Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.
Pretražite

Događaji u aprilu 2024. godine - 28/03/2024

Mikro analiza

28 mart, 2024

Samo za opšte informisanje. Nije namenjeno za pružanje investicionog saveta ili saveta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

Događaji u aprilu 2024. godine

  • Indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru SAD za mart (1. april) u 15:00 GMT+1)

Indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru u martu, koji je prethodno objavljen, iznosio je 47,8. Taj broj je bio ispod očekivanih 49,5.

Potencijalni uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • OPEK+ Zajednički komitet za nadzor ministara (JMMC) (3. april)

Članice OPEK+ (uključujući Rusiju) će se sastati i ne očekuje se da će napraviti veće promene u trenutnom sporazumu. Kartel je u martu produžio trenutno smanjenje proizvodnje do kraja juna.

Mogući uticaj: Volatilnost sirove nafte i benzina

  • Stopa nezaposlenosti u SAD i broj zaposlenih van sektora poljoprivrede (NFP) (mart) (5. april u 13:30 GMT+1)

U prethodnom mesecu stopa nezaposlenosti iznosila je 3,7%. Broj zaposlenih van sektora poljoprivrede (NFP) u prethodnom mesecu bio je 275.000.

Potencijalni uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Sastanak Banke Kanade (10. april u 14:45 GMT+1)

Banka Kanade održaće sastanak kako bi utvrdila kamatne stope. Trenutno su stope na 5%. Prognoza je da će ostati nepromenjene. Trenutna očekivanja su da je smanjenje stope verovatnije u junu.

Potencijalni uticaj: volatilni kanadski dolar i kanadske akcije

  • Podaci o inflaciji u SAD (mart) (10. april u 13:30 GMT+1)

Bazni CPI (bez hrane i energije) u februaru je iznosio 3,8%. Osnovni indeks potrošačkih cena za februar bio je 3,2%, što je više od očekivanih 3,1%.

Potencijalni uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Sastanak Evropske centralne banke (11. april u 13:15 GMT+1)

Evropska centralna banka sastaće se kako bi razgovarala o kamatnim stopama. Stope su trenutno na 4,5% i mogle bi da ostanu na tom nivou i ovog meseca. Analitičari kažu da će do smanjenja stope verovatno doći u junu.

Mogući uticaj: volatilnost evra i evropskih akcija

  • Maloprodaja u SAD u martu (15. april u 13:30 GMT+1)

Maloprodaja je u februaru porasla za 0,6% na mesečnom nivou, nešto ispod tržišnih očekivanja.

Potencijalni uticaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih akcija

  • Sastanak Banke Japana (26. april u 03:00 GMT+1)

Banka Japana će održati sastanak kako bi utvrdila svoje kamatne stope. Prošlog meseca banka je povećala stope za 0,10%, što je prvo povećanje od 2016. godine. Ne očekuju se promene ovog meseca.

Mogući uticaj: volatilnost japanskog jena

  • Sezona finansijskog izveštavanja kompanija za K1 (april)

Sezona izveštavanja u 1. kvartalu počinje u aprilu, kada će velike banke prve objaviti svoje rezultate, a slede neke od najvećih svetskih kompanija.

JP Morgan i Citigroup će rezultate objaviti 12. aprila. Očekuje se da će Goldman Sachs i BoA objaviti svoje rezultate 16. aprila. Očekuje se da će Tesla objaviti svoje rezultate 17. aprila, Netflix 18. aprila, a Microsoft 23. aprila. Očekuje se da će Facebook objaviti rezultate 24. aprila, a Apple 25. aprila, dok će AMD objaviti rezultate 30. aprila.

Mogući uticaj: volatilnost američkih akcija

  • RAT IZRAEL-HAMAS: PREGOVORI PROPALI POSLE REZOLUCIJE UN, NASTAVLJAJU SE NAPADI HUTA NA BRODOVE U CRVENOM MORU (APRIL)

IZRAEL SE POVLAČI IZ PREGOVORA O PREKIDU VATRE U DOHI. Nakon rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre, Izrael se povukao iz pregovora o prekidu vatre u Dohi. Izrael je saopštio da će nastaviti sa operacijama u Gazi i napasti pogranični grad Rafu kako bi eliminisao Hamas. SAD nastavljaju da se zalažu za nastavak pregovora. Napadi Huta na teretne brodove u Crvenom moru su u toku, a Huti su rekli da će proširiti svoje operativno područje. Čini se da situacija eskalira, a naredne nedelje će biti kritične.

Rizik od dalje eskalacije ovog meseca povezan je sa važnim verskim periodima: mesecom Ramazanom (do 8. aprila) i Vaskrsom (od 22. do 30. aprila). To su periodi povećanog rizika u kojima potencijalni napadi mogu izazvati visoku volatilnost.

Mogući uticaj: volatilna sirova nafta, prirodni gas, zlato

IZVORI:

Blumberg, Rojters, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
ZLATO Grafikon
Osveži vreme: -
Najviši
Najniži
1M 5M H D W
Cene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah