Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 19/07/2021 - 23/07/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 21/07/2021

21 jul, 2021
Nedeljna analiza 21/07/2021 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio u odnosu na dolar. Španija, Portugalija i Nizozemska prednjače po broju infekcija novim sojem, dok su poplave harale Nemačkom i Belgijom. U četvrtak će Evropska centralna banka održati svoj redovni sastanak o monetarnoj politici, prvi put nakon najave novog strateškog pristupa koji je manje strog prema visini inflacije u evro zoni.

Britanska funta je snažno oslabila testirajući u utorak nivo 1,36 prema dole. Broj dnevnih infekcija približio se brojki od 50.000 poslednjih dana, dok je Britanija ostala odlučna da u potpunosti otvori ekonomiju 19. jula što se i dogodilo.

Japanski jen je bio retki izuzetak u naletu dolara i ponovo je otkrio svoju tradicionalnu privlačnost kao sigurno („safe haven“) utočište zbog previranja na tržištu koja su započela u petak a pojačana u ponedeljak.

Cena zlata se malo izmenila. Rastuća inflacija u SAD pomogla je dragocenom metalu da u četvrtak dostigne novi kratkoročni maksimum. S druge strane, jačanje dolara i velika potražnja za američkim državnim obveznicama držali su cenu zlata pod pritiskom blizu 1800 dolara.

Američki berzanski indeksi su opali prošle sedmice. Brzo širenje delta varijante snažno je povuklo indekse akcija, uprkos solidnim rezultatima zarada koje su objavile prve kompanije.

Cene sirove nafte bile su u slobodnom padu, opavši prošle sedmice više od 10%. Ubrzavanje pandemije i uticaj koji bi ona mogla da ima na globalni rast zastrašili su trgovce naftom u ponedeljak. Strahovi rastu da će potražnja za sirovom naftom biti pogođena u narednim sedmicama, i to u trenutku kad je inicijativa OPEC+ konačno donela odluku o svojim proizvodnim kvotama. Naime, naftni kartel je odlučio da nastavi s uvećanjem proizvodnje za 400.000 barela na dan, ukupno 2 miliona barela do kraja 2021. godine.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah