Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.
Pretražite

DOGAĐAJI U FEBRUARU 2020 - 03/02/2020

Mikro analiza

03 februar, 2020

Samo za opšte informisanje. Nije namenjeno za pružanje investicionog saveta ili saveta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

  • Američki predsednik Donald Tramp će održati treći Govor o stanju nacije (4-5. februar)

Predsednik Tramp će održati treći Govor o stanju nacije (njegov četvrti govor pre zajedničkom sednicom Kongresa) u atmosferi zaoštrenog sukoba dok traje sudski proces za smenu predsednika u Senatu. Govor o stanju nacije je govor u kojem predsednik obično daje prikaz ekonomskog stanja, nacionalne bezbednosti i drugih ključnih stavki, a tom prilikom i najavljuje zakonodavne planove i prioritete za predstojeću godinu.

Mogući uticaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Tehnički panel grupe OPEC+ o uticaju korona virusa (4-5. februar)

Zajednički tehnički komitet OPEC i ne-OPEC država sastaće se 4-5. februara u Beču kako bi procenili uticaj kineskog korona virusa na potražnju za naftom, izjavili su za Rojters izvori upoznati sa pitanjem. Tehnički panel će verovatno objaviti preporuku o tome treba li produžiti trenutno ograničenje proizvodnje nakon marta, ili čak povećati ograničenje proizvodnje. Zvaničnici organizacije OPEC razmatraju na koji način najbolje da se izbore sa mogućim uticajem širenja virusa koji je do sada ubio preko 300 ljudi i izazvao nagli pad cene nafte.

Rusija je spremna na pomeranje sastanka zakazanog za mart na februar, radi pokretanja rasprave o mogućem uticaju korona virusa na potražnju za naftom, izjavio je ruski ministar energetike u petak. Aleksandar Novak je rekao da je vodio razgovor sa zvaničnikom Saudijske Arabije, dodajući da će nacijama koje proizvode naftu trebati još nekoliko dana da procene uticaj i ugovore datum sastanka. Saudijska Arabija je pokrenula razgovore sa članicama kartela OPEC i drugim saveznicima o pomeranju datuma sastanka grupe OPEC+ sa marta na početak februara, izjavila su četiri izvora iz grupe OPEC+ nakon što je nagli pad cene uznemirio Rijad. Zvanično, OPEC bi trebalo da se sastane u Beču 5. i 6. marta kada je trebalo da odrediti svoju tržišnu politiku.

Epidemija korona virusa u Kini mogla bi da smanji potražnju za preko 250.000 barela dnevno u prvom kvartalu ove godine što bi moglo da vrši pritisak na cenu nafte, posebno kada se uzme u obzira preterano visoka ponuda.

Mogući uticaj: Volatilnost cene sirove nafte

  • Američki senat odbacio svedoke u suđenju predsedniku Trampu, čime najavljuje oslobađajuću presudu (5. februar)

Američki senat je u petak glasao protiv pozivanja svedoka i prikupljanja novih dokaza u suđenju predsedniku Donaldu Trampu, što znači da će predsednik sledeće sedmice najverovatnije biti oslobođen optužbi. Glasanjem 51 za i 49 protiv, Senat u kojem većinu drže Republikanci sprečio je napore Demokrata da dovedu svedoke kao što su bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, koji navodno poseduje znanje iz prve ruke o naporima Trampa da vrši pritisak na Ukrajinu kako bi ova vršila istragu Trampovog političkog rivala, bivšeg podpredsednika Džoa Bajdena. Senat je na glasanju po stranačkoj linije odlučio o rasporedu ostatka suđenja i poslednje glasanje o presudi desiće se u sredu 5. februara u 16:00 po američkom vremenu, odnosno u 22:00 po centralno evropskom vremenu.

Završni argumenti biće izneseni u ponedeljak u 11:00 po američkom, odnosno u 17:00 po centralno evropskom vremenu, sa četiri vremena razlike između iskaza optužbe i odbrane. To će pružiti vremena četvorici senatora iz redova Demokrata koji su na listi mogućih predsedničkih kandidata vremena da stignu u Ajovu te večeri radi prvog takmičenja za nominaciju.

Skoro je izvesno da će Senat osloboditi Trampa optuže, jer je za uklanjanje predsednika sa pozicije potrebna dvotrećinska većina, a nijedan od 53 Republikanca u Senatu nisu nagovestili da će glasati u korist optužbe.

Mogući uticaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Podaci sa tržišta rada SAD (januar ) (7. februar u 14:30 časova)

Američko tržište rada je na kraju 2019. godine zabeležilo slabe rezultate, uz broj novih radnih mesta van poljoprivrede niži od očekivanog, pokazali su podaci ministarstva rada objavljeni početkom januara. Naime, broj novih radnih mesta van poljoprivrede iznosio je svega 145.000, dok je stopa nezaposlenosti ostala neizmenjena na 3,5%. Ekonomisti su očekivali 160.000 novih radnih mesta. Stopa nezaposlenosti je bila u skladu sa očekivanjima, na 50-godišnjem minimumu. Osim sporog rasta novih radnih mesta, i rast prosečne zarade je bio slabiji, uz uspon od 2,9%, ispod očekivanih 3,1%. U decembru je godišnji rast plata bio ispod 3% prvi put od jula 2018. godine.

Mogući uticaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Inflacija u SAD (januar) (13. februar u 14:30 časova)

Potrošačke cene u SAD su u decembru zabeležile blagi rast, sa većim cenama zdravstvenih usluga, dok je na mesečnom nivou inflacija usporila. Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks potrošačkih cena u decembru zabeležio rast od 0,2%, dok je u novembru beležio rast od 0,3%. Na mesečnom nivou, indeks je nakon skoka od 0,4% u oktobru kontinuirano usporavao. U 12 meseci do decembra, indeks je porastao 2,3%. U pitanju je najveći rast od oktobra 2018. godine i usledio je nakon godišnjeg rasta od 2,1% u novembru. Indeks je porastao na 2,3% u 2019. godini, što je najveći rast od 2011. godine, dok je u 2018. godini beležio rast od 1,9%. Ekonomisti iz Rojtersove ankete predviđali su da će indeks u decembru zabeležiti 0,3% rasta na mesečnom i 2,3% na godišnjem nivou. Bazni indeks potrošačkih cena, koji ne obuhvata volatilne cene prehrambenih namirnica i goriva, zabeležio je rast od 0,1%, nakon 0,2% zabeležnih u novembru. Preciznije govoreći, bazni indeks je u decembru porastao za 0,1133%, dok je u novembru taj rast iznosio 0,2298%. U 12 meseci do decembra, bazni indeks je zabeležio rast od 2,3%, što je najveći rast od oktobra 2018. Što se tiče 2019. godine, bazni indeks je porastao 2,3%, nakon rasta od 2,2% u 2018.

Mogući uticaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Maloprodaja u SAD (januar) (14. februar u 14:30 časova)

Maloprodaja u SAD je u decembru porasla treći mesec za redom. Ministarstvo trgovine saopštilo je da je maloprodaja u decembru porasla 0,3%. Podaci za novembar us pozitivno revidirani sa prvobitno očitanog rast od 0,2% na rast od 0,3%. Ekonomisti iz Rojtersove ankete očekivali su da će maloprodaja u decembru porasti 0,3%. U poređenju sa decembrom prethodne godine, maloprodaja je ostvarila rast od 5,8%. Bazna maloprodaja, koja ne obuhvata automobile, benzin, građevinske materije i prehrambene usluge u decembru je skočila za 0,5%, dok je za novembar negativno revidirana na pad od 0,1%.

Mogući uticaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Sastanak o monetarnim pitanjima Centralne banke Turske (19. februar)

Rast turske inflacije je u januaru ubrzao treći mesec za redom, preko većine očekivanja, što bi moglo da natera centralnu banku da pauzira ciklus sniženja kamatne stope. Potrošačke cene su porasle za 1,2% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u decembru taj rast iznosio 11,8%, objavila je Turska agencija za statistiku početkom februara. Prosečna očekivanja 22 ekonomiste iz Blumbergove ankete ukazivala su na rast od 11,9%. Na mesečnom nivou, cene su porasle za 1,4%.

Mogući uticaj: Volatilnost turske lire (TRY).

  • SEZONA FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA KOMPANIJA (Februar):

Kao i obično, sezona objavljivanja izveštaja o zaradama kompanija u SAD biće u centru pažnje. Izveštaji za četvrti kvartal privući će pažnju investitora. Objavljivanje izveštaja nastavlja se u februaru. Izveštaje o kvartalnom poslovanju u februaru će, između ostalih, objaviti i kompanije Alphabet Inc., NVidia, Walt Disney, General Motors, Twitter, Snap i Alibaba.

Mogući uticaj: Američke akcije i indeksi

GEOPOLITIKA

  • Sve veći broj žrtava koronavirusa podstiče strahove od usporavanja svetskog privrednog rasta

Kineska tržišta akcija i robe su početkom februara nakon otvaranja posle praznika Kineske nove godine pretrpela teške gubitke jer su investitori preferirali finansijske instrumente koji se smatraju sigurnim finansijkim utočištem nakon što se broj žrtava koronavirusa u tom trenutku popeo na 361 osobu. Broj žrtava je u Kini je u nedelju, 2. februara, iznosio 361, što čini 57 žrtava više u odnosu na prethodni dan, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija Kine. Broj novih potvrđenih slučajeva zaraze porastao je za 2.829, čime se broj ukupan broj zaraženih popeo na 17.205.

Prijavljen je barem još 171 slučaj u na desetine drugih država i regija, uključujući Sjedinjene Države, Japan, Tajland, Hong Kong i Veliku Britaniju.

Kako bi sprečila širenje panike na finansijskim tržištima, Centralna banka Kine je u ponedeljak povećala likvidnost tržišta za 1,2 bilijarde juana (173,8 milijardi dolara) putem obrnutih repo operacija. Četiri anonimna izvora za Rojters su izjavili da je kineski regulatorni organ tražio od menadžera fondova da se uzdrže od prodaje akcija nakon što su berze u ponedeljak naglo opale.

Najveća rafinerija u Aziji, kineska kompanija Sinopec Corp., saopštila je da će ovog meseca smanjiti aktivnost za oko 600.000 barela dnevno, što predstavlja oko 12% prosečne dnevne proizvodnje prošle godine, zbog strahova da će zdravstvena situacija uticati na potražnju za gorivom.

Mogući uticaj: Možemo očekivati da će dalji razvoj situacije uticati na kretanje američkog dolara, kao i evra, australijskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svetske akcije, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, takođe će verovatno ostati pod pritiskom. Takođe se očekuje povećana volatilnost cene zlata.

  • Trgovinski pregovori između SAD i EU počinju u februaru?

Nakon postizanja Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), kao i prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom, američki predsednik Donald Tramp fokusiraće se na Evropu, Veliku Britaniju i Indiju. Vašington i Evropska unija su u sukobu po pitanju subvencija proizvođačima aviona, kao i planova evropskih zemalja da nametnu poreze na digitalne usluge. Tramp je ponovo pretio nametima od 25% na uvoz automobila iz EU, iako nije doneo odluku do kraja novembra, kada je prema američkom zakonu istekao krajnji rok za to. Evropska unija će na moguće dodatne namete odgovoriti recipročnim protivmerama, izjavila je u januaru nemačka ambasadorka pri Sjedinjenim Državama, Emili Haber. Francuska je krajem januara pristala da odloži nametanje digitalnog poreza od 3% na tehnološke kompanije, dok su Sjedinjene Države u zamenu odložile carinske tarife od 100% na listu francuskih proizvoda u vrednosti od 2,4 milijarde dolara, izjavio je izvor iz francuske diplomatije. Vašington je već nametnuo tarife od 25% na evropska vina i druge proizvode, i tarife od 10% na avione, pri čemu je pretio podizanjem carina i nametanjem novih ukoliko pitanje subvencija ne bude rešeno.

Predsednica Evropske komisije, Ursula Von der Lejen bi u februaru trebalo da otputuje u Vašington sa ponudom za predsednika Trampa.

Mogući uticaj: Možemo očekivati da će dalji razvoj situacije uticati na kretanje američkog dolara, kao i evra, australijskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svetske akcije, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, takođe će verovatno ostati pod pritiskom. Takođe se očekuje povećana volatilnost cene zlata.

  • Trgovinski pregovori između UK i EU počinju u martu?

Budući trgovinski odnosi između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva zavisiće od toga u kojoj meri će Velika Britanija odstupati od evropske legislacije po pitanju zakona o radu, zaštite životne sredine i državne pomoći, što će odrediti prirodu britanskog pristupa evropskom tržištu. Britanski premijer Boris Džonson je prilikom iznošenja svog viđenja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom izjavio kako nema potrebe da Velika Britanija prati pravila Brisela. Premijer će iskoristiti govor u Londonu početkom februara kako bi se zalagao za ugovor o slobodnoj trgovini sličan onom sa Kanadom, uz pretnju odustajanjem od bilo kakvog trgovinskog sporazuma ukoliko to ne bude bilo moguće. Drugim rečima, Velika Britanija mogla bi da se vrati na uslove Svetske trgovinske organizacije ukoliko šefovi EU odbiju da potpišu trgovinski sporazum sličan onom postignutom sa Kanadom. Prema sporazumu između Kanade i EU 98% carinskih tarifa na robu se ne naplaćuje. Međutim, takav sporazum ne bi obuhvatao ključni britanski sektor usluga, koji obuhvata više od 80% poslova u Velikoj Britaniji.

Glavni pregovarač za EU, Mišel Barnie, takođe će početkom februara odrediti svoj pristup trgovinskim pregovorima.

Trgovinski pregovori između Velike Britanije i Evropske unije trebalo bi da počnu u martu, a evropski pristup pregovorima mora da bude odobren od strane svih 27 članica unije. Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napustilo Evropsku uniju 31. januara 2020. godine, pridržavaće se pravilima EU tokom perioda tranzicije koji se završava u decembru ove godine, a koji premijer odbija da produži.

Mogući uticaj: Volatilnost britanske funte.

IZVORI:

Blumberg, Rojters, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah