Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 10/12/2018 - 14/12/2018

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 12/12/2018

12 decembar, 2018
Nedeljna analiza 12/12/2018 Ekonomski kalendar

Prošle sedmice, evro je, uz osetne oscilacije, uglavnom zadržao paritet u odnosu na američki dolar. Zajednička evropska valuta, dobila je umerenu podršku za jačanje nakon što je na stranačkim izborima Hrišćansko-demokratske unije u Nemačkoj pobedila štićenica kancelarke Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer. Međutim, saga o budžetu Italije i nemiri u Francuskoj i dalje pritiskaju evro.

U utorak je britanska funta dotakla najnižu vrednost u poslednjih 20 meseci. Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Tereza Mej odložila je glasanje o sporazumu o Bregzitu, što je izazvalo zabrinutost da bi UK moglo trnovitim putem, odnosno bez sporazuma sa Evropskom unijom, napustiti ovu nadnacionalnu organizaciju. Ona je u utorak bila u poseti evropskim zvaničnicima kako bi pokušala da izdejstvuje dodatne garancije za tzv.”backstop”, odnosno dogovor da između Severne Irske i Republike Irske neće biti uspostavljena čvrsta granica. Alternative koje su sada u opticaju jesu sporazum u poslednjem trenutku, tvrdi, odnosno neuređeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, ali i organizovanje novog referenduma. U međuvremenu, ona će se u parlamentu suočiti i sa glasanjem o nepoverenju.

Japanski jen je uz solidne oscilacije umereno oslabio u odnosu na američku valutu.

Sveukupno gledano, indeks američkog dolara je blago porastao prošle sedmice uprkos najavama da bi Federalne rezerve mogle usporiti sa dinamikom uvećanja kamatne stope, kao i posle objavljivanja razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada u petak. Naime, geopolitički rizici su uvećani pa i potražnja za američkom valutom. Otvorena pitanja u Evropi, Brexit i hapšenje ćerke osnivača kompanije Huawei u Kanadi, Meng Wanzhou, po poternici SAD neki su od razloga.

Turska lira je blago oslabila u odnosu na američki dolar. Cena zlata je nastavila umerenim rastom. Međutim, za sada, cena od 1250 dolara za finu uncu čini se nedostižnom.

Cena sirove nafte je porasla prošle sedmice tokom izrazito volatilnog trgovanja. U petak su se organizacija OPEC i Rusija sporazumeli da smanje proizvodnju ovog energenta za 1,2 miliona barela dnevno u narednih šest meseci, od čega 800.000 barela otpada na OPEC a 400.000 barela na Rusiju i ostale partnere. Ove vesti nisu unele preterani optimizam jer ponuda na tržištu nafte ostaje visoka, dok potražnja usporava.

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah
Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 86.59% retail klijenata gubi novac trgujući sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.