Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 19/04/2021 - 23/04/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 21/04/2021

21 april, 2021
Nedeljna analiza 21/04/2021 Ekonomski kalendar

Evro je ojačao prema dolaru nakon što su podaci o indeksu potrošačkih cena (CPI), pokazali da rast američke inflacije nije zanemarujuć ali ni preterano zabrinjavajuć. To je ukazalo da će Federalne rezerve SAD još dugo vremena (o)držati referentnu stopu na nultom nivou, i to bar do kraja 2023. Samim tim, dolar je došao pod veliki pritisak. Ubrzana kampanja vakcinacije u Evropi takođe podržava zajedničku evropsku valutu.

Britanska funta je snažno porasla prošle sedmice. Postepeno ponovno otvaranje ekonomije i obećavajući podaci sa britanskog tržišta rada u utorak, gurnuli su valutni par GBP/USD do nivoa 1,40. Za više je potrebno više dobrih vesti za funtu. Japanski jen je nastavio da jača uporedo sa sužavanjem razlike u obvezničkim prinosima između američkih i japanskih obveznica. Sve u svemu, dolarski indeks je pao ispod 91 poena, ali se konsolidovao u utorak.

Pad prinosa obveznica i američke sankcije protiv Rusije pomogli su dragocenom metalu da se oporavi pa se u jednom trenutku zlato trgovalo blizu nivoa od 1800 dolara za finu uncu.

Američki berzanski indeksi su rasli pa usporili nakon što su S&P500 i Dow Jones u petak dostigli nove najviše nivoe. Investitori nerado kupuju akcije po izuzetno visokim cenama, tj. nervozni su na istorijskim maksimumima. Međutim, sezona objavljivanja zarada je u punom jeku, a kompanije AT&T, Intel i American Airlines će objaviti svoje finansijske izveštaje u četvrtak.

Cene sirove nafte porasle su prošle sedmice, podržane slabljenjem dolara i poboljšanim zdravstvenim prilikama u Evropi. Zaustavljanje izvoza sirove nafte iz glavne luke u Libiji takođe je pomoglo rastu cene u utorak. Međutim, broj infekcija virusom korona nastavlja da rapidno raste u Indiji, trećem potrošaču nafte u svetu, što donekle ograničava potencijal rasta cene glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah