Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 76% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 28/09/2020 - 02/10/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 30/09/2020

30 septembar, 2020
Nedeljna analiza 30/09/2020 Ekonomski kalendar

Paritet evro-dolara je malo izmenjen prethodne sedmice. U petak je evro opao na nivo od skoro 1,16 dolara, ali se zajednička evropska valuta oporavila u ponedeljak i utorak zbog uvećanih očekivanja da će se u SAD doći do novog zakona o fiskalnim podsticajima, jer republikanci i demokrate ponovo rade na dogovoru u Kongresu.

Britanska funta je oslabila, ali se snažno oporavila u ponedeljak. EU i Velika Britanija izrazile su spremnost na ustupke uoči ključnih pregovora koji će se ove sedmice održati u Briselu. Obnovljeni optimizam o post-Brexit-u pomogao je oporavku britanske valute. Osim toga, član uprave Banke Engleske, Dejv Ramsden odbacio je mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u kratkom roku. Japanski jen je oslabio prošle sedmice zbog prevladavajućeg raspoloženja investitora - za preuzimanjem rizika. Sve u svemu, dolarski indeks je bio u usponu, ali se povukao u ponedeljak i utorak, jer je politička neizvesnost uoči predizborne debate između Donalda Trampa i Džoa Bajdena držala investitore na oprezu.

Cena zlata završila je prošlu sedmicu na nižem nivou, ali se konsolidovala u ponedeljak jer pobornici rasta cene koji se nadaju da će Kongres SAD ipak podržati plemeniti metal, odobravanjem još jednog programa fiskalne podrške, nakon onog iz aprila meseca.

Američki berzanski indeksi blago su porasli prošle sedmice. Rastući broj infekcija u svetu i SAD, držali su indekse pod pritiskom, dok su obnovljene nade u sveži dotok dolara od strane Kongesa zadržali pozitivno raspoloženje na Wall Street-u.

Sirovom naftom je trgovano u uskom rasponu. Iran nekako uspeva da izveze velike količine nafte poslednjih meseci, uprkos američkim sankcijama, pokazuju podaci satelitskog praćenja. Sve veća zabrinutost zbog sve većeg broja infekcija u svetu, manje putnika u avio saobraćaju i moguće nove mere ograničenja kretanja, sputavaju cenu nafte. S druge strane, najavljeni štrajk na norveškim naftnim platformama u Severnom moru, planiran za sredu, pružio je određenu podršku ceni ovog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah