Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.
Pretražite

ODLUKA FEDERALNIH REZERVI O KAMATNOJ STOPI 20. MARTA 2024.

Specijalni izveštaji - 18/03/2024

18 mart, 2024

Navedeni primer koristi Ugovore za Razliku (Contracts For Difference- CFD) Kalkulacije su pripremljene samo za cenu određenog instrumenta na dole navedeni datum i predstavljaju potencijalnu priliku za profit ili gubitak. Ne daje se nikakva garancija za tacnost i potpunost tih informacija, stoga svako lice koje deluje u skladu sa navedenim, cini to u potpunosti na sopstveni rizik.

ODLUKA FEDERALNIH REZERVI O KAMATNOJ STOPI 20. MARTA 2024.

SPECIJALNI IZVEŠTAJ: američke akcije, roba, američki dolar

Datum: 20. marta 2024.

Događaj: odluka FED-a o kamatnoj stopi (18:00 GMT). Konferencija za novinare u 18:30 GMT.

KAMATNA STOPA FEDERALNIH REZERVI (TRENUTNA): 5,50%

TABLICA I: ODLUKA FEDERALNIH REZERVI O KAMATNIM STOPAMA I NJEN POTENCIJALNI UTICAJ NA TRŽIŠTA

Izvor: CMEGROUP.COM

  • SCENARIO I:

OČEKIVANI ISHOD: RAST akcija u SAD, zlata, PAD američkog dolara

Prema scenariju I, za koji postoje veće šanse da se ostvari, Federalne rezerve mogu da signaliziraju da će sledeći ciklus smanjenja kamatnih stopa započeti u junu ove godine. Cene roba zavise od kamatnih stopa centralnih banaka. Kada kamatne stope u SAD padnu, cene robe denominirane u američkim dolarima (zlato, srebro, paladijum, platina, bakar) postaju jeftinije jer niže kamatne stope smanjuju vrednost američkog dolara. Niže cene prirodno povećavaju potražnju za robom, što kasnije dovodi do viših cena. Dakle, s očekivanim padom kamatnih stopa, posebno u SAD, može se očekivati povećanje cena roba. Uz to, niže kamatne stope čine pozajmljivanje novca pristupačnijim, što bi kompanijama u celini moglo da omogući prikupljanje gotovine i ulaganje u svoje profitabilne projekte. U tu svrhu niža kamatna stopa može značiti i veće cene akcija.

  • SCENARIO II:

OČEKIVANI ISHOD: PAD američkih akcija, zlata, RAST američkog dolara

Prema scenariju II, Federalne rezerve mogu da odgode početak sledećeg ciklusa smanjenja stopa. To može dovesti do razočaranja nekih investitora. U ovom slučaju, veće kamatne stope tokom dužeg perioda mogu da pružie pozitivnu potporu američkom dolaru, dok se može očekivati pad cena roba, vođenih zlatom i američkim akcijama. Scenario II suprotan je scenariju I u smislu očekivane reakcije tržišta.

IZVORI:

Blumberg, Rojters, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
USA100 Grafikon
Osveži vreme: -
Najviši
Najniži
1M 5M H D W
Cene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah