Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 13/09/2021 - 17/09/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 15/09/2021

15 septembar, 2021
Nedeljna analiza 15/09/2021 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio u odnosu na dolar. Evropska centralna banka je prošle sedmice, učinilo se, ostala nezabrinuta zbog sve veće inflacije u zoni evra, ne povlačeći odlučnije poteze u pravcu zatezanja monetarne politike. Osim toga, stranka levog centra (SDP), učvrstila je svoju poziciju u Nemačkoj. Njihov vođa Olaf Šulc nije isključio koaliciju sa radikalnom levicom, koja je pretezala na zajedničku evropsku valutu.

Britanska funta je blago porasla uprkos stalnim post-Brexit tenzijama između EU i UK. Britanska strana insistira na tome da nastavi da krši Severnoirski protokol. Međutim, odlični podaci sa britanskog tržišta rada u utorak kad je zabeležen dalji pad stope nezaposlenosti sa 4,7% na 4,6%, pogurao je ostrvsku valutu. Japanski jen se malo izmenio u odnosu na dolar, ali je ojačao u utorak. Sve u svemu, indeks dolara se malo izmenio uz osetne fluktuacije.

Cena zlata je prošle sedmice bila pod pritiskom klizeći ispod nivoa od 1800 dolara a pred objavljivanje avgustovskih podataka o inflaciji cena u SAD u utorak.

Te brojke su pokazale usporavanje što je pomoglo ceni zlata da se vrati na 1800 dolara za finu uncu.

Američki berzanski indeksi su prošlu sedmicu zatvorili na nižem nivou. Investitori očekuju značajnu korekciju na tržištu akcija do kraja godine, u kontekstu posrtanja globalnog ekonomskog oporavka. Podršku berzi može pružiti usvajanje budžetskog paketa američkog predsednika Džoa Bajdena, u vrednosti od oko 3500 milijardi dolara.

Cene sirove nafte porasle su prošle sedmice dostigavši u utorak maksimum u poslednjih šest nedelja. Strahovi da bi novoformirani uragan Nikolas mogao (opet) stvoriti velike probleme južnim obalama SAD, u Teksasu i Luizijani, gurnuo je cenu nafte tipa WTI iznad nivoa od 70 dolara za barel. Osim toga, Međunarodna agencija za energetiku iz Pariza je prognozirala veliki oporavak potražnje za naftom do kraja ove godine.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah