• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • 7 najboljih poljoprivrednih CFDova za investiranje u 2024.

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 29 januar, 2024.

    7 Najboljih Poljoprivrednih CFDova za Investiranje

    Poljoprivredne sirovine su poznate i kao "meke" sirovine, zbog toga što se uzgajaju i što su samim tim i obnovljive. Međutim, trgovanje fizičkim količinama ili zalaženje preduboko u futures-e i opcije mogu da budu prevelik zalogaj za bilo kog početnika. CFDovi su zato odličan način da se pristupi ovom veoma aktivnom tržištu, sve sa minimalnim rizicima po samog investitora. Ako vas interesuje i investiranje na duže staze, ove sirovine će uvek biti tražene i potrebne, kakve god bile ekonomske ili geopolitičke prilike u tom trenutku. Zato ćemo danas predstaviti 7 najboljih poljoprivrednih CFDova, da otpočnete 2023. adekvatnim investicijama.

    1. Corn

    Za početak ćemo se pozabaviti najuzgajivanijom biljom na planeti zemlji - kukuruzom. Prvi put je uzgajan u Meksiku, pre oko 10,000 godina. Možda je nemoguče zamisliti ovo, ali proizvodnja kukuruza daleko premašuje pšenicu i pirinač, obe veoma popularne i korisne biljke. Postoji više vrsta, ali i više primena, kao što je destilacija kukuruza zarad pravljenja alkoholnih pića, ali i raznih vrsta biogoriva. Kako insistiranje na održivosti bude sve jasnije, tako će i cena kukuruznih CFDova da raste.

    2. Soybeans

    Baš kao što su pšenica, ovas i raž osnove naše ishrane u Evropi. tako soja ima istu ulogu u aziji. Ova mahunarka je popularna i zbog toga što je iz nje moguće u potpunosti ukloniti masti, što je čini idealnim sredstvom za kako ljudsku, tako i životinjsku ishranu. Isto tako, proteini iz soje se ekstrakuju i stavljaju u mnoge druge proizvode, što nas dovodi do zaključka da je i Zapadu potrebna soja. Ovaj poljoprivredni CFD je za nijansu manje volatilan od ostalih.

    3. Wheat

    Možda i najznačajnija žitatica na planeti, pšenica naprosto dominira tržištem poljoprivrednih CFDova. Naučnici veruju da su ljudi naučili kako da uzgajaju ovu biljku preko 10,000 godina, a godišnje se proizvede preko 750 miliona tona. Jedino kukuruz je popularniji kada su u pitanju proizvodi iz oblasti poljoprivrede. Glutenski proteini, kojih je pšenica puna, su takođe veoma bitni pri procesovanju hrane. I pošto se svet rapidno industrijalizuje, ova potrebna za pšenicom i njenim derivatima će samo rasti u budućnosti.

    4. Coffee

    Stižemo i do najpopularnijeg napitka na svetu. Verovali ili ne, zrnevlja biljke kafe imaju kiseo/gorak ukus da bi sprečili ostale životinje da ga konzumiraju, na taj način osiguravši siguran način razmnožavanja biljke. Međutim, ljudima se sviđa stimulativni efekat kafe, što je dovelo do nagle popularizacije ovog napitka. Trenutno se kafa uzgaja u preko 40 zemalja, dok je ubedljivi lider u ovom sektoru Brazil, sa 35% ukupne proizvodnje zrnevlja kafe. C. arabica i C. robusta su najpopularnije sorte, dok ima i ređih i traženiji. Isto tako je bitno navesti da je kafa sirovina sa drugim najvećim trading volume-om, plasirajući se odmah ispred nafte.

    5. Sugar

    Iako su neke zemlje poput SAD-a skoro potpune prešle na kukurzni sirup kao glavni zaslađivač, šećerna trska je i dalje među najtraženijim poljoprivrednim CFDovima. Ova korisna biljka raste pretežno u Brazilu, Indiji, Kini, Tajlandu, Australiji, Meksiku i Gvatemali. Važno je pratiti vesti i geopolitičke situacije u ovim zemljama, najviše zbog toga što bilo kakvo remećenje ustaljenog supply chain-a može da dovede do poteškoća tokom prilagođavanja, a i do ogromnih gubitaka. Moguće je otvarati long i short pozicija i na sam šećer, tako da postoji i alternativa trski, koja ovde više igra ulogu sirovine.

    6. Stoka

    Iako je stočarstvo jedna od najstarijih delatnosti u našoj civilizaciji, mnoge zemlje i danas nemaju adekvatnu klimu ni resurse da uzgajaju krave, svinje, ovce i ostale domaće životinje zarad ishrane. Zato su CFDovi na stoku danas među najpopularnijim finansijskim derivatima. Umesto da se lično upuštate u tržište i rizikujete sopstveni novac, možete da profitirate od skokova i padova u ceni. Naravno, nije laž kada kažu da je ovo jedna od najnestabilnijih niša, ali uz adekvatnu strategiju je sasvim moguče ostvariti uspeh.

    7. Mlečni proizvodi

    Mlečni proizvodi su oduvek bili jedan od temelja ljudske ishrane. Bilo da su u pitanju mleko, sir ili neki drugi derivat, nesumnjivo je da trgovanje ovim poljoprivrednim CFDom verovatno nikada neće stati. Da biste mogli adekvatno da trgujete ovim instrumentom, prvo treba da se upoznate sa proizvođačkim tendencijama različitih kompanija, a i sa time kome je najviše potreban stalan i stabilan uvoz ovih proizvoda. Takođe, međunarodna trgovina se vrši skoro uvek u dolarima, stoga je odnos USD prema drugim valutama isto tako bitan faktor.

    Zaključak

    Iako će poljoprivredne sirovine poput kukuruza, soje i kafe biti uvek tražene, njihova cena može drastično da skače. Faktori koji utiču na ovo su geopolitika, klima, rast populacije i još mnogo toga. Stručnjaci čak očekuju i upliv kriminalnih grupa na tržište poljoprivrede u budućnosti, najviše zbog porasta potražnje zbog rasta broja stanovnika u većim gradovima. Da biste adekvatno trgovali poljoprivrednim CFDovima, treba i da diversifikujete portfolio stvarima poput metala, energetskih i svih ostalih CFD sirovina. Kao i uvek, KapitalRS vam je na raspolaganju za sva pitanja.