• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 5 najboljih CFDova obveznica za investiranje u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 8 mart, 2024.

    Kamatne stope za godišnje planove američkih državnih obveznica prikazane su plavom bojom na velikom LED zaslonu.

    Nesumnjivo je da su ugovori na razliku (CFDovi) omiljeni upravo zato što mogu da se odnose na bukvalno bilo šta. Najpopularniji su CFDovi na akcije i kriptovalute, ali nedavne prilike su učinile ova tržišta veoma nestabilnim.

    Stoga, investitori su u potrazi za novim finansijskim instrumentima. Polako ali sigurno, CFDovi na državne obveznice iliti dužničke hartije od vrednosti. Pošto ovo tržište uvek vidi porast aktivnosti tokom kriznih perioda, valjalo bi osvrnuti se na 5 najboljih CFD obveznica za investiranje u 2023.

    Posle možete da bacite pogled i na našu listu najboljih CFD indeksa, ako ste voljni da učinite vaš portfolio raznovrsnijim.

    

    1. US Treasury Obveznice

    Generalno najpopularnije obveznice širom sveta, Američke obveznice (US 10Yr T-Note) izdaje Američka Centralna Banka i generalno imaju period "sazrevanja" od 20 do 30 godina.

    Međutim, ekonomske prilike i podosta interesovanja mogu da učine da cena fluktuira tokom višegodišnjeg perioda. Uprkos svemu ovome, hartije od vrednosti koje izdaje Centralna Banka su veoma popularan predmet ugovora na razliku.

    Baš zbog aktivnog sekundarnog tržišta možemo da vidimo promene i na dnevnom nivou, što je veoma poželjna odlika kada kupujete veće lotove. US Treasury bonds su isto popularne među početnicima jer su generalno najbezbedniji finansijski instrument dostupan običnim investitorima.

    Takođe su i dobra osnova za savladavanje obveznica drugih država.

    2. Obveznice Nemačke Vlade

    Obveznice nemačke vlade (BUND) su oduvek bile popularne među trejderima na ovim prostorima, ali postale su zapaženije tek posle 2011. i prvog dostizanja prinosa od 2% na godišnjem nivou. Ovim kretanjem uzlaznom putanjom, nemačke obveznice su postale maltene jednake američkim i britanskim. U poslednje vreme, situacija je malo neizvesnija nego obično.

    Vlada je podigla kamatnu stopu više puta, dok je predsednik ECB Kristina Lagard izjavila da će njihova kamatna stopa potencijalno dostići i 3% do 2023. Ovakve rapidne promene su signal investitorima da je sada možda idealan trenutak da se kupuju CFDovi na obveznice nemačke vlade.

    U zavisnosti od perioda sazrevanja, cene na tržištu mogu sasvim solidno da rastu, i to veoma konzistentno. Posle pada cene i stagniranja tokom pandemije, 2022. je označila seriju ogromnih povećanja.

    3. Obveznice Britanske Vlade

    26. septembra, rekordan pad kursa britanske funte (GBP) je doveo i do porasta yielda za 54 basis poena, što je doguralo sveukupan yield do 4.533%. Ovo je ujedno i najveći skok od septembra 2008, što je mnogima poslužilo kao indikator da ćemo imati još jednu krizu te veličine. Kvasi Kvarteng, novi ministar finansija, je najavio snižavanje određenih poreza, što je dodatno povećalo yield.

    Stoga, može se reći da je idealan trenutak da se kupe CFDovi na obveznice britanske vlade. Kao i Nemci, Britanci isto planiraju da postepeno dostignu kamatnu stopu od 3% negde u toku 2023. godine. Koliko je ovo moguće u mnogo čemu zavisi i od toga da li je Kvarteng voljan da spreči neplanirane skokove kamatne stope. Za sada, situacija se malo i stabilizovala.

    

    4. Vanguard Obveznice

    Firma Vanguard je jedna od najpopularnijih, kako u Americi, tako i širom sveta. Sa prihodima od oko 7 milijardi dolara godišnje, poznati su i cenjeni pre svega zbog svojih indeksa i uticaja na američko korporativno tržište. Međutim, u poslednje vreme su odlučili da se pozabavede i ugovorima na razliku na vladine obveznice. Generalno nude veliki izbor kako ETFova, tako i CFDova.

    Pre svega bismo izdvojili BND-Vanguard Total Bond Market ETF (BND.IV), koji beleži ukupan porast od 3% u odnosu na svoju prvu pojavu 2007 godine. Iako je trenutno malo zabrinjavajuć pad od 14.80% vrednosti na godišnjem nivou, i dalje mismo da su Vanguard obveznice odličan izbor za sve one koji su u potrazi za novim finansijskim instruumentima. Takođe, padovi nikada nisu drastični, što znači da je ovo dobar način za upoznavanje sa tržištem bondova.

    5. Fidelity US Bond Indeks

    Jedan od najpopularnijih indeksa na tržištu, Fidelity US Bond Index Fund (FIMAX) je jedna od naših omiljenih opcija za investiranje u obveznice. Tokom perioda od 10 godina, prosečno beleži rast od 1.31% na godišnjem nivou, a 5.22% od 1990., kada je i uspostavljen ovaj indeks. Smatra se za jedan od najmanje rizičnih indeksa, ali takođe i nije previše profitabilan.

    Međutim, KapitalRS tim bi ga preporučio pre svega zato što ima dobar odnos između rizika i profita. NAV krajem Q3 2022 je bio $10.55, što ga stavlja u idealnu poziciju za rast usled neizbežnog oporavka tržišta.

    Zaključak

    Iako se obveznice smatraju najmanje rizičnim finansijskim instrumentima, način na koje funckionišu nije jednostavan. Pre nego što kupujete CFDove na obveznice, upoznajte se sa terminologijom i uslovima koje vam vaš onlajn CFD broker nudi. Pratite forecaste i vesti iz oblasti ekonomije.