bitkoin derivat u njoj i kliknite na Kupi. Treba imati u vidu da je bitkoin derivat izuzetno promenljiv, što znači da cene veoma variraju.
    • Kada je kupovina obavljena, broker izdaje dokaz o kupovini i prikuplja proviziju. Brokeri naplaćuju proviziju kroz spred (spread), koji je razlika između kupovne i prodajne cene. Zbog toga je ključno proveriti spredove koje aplikacija nudi i da li su oni mali.

    Kako kupiti bitkoin derivat u Srbiji?

    Postoje dva načina ulaganja u bitkoin derivat; možete kupiti pravi bitkoin derivat ili investirati u njega putem CFD-a (proizvod finansijskih derivata).

    

    Glavna razlika između ove dve opcije je u tome što u prvom slučaju posedujete pravi kriptovalutni derivat, dok je u drugom slučaju ne posedujete, već umesto toga koristite finansijski derivat da spekulišete o kratkoročnoj ceni bitkoin derivata.

    Pre ulaganja, trebalo bi da temeljno analizirate razlike između različitih brokera, da izaberete onog koji najbolje odgovara vašim ciljevima i istražite njihovu strukturu provizija i mere bezbednosti.

    Saveti za početnike

    Evo najbitnijih saveta za sve one koji su novi u svetu kriptovalutnih i bitkoin derivata:

    • Koristite stop-loss opciju i ograničite mogućnost gubitka novca koristeći ove vrste naloga
    • Počnite na demo platformi
    • Saznajte više o bitkoin derivatu i kako njegova cena varira - učite, proučavajte i pratite kretanja na tržištu
    • Obavezno razvijte svoju investicionu strategiju pre nego što počnete da trgujete bitkoin derivatima
    • Budite sigurni da ne zatvarate pozicije rano jer održavanje vaše investicione strategije je od vitalnog značaja
    • Korišćenje leveridža (leverage) mora biti promišljeno jer ono omogućava investitoru da uloži više od onoga što je deponovano na računu
    • Izaberite brokera koji vam nudi dobro i brzo izvršenje trgovanja
    • Budite disciplinovani i držite se plana

    Trgovanje bitkoin derivatom u Srbiji se isplati

    U svakom vidu trgovanja pa i u svetu kriptovalutnih derivata, morate znati da su edukacija i stalni rad na svojim sposobnostima od vitalnog značaja i mogu biti presudni faktor za uspeh.

    Zato dobro izučite tržište, izaberite dobru platformu i brokera, napravite dobru strategiju, budite strpljivi i uspećete.