Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.
Pretražite

DOGAĐAJI U JANUARU 2023. - 29/12/2022

Mikro analiza

29 decembar, 2022

Samo za opšte informisanje. Nije namenjeno za pružanje investicionog saveta ili saveta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

DOGAĐAJI U JANUARU 2023.

  • ISM indeks menadžera nabavke u proizvodnji u SAD (decembar) (4. januara u 15:00 GMT+1)

Indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru za novembar iznosio je 49. Tržišta su očekivala 48.5 u decembru.

Mogući uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Stopa nezaposlenosti u SAD i broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru (NFP) (decembar) (6. januara u 13:30 GMT)

Stopa nezaposlenosti je u novembru bila 3.7%. Očekuje se da će u decembru porasti na 3,8%. Očekuje se da će se broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru u decembru smanjiti na 250.000, što je manje od 263.000 u novembru.

Mogući uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Politika nulte tolerancije prema koronavirusu u Kini se završava (8. januara)

Kina će ukinuti svoju politiku karantina za putnike koji ulaze u zemlju 8. januara. Vlasti više neće biti prisiljene da stavljati pacijente i njihove najmilije u karantin i zatvaraju regije

Mogući uticaj: volatilna roba, akcije turističkih kompanija

  • Podaci o inflaciji u SAD (novembar) (10. decembra u 13:30 GMT)

Bazni CPI (isključujući hranu i energente) u novembru je iznosio 6.0% godišnje. Očekuje se da je osnovni indeks potrošačkih cena u decembru opao na 5,9% u odnosu na prethodnu godinu. Indeks potrošačkih cena za oktobar novembar je bio 7,7% u odnosu na prethodnu godinu, a predviđa se da je u decembru pao na 7,0% u odnosu na prethodnu godinu.

Mogući uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Svetski ekonomski forum: Davos (16 - 23. januara)

Svetski čelnici će se okupiti kako bi razgovarali o ekonomskim, političkim, finansijskim i socijalnim pitanjima na godišnjem sastanku WEF-a. Bilateralni sastanci se održavaju na marginama glavnog sastanka.

Mogući uticaj: Potencijalno mnoštvo instrumenata, uključujući robu, valutne parove, akcije i metale

  • Maloprodaja u SAD (decembar) (18. januara u 13:30 GMT)

Maloprodaja je u novembru pala za 0,6 posto na mesečnoj osnovi. Očekuje se da će maloprodaja u decembru porasti za 0,3% na mesečnoj osnovi.

Mogući uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Sastanak Banke Japana (18. januara u 03:00 GMT)

Banka Japana će održati sastanak na kojem će odrediti svoje kamatne stope. Trenutna stopa iznosi -0.10% i očekuje se da će ostati na tom nivou.

Mogući uticaj: Volatilnost japanskog jena

  • Sastanak Banke Kanade (25. januara u 15:00 GMT)

Banka Kanade će održati sastanak radi utvrđivanja kamatnih stopa. Trenutno su 4,25%. Prognoza je da će stopa ostati ravna na 4,25%, ali neki analitičari kažu da bi stope mogle porasti za 25 baznih bodova.

Mogući uticaj: volatilan kanadski dolar i kanadske akcije

  • BDP Sjedinjenih Država, prvo čitanje (4. tromesečje) (26. januara u 13:30 GMT)

Konačan izveštaj o američkom BDP-u za 3. tromesečje pokazao je 3,2%. Inicijalni podaci o američkom BDP-u za 4. tromesečje očekuju se 26. januara, a predviđa se da će iznositi 1,2% u odnosu na prethodno tromesečje.

Mogući uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Sezona finansijskog izveštavanja (januar)

Sezona finansijskog izveštavanja za 4. tromesečje započinje sredinom januara, a prve će izvestiti banke. Kompanije koje će objaviti svoje rezultate u januaru su Taiwan Semiconductor, Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs, United Airlines, Netflix, American Airlines, General Electric, Johnson & Johnson, Microsoft, IBM, Intel, Las Vegas Sands, Tesla, Apple, Caterpillar, McDonalds, Chevron, Exxon Mobil, Pfizer, Spotify i General Motors.

  • Stalne napetosti između Sjedinjenih Država, Rusije, Evrope i Ukrajine (januar)

Rat u Ukrajini traje već deseti mesec. Nema naznaka da će se rat uskoro završiti. Zapadne sankcije i finansijska podrška Ukrajini ne slabe. Zapad i dalje šalje sve snažnije oružje u Ukrajinu. Rusija ne pokazuje znakove povlačenja. Ukrajina je nedavno rekla da se nema o čemu raspravljati dok se Rusija ne povuče sa svih okupiranih teritorija, uključujući Krim. Rusija je odgovorila da to nema šanse i da su te regije sada dio Rusije.

Mogući uticaj: volatilan američki dolar, gas, ruska rublja, zlato, nafta, paladijum, pšenica i američke akcije.

IZVORI:

Blumberg, Rojters, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
ZLATO Grafikon
Osveži vreme: -
Najviši
Najniži
1M 5M H D W
Cene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah