Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.
Pretražite

SEZONA KVARTALNOG FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA (1. kvartal) (SAD): 12. aprila - 15. maja

Specijalni izveštaji - 01/04/2024

01 april, 2024

Navedeni primer koristi Ugovore za Razliku (Contracts For Difference- CFD) Kalkulacije su pripremljene samo za cenu određenog instrumenta na dole navedeni datum i predstavljaju potencijalnu priliku za profit ili gubitak. Ne daje se nikakva garancija za tacnost i potpunost tih informacija, stoga svako lice koje deluje u skladu sa navedenim, cini to u potpunosti na sopstveni rizik.

  • OČEKUJE SE DA ĆE SEZONA FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA ZA 1. KVARTAL SLUŽBENO ZAPOČETI 12. APRILA 2024. Svake sezone, bankarski sektor, na čelu s JPMorganom, Wells Fargoom i Goldman Sachsom prvi izveštava o rezultatima.
  • ŠTA TO DONOSI: kvartalni izveštaji kompanija vrlo su volatilni jer kompanije objavljuju zaradu po akciji i prihode za protekli kvartal. Takođe izveštavaju o svojim budućim izgledima u obliku smernica koje se odnose na zaradu po akciji i prihode. Smernice obično odražavaju očekivanja za nadolazeći kvartal.
  • OSNOVNA PRAVILA: REZULTATI NASPRAM OČEKIVANE REAKCIJE CENE. Analitičari Volstrita obično daju vlastite projekcije kada je reč o zaradi po akciji i prihodima kompanije koja će objaviti svoj izveštaj. Stvarna brojka navedena na datum objave obično se razlikuje od predviđanja analitičara, što posledično dovodi do volatilnosti akcija, a to je zbog neočekivanih novih informacija. Neka od osnovnih pravila ilustrirana su u tablici I.

Tablica I: očekivana reakcija cena akcija na različite scenarije.

Izvor: Investopedia.com

AMERIČKA BERZA: POSLEDNJIH ŠEST TROMESEČJA

  • NA POSLEDNJA TROMESEČJA UTICALA JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA (AI). Od kraja 2022. godine, kada je OpenAI objavio svoju platformu ChatGPT, mnoge su druge kompanije najavile projekte, ulaganja i napredak u veštačkoj inteligenciji. Između ostalog, Nvidia je nastavila da proizvodi novi čip veštačke inteligencije, Meta (Facebook) je objavio svoju platformu Lamma, Google je objavio Bard i Gemini i tako dalje. Njihove buduće prognoze zarade počele su da se poboljšavaju, a njihove su akcije imale neke od najboljih rezultata od kraja 2022.
  • AMERIČKE AKCIJE U RAZDOBLJU KVARTALNOG IZVEŠTAVANJA (RAZDOBLJE OD 3. KVARTALA 2022. DO 4. KVARTALA 2023) Tablica u nastavku ilustruje cenovni učinak glavnih tehnoloških akcija (nazvanih veličanstvenih 7) i glavnih američkih indeksa akcija. U proseku, počevši od trećeg kvartala 2022, indeks USA 100 porastao je za 4,98% u svakom kvartalu. U istom je razdoblju indeks USA500 porastao za 3,52%, dok je indeks USA30 porastao za oko 3,00%. Facebook i NVIDIA u proseku bi porasle za 10,37%, odnosno 21,42%. Google je u proseku najmanje rastao, samo 2,48%.

Tablica II: američke akcije i njihova promena cena tokom sezone kvartalnih izveštaja (razdoblje od 3. kvartala 2022. do 4. kvartala 2023).

Izvor podataka: MetaTrader 4 Platforma

IZVORI:

Blumberg, Rojters, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
USA100 Grafikon
Osveži vreme: -
Najviši
Najniži
1M 5M H D W
Cene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah