Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 76% retail klijenata gubi novac trgujući sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 16/09/2019 - 20/09/2019

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 18/09/2019

18 septembar, 2019
Nedeljna analiza 18/09/2019 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio u odnosu na američki dolar. ECB je snizila referentnu kamatnu stopu za 0,1%, na minus 0,5%, i odlučila da otpočne sa kupovinom 20 milijardi evra mesečno duga evro zone. Time je ponovo pokrenut program kvantitativnog popuštanja koji je relativno nedavno bio ukinut.

Britanska funta je ojačala prošle nedelje jer je britanski premijer Boris Džonson nastavio da „gura“ izmene sporazuma o Brexit-u. Međutim, u ponedeljak nije bilo proboja oko sporne irske backstop klauzule, kad su se susreli on i Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije. Japanski jen je blago oslabio uoči sastanka Banke Japana u četvrtak, ali se konsolidovao oko nivoa 108 jena za dolar.

Uoči sastanka Federalnih rezervi SAD u sredu, cena zlata uglavnom leluja oko 1500 dolara za finu uncu. Prinosi američkih državnih obveznica snažno su se povukli, dok se očekuje da će u četvrtak biti nastavljeni pregovori američko-kineskih trgovinskih zvaničnika na nižem nivou.

Američki berzanski indeksi su usporili jer su najnoviji pozitivni ekonomski podaci iz SAD, sa tržišta rada u avgustu, inflaciji i maloprodaji, poduprli prognoze investitora o naglašenijem hawkish Fed-u 18. septembra.

Cena sirove nafte skočila je više od 15% nakon što je u subotu napadnuta najveća fabrika za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i obližnje naftno polje. Time je amputirano oko 5,7 miliona barela dnevne proizvodnje, odnosno više od 50% proizvodnje nafte u pustinjskoj kraljevini. Međutim, američki predsednik Donald Tramp rekao je da ne namerava da ratuje zbog tog napada.

IZVORI:

Blumberg, Rojters, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah