Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 74% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 12/07/2021 - 16/07/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 14/07/2021

14 jul, 2021
Nedeljna analiza 14/07/2021 Ekonomski kalendar

Valutni par EUR/USD se malo izmenio prošle sedmice. Zbog brzog povećanja broja infekcija, neke evropske države ponovo su uvele nova ograničenja. Španija, Francuska, Portugalija i Nizozemska suočavaju se sa ubrzanim rastom broja slučajeva Covid-19. Kristin Lagard, predsedavajuća Evropske centralne banke, branila je stav protiv prevremenog zaoštravanja monetarne politike. Ona je objasnila da inflacija od 2% nije gornja granica prema novoj metodologiji ECB te da bi evropska monetarna vlast prihvatila „oscilacije” (i) oko tog nivoa.

Britanska funta je ostala pod pritiskom u odnosu na dolar i trgovala se blizu 1,39 uprkos zabrinutosti da bi ponovno otvaranje Britanije 19. jula moglo rezultirati daljim rasplamsavanjem pandemije. Dnevne infekcije premašile su 34.000 početkom ove sedmice. Hiljade hospitalizacija i stotine smrtnih slučajeva mogući su scenario u narednim danima i sedmicama. Japanski jen bio je vrlo kolebljiv, ali kraj sedmice je uglavnom dočekao neizmenjen.

Ubrzanje inflacije u SAD ojačalo je argumente za podizanje kamatne stope Federalnih rezervi u bližoj budućnosti, vršeći pritisak na jen ali i druge glavne valute u utorak.

Cena zlata porasla je zbog zabrinutosti od brzog širenja delta varijante virusa korona, što je pomalo uticalo na sentiment investitora. Zlato se trguje iznad 1800 dolara za finu uncu, koristeći se obazrivim tržišnim raspoloženjem.

Američki indeksi nastavili su da dosežu nove istorijske maksimume, dok nova sezona objavljivanja zarada kompanija počinje ove sedmice. Velike banke su (tradicionalno) prve koje će predstaviti svoje kvartalne rezultate.

Cene sirove nafte naglo su opale, ali su se konsolidovale oko 73-74 dolara za barel. Inicijativa OPEC+ očigledno ne žuri da postigne dogovor o uvećanju proizvodnje. Međutim, rast potražnje, brži od ponude, i dalje podržava cenu glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah