Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 30/08/2021 - 03/09/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 01/09/2021

01 septembar, 2021
Nedeljna analiza 01/09/2021 Ekonomski kalendar

Evro je ojačao u odnosu na dolar. Predsedavajući Federalnih rezervi SAD, Džerom Pauel, izjavio je u petak da Fed neće žuriti sa umanjenjem obima upumpavanja likvidnosti, u vidu otkupa obveznica od (trenutno) 120 milijardi dolara mesečno. Ta poruka je oslabila dolar. S druge strane, podaci o inflaciji cena u zoni evra u avgustu, bili su mnogo viši od očekivanja, pokazali su podaci u utorak. To bi moglo podstaknuti zvaničnike ECB da počnu da razmišljaju o eventualnoj promeni monetarne politike evro zone koja se zasniva na nultoj kamatnoj stopi, a što je podržalo uzlazni trend EUR/USD.

Britanska funta se blago oporavila, a glavni pokretač je opšte povlačenje dolara. Broj novih slučajeva Covid-19 u Velikoj Britaniji i dalje je visok. Međutim, broj dnevnih infekcija i dalje se kreće oko 30.000, tj. ne uvećava se. Japanski jen se malo izmenio u odnosu na dolar. Sve u svemu, indeks dolara se oštro povukao, između ostalog, i zbog pada prinosa na obveznice američkog trezora. U petak će najnoviji podaci s američkog tržišta rada biti u fokusu, jer je Fed ukazao da je zaposlenost prvorazredan pokazatelj u tekućim razmatranjima o (mogućem) zaokretu monetarne politike.

Cena zlata se u petak probila iznad nivoa od 1800 konsolidujući dobitke ove sedmice, dok je pozitivno raspoloženje investitora preovladavalo. Privlačnost zlata kao sigurnog utočišta dobila je na intenzitetu nakon što su se pojačale zabrinutosti oko globalnog ekonomskog oporavka, usled konstantnog širenja delta varijante virusa na globalnom nivou.

Američki indeksi zatvorili su u ponedjeljak na novom istorijskom maksimumu, dok je („dovish”) govor Džeroma Pauela u petak, nastavio pružati vetar u leđa cenama akcija, pogotovo iz tehnološkog sektora.

Cene sirove nafte porasle su prošle sedmice uoči uragana Ida, koji je u nedelju zapljusnuo jugoistok SAD kao uragan 4. kategorije. Uragan je izbacio iz funkcije oko 94% proizvodnje nafte i gasa na obali Meksičkog zaliva i naneo „katastrofalnu” štetu elektrodistribuciji savezne države Luizijana. Oko 1,72 miliona barela dnevno proizvodnja nafte, ostalo je izvan mreže snabdevanja u SAD a evakuacija je izvršena na 288 platformi. Međutim, incijativa OPEC+ se sastaje u sredu a sastanak će najverovatnije potvrditi julski plan o ispumpanju više nafte, tj. 400.000 barela dnevno svakog meseca od avgusta do decembra.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah