Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 07/06/2021 - 11/06/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 09/06/2021

09 jun, 2021
Nedeljna analiza 09/06/2021 Ekonomski kalendar

Paritet evra u odnosu na dolar se malo izmenio pokazujući, međutim, veliku nestabilnost. Otvaranje Evrope je u toku, dok se redovni sastanak Evropske centralne banke očekuje u četvrtak. Na njemu bi se moglo više čuti o nastavku oporavka zone evra, ali bez naznaka o sužavanju programa otkupa obveznica sa tržišta. Podaci s američkog tržišta rada koji su objavljeni u petak, pokazuju sporiji tempo otvaranja novih radnih mesta u SAD što je vuklo dolar na dole. S druge strane, američka valuta je prilično otporna iznad nivoa 1,22.

Valutni par GBP/USD se kretao pobočno prošle sedmice. Potpuno otvaranje UK predviđeno za 21. juni moglo bi da se odloži zbog porasta slučajeva virusa korona i brzog širenja indijske varijante. Funta se trguje oko 1,4150. Japanski jen se malo promenio u odnosu na dolar, ali se kretao u dijapazonu 109 - 110 jena za dolar. Sastanak G7 ovog vikenda biće prilika za promociju međunarodnih napora u borbi protiv pandemije i klimatskih promena.

Cena zlata se trgovala oko nivoa od 1900 dolara, ali je bila prilično promenljiva. Rastuća inflacija i niski prinosi državnih obveznica razvijenih zemalja pokretački su faktori rasta zlata u poslednja dva meseca. Snažan rast cene u tom periodu, ujedno je glavni neprijatelj za dalji rast.

Američki berzanski indeksi su blago porasli. Uski opseg fluktuacije repernih indeksa podržan je suzdržanošću investitora da otvaraju pozicije uoči objavljivanja najnovijih brojki o inflaciji u četvrtak.

Cene sirove nafte porasle su na najviši nivo od oktobra 2018 dostigavši 70 dolara za barel, nafte tipa WTI. Cena se nakratko povukla u ponedeljak i utorak zbog uknženja profita jednog broja trgovaca i najnovijih podataka koji pokazuju da je kineski uvoz nafte opao u maju. Međutim, sveukupni optimizam o snažnom oporavku potražnje podržao je cenu glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah